Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć czy nie? Proszę o wytłumaczenie sytuacji

Recommended Posts

Witam dostałem mieszkanie w starym budownictwie na parterze wyremontowałem itd i wszystko byłoby ok ale martwi mnie sprawa wilgoci.

Otóż jest lato więc pomyślałem że skoro jeszcze nie mieszkam w tym mieszkaniu ( muszę dokupić rtv i agd) to będę je codziennie wietrzył kupiłem wilgotnościomierz i jestem załamany :( wyczytałem że prawidłowo jeśli wilgoć wynosi od 35% do 65 %.

W okresie zimowym kiedy paliłem po kilka- kilkanaście godzin było super wilgoć spadała do 30- 40% i się utrzymywała na tym poziomie jeśli paliłem w piecu.

Teraz kiedy jest lato okna przez około 30 minut dziennie otwarte na oścież a potem uchylone przez większość dnia wilgoć prawie cały czas 75 -80 % 70-75 % ( dzisiaj udało mi się zbić do 65%) . Nie zauważam jakiś szczególnych oznak wilgoci w mieszkaniu ale ten wynik mnie przeraża.

Nawet jeśli już udaje mi się powiedzmy dojść do wspomnianych 65-60% i zamykam okno o godz 17 to gry wracam do mieszkania rano o godzinie 10:00 to wilgoć znów 70-75%

Co radzicie mi zrobić ? dlaczego wilgotność nie spada pomimo otwartych okien na oścież ?

Czy wstawienie do okien nawiewnic takich za około 30/40 zł będzie w stanie coś pomoc czy to strata kasy ?

Jak w ogóle mogę rozpoznać czy z mieszkaniem dzieje się coś niedobrego z powodu wilgoci? Stoi niezamieszkałe już około roku przez ten czas albo je wietrzę albo palę w piecu jeśli jest zimno itd wizualnie jest w porządku nic nie odpada itd ale ciągle mnie niepokoi ten wynik na wilgotnościomierzu.

Gdzieś wyczytałem że latem takie wyniki wilgoci są normalne bo ciężko żeby w mieszkaniu było 40% jeśli na zewnątrz jest 80% ale kompletnie się na tym nie znam.

Jeśli chodzi o wentylacje w mieszkaniu to 1 grawitacyjna w łazience druga w kuchni no i taki nie wiem jak to nazwać plastikowy talerz w przedpokoju na ścianie która łączy się z klatką schodową.

W pozostałych dwóch pokojach nie ma nic tzn żadnej wentylacji w jednym pokoju jedno okno w drugim dwa. i tu pytanie czy powinienem je zostawiać 24 na dobę na tzw wentylacji czyli klamka w pozycji 45 stopni ? czy to też nie za dobrze?

Czytałem na różnych forach że ludzie latem nawet tego roku mają w mieszkaniach wilgoć na poziomie 45% i nie umiem zrozumieć jak skoro na dworze jest np 70%. jaja sobie robią ?

Proszę o wytłumaczenie i odpowiedź czy słusznie się martwię czy mogę wreszcie spać spokojnie ?

A czego się spodziewasz, przepraszam bardzo? Że będziesz miał wilgotność 0%? Dla mojej lokalizacji ICM podaje na najbliższe trzy dni wilgotność względną od 55% (przez moment) do 95%, przez większość czasu w przedziale 70%..90%. Dokładnie tyle samo będziesz miał w przewietrzanym domu. Mniej jesteś w stanie osiągnąć, jeśli w domu jest wyższa temperatura, niż na zewnątrz. Dlatego w zimie osiągasz 30%, co notabene jest wartością zbyt niską, na dłuższą metę powoduje rozsychanie się elementów drewnianych, a część ludzi czuje się w takich warunkach niekomfortowo.

Tylko czy przez ten okres letni nie zawilgotnieją mi ściany i czy nie będzie to widoczne ? rozumieć mogę ze ci którzy piszą że przez całe lato wilgoć mają po 45 % to w większości ściemniacze ?

No ale z drugiej strony nie będę palił latem w piecu bo to już by była paranoja bo w mieszkaniu jest po 20 parę stopni wiec po co palić.

Trochę czytałem i wywnioskowałem że wilgoć zależna jest od temperatury, ciepłe powietrze jest jej w stanie pomieścić więcej zimne mniej itd.

Ale tak ogólnie czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaka wilgoć w domu latem i zimą powinna być zważając na temperatury itd jakie w danym okresie będą i nie mowie tutaj o książkowych poziomach wilgoci a raczej takich realnych w zwykłym mieszkaniu itd a przede wszystkim starym wiec nieocieplonym niezbyt izolowanym itd

Chodzi mi mniej wiecej o coś takiego że jesli latem i widze wilgoć 70 to mam sie martwić czy nie ? i to samo jaką najlepiej mieć wilgotność zimą podczas palenia w piecu CO.