Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont w boku

Recommended Posts

jako nowy bywalec zapewne zadam pytanie ktore juz pewnie nie raz padlo

Mieszkam w bloku z lat70 z wielkiej plyty, chce zrobic totalny remont i mam prosbe o kilka porad

- tynki odchodza miejscami od sciany, zwlaszcza przy oknach. Czy zrywac je z calosci czy tylko zaszpachlowac ubytki

- czy wymieniac rury CO i wody i wpuscic je w sciany skoro jeszcze piony sa z rur stalowych?

nastepne pytania pojawia sie zapewne w trakcie prac :)

Moze znacie firme ktora by sie tego podjela i gwarantowala jak najmniejszy stres?

okolice Warszawy

Jak tynk odchodzi, to trzeba zrzucić. Wszędzie tam, gdzie słyszysz głuchy dzwięk przy stukaniu. Potem te miejsca odgrzybić jak coś znajdziesz i płytą kar-gipsem uzupełnć.

CO nie ruszaj, chyba że chcesz wejść na pole minowe ze spółdzielnią. Niestety aby wymienić głupi grzejnik starego typu na nowy, musisz mieć zgodę spółdzielni i wstawić grzejnik odpowiadający parametrom hydraulicznym grzejnikowi staremu.

Tak więc jak widzisz to nie jest bajka. Nawet, jak byś się odciął i założył sobie ogrzewanie z własnym piecem, rurami i grzejnikami, to spółdzielnia (wspólnota) musi o tym wiedzieć i wyrazić zgodę, bo inaczej będziesz płacić podwójnie.

Powodzenia

Do grzejnikow na koncach zamontuj odpowietrzacze - zdecydowanie poprawia to prace grzejnika i Admin. sie nie uczepi. W spoldzielni dowiedz sie, kiedy i czy w ogole planowane jest docieplanie bloku i/lub wymiana instalacji (pionów). Ku mojemu zdziwieniu 2 lata temu - jeszcze jak mieszkalem w bloku, zrobiono totalny remont (wymiana pionów + docieplenie 10 cm styropianu). A zamierzalem sam na jakis remoncik wywalić kase - faktycznie dobrze sie stalo, że wybralem sie do grubych paniuś w administracji na rozmowe.

Do grzejnikow na koncach zamontuj odpowietrzacze - zdecydowanie poprawia to prace grzejnika i Admin. sie nie uczepi. W spoldzielni dowiedz sie, kiedy i czy w ogole planowane jest docieplanie bloku i/lub wymiana instalacji (pionów). Ku mojemu zdziwieniu 2 lata temu - jeszcze jak mieszkalem w bloku, zrobiono totalny remont (wymiana pionów + docieplenie 10 cm styropianu). A zamierzalem sam na jakis remoncik wywalić kase - faktycznie dobrze sie stalo, że wybralem sie do grubych paniuś w administracji na rozmowe.

mógłbyś coś więcej powiedzieć mi o tych odpowietrzaczach? ja buduję domek i będę zakładać grzejniki (ogrzewanie gazowe), czy też mam założyć te odpowietrzacze? jaka jest dokładnie ich funkcja?

To takie małe zaworki, ktore montuje sie na koncu grzejnika - tam gdzie zwykle jest korek (zaślepka). Normalnie w czasie eksploatacji zaworki pozostają zamkniete - jedynie przy rozpoczęciu sezonu grzewczego, albo po awarii i zapowietrzeniu trzeba je delikatnie uchylic (gdy np 50% grzejnika grzeje, a reszta nie) - wtedy z sykiem ucieknie nagromadzone w grzejniku powietrze, a gdy zacznie ciec woda - zakręcić zaworek. W ten sposób szybciutko pozbywamy się powietrza z grzejnika.