mrDOM 01.07.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 (edytowane) Witajcie drodzy forumowicze! Jestem na etapie wyboru systemu ogrzewania dla projektu domu jak poniżej: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zdrojowkach-mccc224501539b Założyłem o tym wątek na innym forum: http://www.forumbudowlane.pl/wentylacja-i-klimatyzacja/wm-w-odcietej-akustycznie-piwnicy-t65216 ale wątek rozwinął się w stronę przepychanek z Panem Brzęczkowskim, chociaż też kilka nowych rzeczy się dowiedziałem. Może streszczę tu pokrótce. Budujemy dom ponieważ w związku z moją DG chciałbym zrobić "piwnicę roboczą" w której będzie pomieszczenie odsłuchowe audio oraz pomieszczenie z dwoma dosyć głośnymi maszynami. W związku z tym planuję zrobić zejście do piwnicy w wiatrołapie żeby jakaś część korytarza też pomogła tłumić dźwięki przed wejściem do pomieszczeń "hałaśliwych". Stoję przed wyborem systemu grzewczego. Dodam, że dom będzie budowany z kredytu na małej działce 5A na osiedlu. Na szczeście działka obok jest pusta i będą możliwe raczej manewry koparką. Na pewno będzie WM + reku z GWC żwirowym (syjamskim) bo możliwe, że uda się pozyskać część żwiru praktycznie za free i jest najtańsze. Będę je robił we własnym zakresie jak też pewnie sporo innych prac przy budowie. Dom w projekcie ma zapotrzebowanie 41,14 [kWh/(m2*rok)]. Zastanawiam się jak ono zmieni się w związku z powiększeniem o dosyć wysoką piwnicę, pewnie ze 230-240cm wysokości posadzka-strop. W piwnicy w związku z jej tłumieniem planuję dać ściany działowe z silikatów. Na pomieszczenia tłumione mam jak narazie pomysł taki, żeby dać wełnę 3mm STEPROCK HD na ściany i podłogę oraz 5cm na sufit. Zastanawiam się nad montażem regipsów na takich kołkach: http://www.michnosystem.pl/seria-pom8 zostawiając jakąś pustkę dodatkowo 1-3cm (między wełną i regipsem) ale jeszcze nie jestem pewien czy to dobry pomysł. Podłoga raczej sama wełna 3cm + jakaś płyta i raczej na pewno wykładzina. Słusznie na tamtym forum ktoś mi podpowiedział, że dźwięki będą przenosić się wentylacją, nie wiem jeszcze jak to rozwiązać. Druga rzecz nie wiem czy kupić od archon projekt WM, mają dostepny do tego projektu ale w związku z powyższym jeśli już, musieliby uwzględnić jakiś najlepiej osobny obieg dla piwnicy - nie wiem czy się da wogóle (droższy rekuperator?). No ale tytułowe ogrzewanie. Gazu miejskiego brak. PC gruntowa odpada bo inwestycja za droga i zresztą nie wiem czy nie za mało miejsca na odwierty. Chciałbym mieć możliwość "przykręcania" ogrzewania, jakiejś regulacji: - na górze w każdym z pokoi - cały parter (oprócz garażu, w garażu chyba niepotrzebne ogrzewanie) - w piwnicy też ze 2-3 strefy Naczytałem się i póki co wnioski takie: - jeśli paliwo stałe to pellet (chyba z buforem) + grzejniki, jakiś dobry kocioł to pewnie ok. 10-13 tyś. i reszta instalacji z ok. 10-12 tyś. (tutaj robocizne miałbym tanio raczej, teściu by pomógł), wszystko ok. 25 tyś - WM z reku i GWC będzie to może PC powietrzna i podłogówka, tylko to czymś i tak trzeba będzie dogrzać w mrozy(?). Wszystko pewnie ok. 40 tyś Nie zrobię podłogówki wodnej to zamknę sobie furtkę na przyszłość na przejście na PC. - a może kable? Tania instalacja. Ułożyłbym we własnym zakresie. Użytkowanie bajka. Rachunki gorzej ale może jednak nie byłoby tak źle dla tego budynku? Tylko taka ilość kabli - co z polem elektromagnetycznym? Chociaż niby mają ekran.. A może do kabli jakieś śmigiełko na dach? Budynek będzie na wzniesieniu lekkim. Dachy w sąsiedztwie są niżej. Domy 100m dalej - dachy poniżej mojego gruntu. Sprawdziłem teraz i według mapek to w moim regionie są najlepsze warunki wiatrowe. Nie na darmo pewnie dookoła mojej miejscowości stoją wielkie wiatraki. Panele na dachu odpadają ze względu na umiejscowienie domu. - pellet i podłogówka koszt całkowity podejrzewam podobny do PC powietrznej Umiejscowienie domu i szkic piwnicy: Edytowane 1 Lipca 2017 przez mrDOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrDOM 01.07.2017 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Masz jakieś podstawy do takich przypuszczeń? Kable mają ekran ale czy widział ktoś jakieś badania na ten temat, ktoś mierzył? Żyły wodne też podobno szkodzą a co dopiero klatka z żył wodnych.. Poprawiłem załączniki w 1 poscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.07.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Spytaj pierwszego z brzegu mechanika z lokomotyw elektrtycznych o dolegliwości. P.S. zobacz moją odpowiedż na drugim portalu bo tu nie pozwalają. Na tym forum głupoty są eliminowane od reki:wiggle: na szczescie:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrDOM 02.07.2017 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 link2jack - ile wychodzi Ci koszt roczny ogrzewania? Po przemyśleniu za i przeciw jednak pewnie będzie pompa powietrze - woda i podłogówka.Jakie pompy powietrza polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 02.07.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Zadne gdyż to kosztowny nonsens we warunkach kiedy można ogrzać taniej grzałką. Poszukaj tematu poniżej o grzałce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts