białymlatawcem 01.07.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Witam,proszę o opinię bardziej doświadczonych użytkowników jaki pustak Porotherm najlepiej wybrać dla ściany nośnej 25 cm pod ścianę 3-w. Z tego co widziałam na stronie producenta do wyboru mam 25 P+W, 25 Dryfix, 25 Profi i 25 E3. Przy czym E3 przy najmniejszym współczynniku przenikania ciepła jest najtańszy. Dlaczego? Czy nie powinien być wobec tego najdroższy? Może są do wyboru inne pustaki Porotherma o których nie wiem? Co polecacie? Chodzi o jak najlepszą opcję pod względem wytrzymałości i izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.07.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 E3 jest najtańszy, bo najlżejszy, zawiera najwięcej powietrza, a powietrze póki co jest dość tanie Współczynnikiem przenikania nie ma się co sugerować, bo bo kwestia 1cm styropianu. Pewnie ma gorszą akustyką za to. Warto sprawdzić też ceny innych producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 01.07.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 E3 ma cieńsze scianki i na produkcje idzie mniej materiału, to taka uboga wersja stworzona żeby konkurować z Leierem.Jak ma być dobrze to tylko normalny Porotherm 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
białymlatawcem 01.07.2017 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Ok, czyli E3 odpada definitywnie. Innych producentów nie bierzemy pod uwagę, zdecydowaliśmy się już na Wienerbergera. Zwykły Porotherm 25 ale P+W, tak? A dlaczego nie Dryfix czy Profi? Jakieś wady/zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
investor1 01.07.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Niby dlaczego z e3 ma być żle, budujesz 5 pięter czy w centrum miasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
investor1 01.07.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Tak jak napisał kolega fotohobby lepsze ciepło gorsza akustyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.07.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Przemyślalbym jeszcze raz wybór ceramiki. Ja drugi raz bym jej nie wybrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 01.07.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Weź sobie do ręki Winerbergera 25 a potem E3 lub Leiera TH25(a najlepiej rzuć nimi o ziemię) to nie bedziesz pytał co warto kupić.Tylko Thermopor z Leiera jest 30% tańszy i dla tego ludzie go wybierają.Większość liczy ile kosztuje m2 sciany i nie patrzy czym buduje.Choć ostanio coraz wiecej ludzi świadomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
białymlatawcem 01.07.2017 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Buduję 3 piętra + piwnica, stropy monolit więc E3 może nie wytrzymać. Ceramika bezdyskusyjnie ze względu na zdrowy mikroklimat. Nie znam firmy Leiera ani żadnych innych, nie zależy też nam jakoś szczególnie na firmie Wienerbergera, po prostu chcemy mieć dom wybudowany z naszej lokalnej gliny, która sprawdza się od kilku wieków. Z naszego złoża produkuje właśnie Wienerberger i dlatego stanęło na tym producencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.07.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Przepraszam, może się mylę ale poprzedni post brzmi jak nie dokońca przemyślany slogan reklamowy. Produkt "...wyprodukowany z lokalnej gliny..."???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.07.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Wieje sztuczną reklama firmy W..... Ja mam i nie polecam tego "klimatu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
białymlatawcem 01.07.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 (edytowane) Nie wiem w czym problem, raczej nie ma co tu reklamować firma to firma kupa marketingu i tyle. Za jakością ceramiki nie stoi producent tylko surowiec. Chcemy cegłę z naszej cegielni z surowca wydobywanego w naszym rejonie, bo mamy pewność że jakość jest bardzo dobra. Natomiast kompletnie nie interesuje mnie kto jest obecnym właścicielem i w jakie ręce aktualnie trafił zakład produkcyjny, za jakiś czas właściciel znów może się zmienić- jakość produktów produkowanych w zakładzie niekoniecznie. A czy dany producent stosuje lepsze czy gorsze procesy technologiczne jest uważam sprawą drugorzędną. Kilkaset lat temu nie było tak zaawansowanych technologi a nasza cegła się broni- uważam że to zasługa surowca i tyle. Powtarzam- nie interesuje mnie firma, a nasz zakład produkcyjny. Nie moja wina, że został przejęty przez jakiegoś molocha, który produkuje jakiegoś tam Porotherma. Wręcz przeciwnie- wolę jak zakłady pozostają w rękach polskich przedsiębiorców. Chcę dom z naszej cegły, dokładnie takiej samej jaka była tu produkowana jeszcze kilka lat temu przez zupełnie innego producenta. Nie interesuje mnie też jakość Porothermów z innych zakładów produkcyjnych, bo nie ma opcji żeby z każdego złoża wychodził produkt tej samej jakości. Koniec kropka. Chcę tylko porady który pustak wybrać- dziękuję za wszystkie konstruktywne wypowiedzi Edytowane 1 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Łączenie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 01.07.