Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ITONG czy TERMALIKA nadbudowa jednowarstwowa

Recommended Posts

Witam serdecznie , mam takie pytanie odnośnie bloczków ITONG lub TERMALIKA do wykonania nadbudowy ściany kolankowej ponad dachem. W moim domu budowanym w latach 90- tych mam dach 2 spadowy przez co poddasza mają stropy po skosie. Ściana w domu ma grubość 40 cm. W sierpniu zamierzam robić przebudowę dachu ,czyli więźby + podwyąszenie ściany kolankowej, o około 1.2 m aby uzyskać na poddaszach stropy proste. Zamierzam kupić pustaki ITONG o szer.36,5 cm lub 40 cm aby nie robić ponad dachem żadnego dodatkowego ocieplania tylko sam tynk, a ponadto chcę nadbudować te ścianki w formie jednowarstwowej dlatego , że będzie stawiane na płatwi i potrzebne jest dobre związanie z dolnym murem , dlatego dzielona ściana raczej odpada. .Z tego co się dowiedziałem ITONG wychodzi trochę drożej , polecają mi też TERMALIKĘ , ale chyba ma trochę gorszy współczynnik przenikania ciepła od ITONGA. Niestety nie mam obecnie żadnego porównanie tych dwu bloczków , dlatego prosiłbym o opinię na temat tych dwu asortymentów. Czy przy wysokości nadbudowy około 1.2 m ma znaczenie klasa bloczka tzn. czy wystarczy ta 350 czy raczej musi być większa.Termalika ma bloczki 36.5 cm w klasie chyba 500.

Dla zobrazowania podsyłam zdjęcia jak będzie wyglądał dom już po przeróbkach z tymi nadbudowami na dachu, teraz dach jest bez tych nadbudów.

http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/06/1498678905-440-x-277px-17327919_1338943206161891_1720117929_n.jpg

na tej wizualizacji poniżej, chodzi o dolny rysunek.

http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/06/1498678955-430-x-599px-17361149_1341633615892850_543480027_n.jpg