Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara wanna - naprawa rys i ubytków wewnątrz (puszczają rdzę)

Jaromsky

Recommended Posts

Cześć!

U moich rodziców jest zamontowana od lat stara wanna (ma jakieś 25 lat). Duży, generalny remont łazienki planowany jest za rok. Wanny nie można wymienić, bo jest na stałe połączona z boazerią. Jeśli ją ruszę to będę musiał wszystko rwać, więc odpada. Tymczasem kilka dni temu dół wanny puścił rdzę z zarysowań na samym dole. Poradźcie proszę co zastosować i jak temat ogarnąć by nie odnawiać totalnie całej wanny (niepotrzebna inwestycja kasy i czasu), ale zabezpieczyć jej dół (szczególnie te ubytki, które puszczają rdzę) by nie kąpać się w syfie ;) Chciałbym zabezpieczyć ubytki lub cały dół + po utwardzeniu np. położyć na dół białą matę antypoślizgową. W sieci widziałem sporo sprayów z lakierem do powierzchni emaliowanych. Widziałem też sztyfty zaprawkowe do emalii. No, ale nie wiem co wybrać najlepszego co nie zajmie zbyt dużo czasu i będzie miało ręce i nogi.

Z góry dziękuję za pomoc! :)

• 2 months później...

Najlepiej byłoby odświeżyć wannę emalią, np. olejno-ftalową Emalią SUPERMAL®, która przykryje także powierzchnie żeliwne, bo sądząc po wieku wanny, może być ona wykonana z żeliwa. Przygotowanie powierzchni i sposób aplikacji farby znajduje się w opisie na opakowaniu. Powodzenia!

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka