Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominki wentylacyjne pytanie o wymiary i umiejscowienie

Recommended Posts

Witam potrzebuję waszej porady co do wymiarów kominków wentylacyjnych z tego co się orientuję to o średnicy 100 można dać na odpowietrzenie pionów kanalizacyjnych mogą być nie ocieplone, a jak jest z kominkami do np. okapu lub łazienki bo w tych pomieszczeniach muszę zrobić takie wyjścia z rur bo nie mam tam komina wentylacyjnego chciałem was podpytać:

1 czy kominek wentylacyjny do tych wymienionych pomieszczeń może być fi 100 oczywiście ocieplony czy musi być o większej średnicy (rury jakie puszczę będą fi 100 wiec czy kominek może też taki być)

2 aby dodatkowo zapobiec skroplinom chcę zastosować dodatkowy (mimo ocieplonego kominka) Skraplacz do przewodów wentylacyjnych z rureczką odprowadzającą skropliny.

Czy tą rurkę mogą dać do pionu kanalizacyjnego np robiąc dziurkę w rurze pionu ( na wysokości gdzie nie będzie wody) czy smród może przez takie cienki rurki nie będzie się cofał do tej wentylacji czy lepiej przez jakiś syfon to zrobić

3 Od pionów kanalizacji i okapu do kalenicy jest ok 2,5 m czy mogę pod katem pojechać rurami w górę czy lepiej jak by szły prosto

4 W jakiej odległości umieścić kominek kanalizacji od kominku łazienki i kuchni żeby czasem smród nie wpadał przez nie do środka a może obok siebie tylko któryś wyżej lub niżej

Kuchnia to pomieszczenie otwarte połączone z salonem i jadalnią w projekcie nie było tam komina a łazienka nad kuchnią jest.

Komin który ma wentylację jest w kibelku przy kuchni ale nie w miejscu gdzie można by było podłączyć okap kuchenny.

Drugi komin jest na zewnątrz domu do grilla oraz podłączenia kominka