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 (edytowane) Na co byś sie decydował? Silikat czy BK? Jakie powody? Dzięki. Na co byś sie decydował? Silikat czy BK? Jakie powody? Dzięki. Pytanie do link2jack Edytowane 1 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Łączenie postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 01.07.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Przemyślalbym jeszcze raz wybór ceramiki. Ja drugi raz bym jej nie wybrał. Ja mam 25 p+w i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.07.2017 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 (edytowane) Buduję 3 piętra + piwnica, stropy monolit więc E3 może nie wytrzymać. Ceramika bezdyskusyjnie ze względu na zdrowy mikroklimat. Nie znam firmy Leiera ani żadnych innych, nie zależy też nam jakoś szczególnie na firmie Wienerbergera, po prostu chcemy mieć dom wybudowany z naszej lokalnej gliny, która sprawdza się od kilku wieków. Z naszego złoża produkuje właśnie Wienerberger i dlatego stanęło na tym producencie. O mamo, wzruszyłem się Glina się może sprawdza, ale nie ta z porami i pustkami powietrznymi. A jak Ci zależy na "zdrowym mikroklimacie" to polecam się już teraz zainteresować kwestią wentylacji. Muszę dopytać, skąd pochodzi piasek i wapno, użyte do produkcji moich bloczków Edytowane 1 Lipca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 02.07.2017 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Na co byś sie decydował? Silikat czy BK? Jakie powody? Dzięki. Pytanie do link2jack Watek powstał jedynie w celu bicia piany, ochydnej reklamy produktu który nie ma zalet. Nie jest niczym trudnym wypisanie wad i zalet każdego materiału. Nie ma sensu powielania informacji z wątku "z czego budować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
białymlatawcem 02.07.2017 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Żałosne. Wątek nie nosi tytułu z czego budować. Tę kwestię mamy zamkniętą i nie ma o czym dyskutować. Nie pytałam czy ceramika jest dobra, jakiego producenta polecacie. Mam swoją opinię na ten temat plus jestem kobietą więc sentymentalne podejście do pochodzenia surowców na budowę nie powinno nikogo dziwić, choć zapewne dla męskiego świata będzie to nielogiczne. Pytanie dotyczyło konkretnego produktu o różnych rodzajach wiązania. Pomocy niestety nie uzyskałam żadnej i teraz watpię czy jest sens pytać o cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
białymlatawcem 02.07.2017 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Jednak liczę na dobrą wolę pozostałych użytkowników, więc może ktoś życzliwie mi odpowie- jako że jestem zupełnie zielona na forum proszę o informację czy są gdzieś na forum wątki z porównaniem cen/rabatów jakie oferują hurtownie w stosunku do cen katalogowych? Chodzi o wszystkie możliwe materiały typu piach, dachówki, cegły, bloczki, styrodur, wełna, więźba z tartaku, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 02.07.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Ja byłem nie świadomym inwestorem jeśli chodzi o materiał do budowy. Skoro pytasz przed budową to znaczy że Ty jesteś!Jedak przyjęcie sentymentu jako kryterium do wyboru...? Co do wątków o cenach / rabatach to takowych nie ma. Pytaj lokalnie na składach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
białymlatawcem 02.07.2017 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Jako jednego z kryteriów wyboru:) tak, cóż, to też jest dla mnie ważne, choć oczywiście jestem w stanie znieść te uśmieszki pod nosem. Pytanie w składach bez odpowiedniego przygotowania wydaje mi się nienajlepszym pomysłem- dadzą taki rabat jaki będzie im odpowiadać. A jeśli zorientuję się wcześniej jak maksymalnie można zejść z ceny będę mogła sie targować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts