Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stacja uzdatniania wody - pomoc w wyborze

Jarek104

Recommended Posts

Chata stoi, instalacja będzie rozciągana za dwa tygodnie.

Naszło nas, że woda ma w sobie dużo kamienia, z którym nie do końca się lubimy. Po szybkim wywiadzie dowiedziałem się, że powinniśmy zaopatrzyć sie w stację uzdatniania..

Nie znam się na tym kompletnie. Budżet jest mocno naciągnięty. Co wybrać dla 2-osobowej rodziny w domku wolnostojącym? Ma odkamieniać, filtrować. Nad piciem wody prsto z kranu się nie upieram ;-) Podpowiedzcie coś sensownego w niskim budzecie, prosimy :-)

Chata stoi, instalacja będzie rozciągana za dwa tygodnie.

Naszło nas, że woda ma w sobie dużo kamienia, z którym nie do końca się lubimy. Po szybkim wywiadzie dowiedziałem się, że powinniśmy zaopatrzyć sie w stację uzdatniania..

Nie znam się na tym kompletnie. Budżet jest mocno naciągnięty. Co wybrać dla 2-osobowej rodziny w domku wolnostojącym? Ma odkamieniać, filtrować. Nad piciem wody prsto z kranu się nie upieram ;-) Podpowiedzcie coś sensownego w niskim budzecie, prosimy :-)

Kiepski ten wywiad zrobiłeś: bo zadałeś pyatnie typu: chce przewozić towary samochodem, jaki kupić. A skad my mamy wiedzieć czy będziesz woził woreczki z brylantami czy palety z cegłami?

Napisz skąd woda: ze studni z wodociągu. W pierwszym przypadku wykonaj badania wody, w drugim przypadku sprawdz w swoich wodociągach parametry wody.

woda z wodociągu, tego samego z którego korzystam obecnie.

Zawiera w sobie kamień, dość spore ilości. Bateria lazienkowa po tygodniu w obecnym mieszkaniu ma już przytkane sitka.

Nie oczekuję picia wody z kranu ani pozbycia się kamienia w 100%. Oczekuję czegoś, co spowoduje, że woda będzie częściowo chociaż oczyszczona, że nie zatka mi nowych baterii kamieniem ani że na kabinie czy szklanej umywalce nie będę mieć nalotu po 2 dniach.

Sąsiedzi już z tej wody korzystają, wyrok jest prosty - taka sama jak w Toruniu. % zawartość kamienia, wapnia czy żelaza nie ma tu wiekszego znaczenia. Chcę ją zwyczajnie zmiękczyć

woda z wodociągu, tego samego z którego korzystam obecnie.

Zawiera w sobie kamień, dość spore ilości. Bateria lazienkowa po tygodniu w obecnym mieszkaniu ma już przytkane sitka.

Nie oczekuję picia wody z kranu ani pozbycia się kamienia w 100%. Oczekuję czegoś, co spowoduje, że woda będzie częściowo chociaż oczyszczona, że nie zatka mi nowych baterii kamieniem ani że na kabinie czy szklanej umywalce nie będę mieć nalotu po 2 dniach.

Sąsiedzi już z tej wody korzystają, wyrok jest prosty - taka sama jak w Toruniu. % zawartość kamienia, wapnia czy żelaza nie ma tu wiekszego znaczenia. Chcę ją zwyczajnie zmiękczyć

Do "sporej ilości kamienia" wydaje siężę potrzebujesz "sporej stacji uzdatniania". Na tak postawione pytanie można tylko taką odpowiedź udzielić. Jakbyś się wysilił i zajrzał do badań wody publikowanych przez Twój zakłąd wodociągowy pewnie dało by się precyzyjniej. Istotne jest jeszcze chwilowe (1 czy 5 łazienek) zużycie wody i miesięczne. Wtedy można obrać optymalny rozmiar filtra.

Kamień usuniesz dobrze dobranym filtrem w 100%.

Wodę wodociągową można pić z kranu. Taka po zmiękczeniu również.

Żaden filtr nie spowoduje zniknięcia osadów. Po zmiękczaczu nie będziesz miał kamienia (węglanu wapania) trudnego do usuwana. Inne sole w wodzie pozostaną. Ale będę proste do czyszczenia - przetarcie je usuwa, bez szorowania bez chemii.

to juz coś :-)

dziękuję za Twoja pomoc!

Jak pisałem w pierwszym poscie - rodzina 2-osobowa. Ja i moja partnerka. Łazienka jedna. Równocześnie max to prysznic i umywalka

Filtr z cyklu eko-dafi beda ok? Zależy nam na pozbyciu się z wody kamienia. Ma nie zostawać trudny do zwalczenia osad na kranach, w kranach i na umywalce, czarnego zlewu w kuchni nie wpsomnę :-)

Poza niewygórowaną cena to koniec wymagań :-)

to juz coś :-)

dziękuję za Twoja pomoc!

Jak pisałem w pierwszym poscie - rodzina 2-osobowa. Ja i moja partnerka. Łazienka jedna. Równocześnie max to prysznic i umywalka

Filtr z cyklu eko-dafi beda ok? Zależy nam na pozbyciu się z wody kamienia. Ma nie zostawać trudny do zwalczenia osad na kranach, w kranach i na umywalce, czarnego zlewu w kuchni nie wpsomnę :-)

Poza niewygórowaną cena to koniec wymagań :-)

Filtr dobiera się wielkością do zapotrzebowania na wodę oraz na twardość tej wody. Co innego zmiekczyć wodę która zawiera 100mg Ca/Mg, co innego gdy zawiera 350mg.

Na hasło eko-dafi internet pokazuje małe filtry narurowe. Jeśli myslisz o czyms takim to od razu sobie daruj. Taki filtr zmiękczy Ci wode do 0 jeśli będzie filtrował z jakąs malutką prędkościa, strzelam 1L na minute czy coś takiego. Jak woda bedzie płyneła szybciej to usunię tylko część twardości. Do tego po przefiltrowaniu kilkudziesięciu litrów, może 100-200, zdolność wymiany jonów złoża się zakończy. Możesz wtedy wkłąd wyrzucic i kupić nowy za kilkadziesiat PLN lub odkrecic i moczyc ręcznie we wiadrze z solanka. Taki filtr to się wiesza przed zmiękczaczem żeby go ochronić przed jakimiś wiekszymi zanieczyszczeniami.

Typowy zmiękczacz to zbiornik kilkudziesięcio litrowy z 20+ L złoża zmiękczającego, zbiornikiem na sól, automatyczną głowicą sterującą która po wyczerpaniu się złoża pobierze sobie solankę i złoże zregeneruje. Za nieduże filtry o "dobrym stosunku jakości do ceny" made by CHRLD zapłacisz od 2000PLN. Za dobre urządzenia pewnie ze 3000PLN. Złoże w takim filtrze powinno przetrwać kilka lat. Zużyjesz "pi razy oko" 1 kg soli (zwykłej NaCl) to uzdatnienia 1m3 wody. Do ścieków leci solanka w czasie regeneracji, wiec jeśli masz oczyszczalnie skonsultuj rozwiazanie z producentem.