Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Starszy dom ocieplenie Strychu

Heniek22

Recommended Posts

Witam. Potrzebuję porady. mieszkam na piętrze w domu w sumie ok 145m2. mam niestety problem z temperaturami. w zimie nie mogę dogrzać a w lecie jak już sie nagrzeje to trzyma.

Dom jest z końca lat 80tych i początku lat 90tych. Strop to beton żużel beton. Dach dwuspadowy deski do krokwi i na tym papa. dach po remoncie ok 4 lata temu. wymieniona część desek i cały dach pokryty nowa papą + nowe okucia na całym dachu. W zimei na strychu jest mróz. dach ma wiele prześwitów a latem jest taki piekarnik że pranie się suszy w 30min.

jako że nosiłem się z zamiarem ocieplenia domu w okół i elewacji lepiej będzie pierwsze wziąśc się za strych.

Czy lepiej jest wziąść firme i ocieplić pianą ? czy może iść w wełne . Czy ocieplać tylko dach czy lepiej i dach i strop ? w sumie dachu będzie ok 300m2 w najwyższym punkcie dach moze miec ok 2,2m a w najniższym czyli przy brzegach ma może z 50cm czyli ejst dosyć niski wiec pożądna izolacja powinna dać dobry efekt. Bo zimą mam naprawde mega problem. dół domu mam mega temperature i w lecie chłód a u mnie wyżej jest 100% na odwrót.

Rozważyłbym nasypanie na strop grubej warstwy perlitu.

Na tym folia, siatka zbrojąca z marketu i wylewka betonowa, cienka, "strong".

Ocieplanie połaci ma mniej sensu, jak mi się wydaje.

Piana jest palna.

Wata mało skuteczna.

Styropian mięknie już w 60stC... A latem masz tam piekarnik.

Adam M.

Rozważyłbym nasypanie na strop grubej warstwy perlitu.

Na tym folia, siatka zbrojąca z marketu i wylewka betonowa, cienka, "strong".

Ocieplanie połaci ma mniej sensu, jak mi się wydaje.

Piana jest palna.

Wata mało skuteczna.

Styropian mięknie już w 60stC... A latem masz tam piekarnik.

Adam M.

a nie chodzi o to żeby własnie wyizolować to co przedostaje się dachem ?

Gość Konto usunięte_1*
Nie będe tam mieszkać . max jakiś magazyn na graty .

Solary już mam i faktycznie tym połączeniem daje ognia.

To w takim wypadku tylko i wyłącznie ocieplaj strop czyli podłogę na strychu , będzie zdecydowanie lepiej oczywiście pod warunkiem że zimno nie poleci drzwiami i schodami na dół , ocieplenie dachu to dobre rozwiązanie ale mimo wszystko mimowolnie musisz tą powierzchnię ogrzać czy chcesz czy nie a docieplając tylko podłogę na strychu odcinasz się od tego .

przerabiałem temat bo docieplałem dach 30 cm wełną a ten sam efekt ba nawet lepszy miałby jak bym tylko docieplił podłogę strychu

przykład na dworze -17 w domu plus 24 na strychu plus 14 bez kaloryferów , jak myślisz z czego bierze się to plus 14 st ? niepotrzebnie grzana kubatura

W takim razie faktyczmie wezme się za strop . A z perlitem troche kiepsko bedzie bo sie zniekształci chodźby od samego chodzenia po foli. nie lepiej styropian ? Wełna i legary raczej odpadaja bo mam sporą powierzchcnie wiec płyty osb na to też wyjdą nie mało. jaką grubość styropianu polecacie ?

Wysypany perlit można wyłożyć kartonami, na to folia i przy chodzeniu na pewno nic się nie odkształci . Jak przyjdzie wylewka, to może odrobinę osiąść.

Perlit ma cudowną właściwość, że niweluje wszelkie nierówności stropu- a o to w nowych i starych budynkach nietrudno,

Wysypany perlit można wyłożyć kartonami, na to folia i przy chodzeniu na pewno nic się nie odkształci . Jak przyjdzie wylewka, to może odrobinę osiąść.

Perlit ma cudowną właściwość, że niweluje wszelkie nierówności stropu- a o to w nowych i starych budynkach nietrudno,

ale jeżeli zdecyduje sie na styropian to też spoko ? jaką grubość polecacie najlepiej z zapasem żebym nie musiał się martwić

Rób jak chcesz.

Możesz to wymościć starymi gazetami i też jakoś tam będzie.

Boisz się perlitu, bo go nie znasz.

Kup wysyłkowo worek i pobaw się nim, to go poznasz.

Wszelkie drewno opatulone perlitem uznawane jest za... niepalne!

Po plaży czasem chodziłeś to piasek znasz.

Perlit to taki piasek "pusty w środku".

Szkło wulkaniczne.

Termoizolacja z atestem od -200stC do +800stC.

Coś tu wypisujesz o styropianie co mięknie już w 60stC...

Chcesz drożej, gorzej i bardziej pracochłonnie - rób jak chcesz, bo to TWOJE jest.

Wysypany perlit można wyłożyć płytami karton-gipsowymi.

Najcieńszymi jakie są i najtańszymi , zamiast OSB.

Gips-karton też jest niepalny.

Adam M.

Gość Konto usunięte_1*
Właśnie perlit to idealny materiał na takie eksperymenty możesz nawet zrobić perlitobeton i masz twarde podłoże bez legarów , ja kupowałem 3 kubiki perlitu to dawałem 12 zł za worek 125 litrów

Rób jak chcesz.

Możesz to wymościć starymi gazetami i też jakoś tam będzie.

Boisz się perlitu, bo go nie znasz.

Kup wysyłkowo worek i pobaw się nim, to go poznasz.

Wszelkie drewno opatulone perlitem uznawane jest za... niepalne!

Po plaży czasem chodziłeś to piasek znasz.

Perlit to taki piasek "pusty w środku".

Szkło wulkaniczne.

Termoizolacja z atestem od -200stC do +800stC.

Coś tu wypisujesz o styropianie co mięknie już w 60stC...

Chcesz drożej, gorzej i bardziej pracochłonnie - rób jak chcesz, bo to TWOJE jest.

Wysypany perlit można wyłożyć płytami karton-gipsowymi.

Najcieńszymi jakie są i najtańszymi , zamiast OSB.

Gips-karton też jest niepalny.

Adam M.

Nie ma problemu z kupieniem zapraw posadzkowych z wypełniaczem perlitowym. Ostatnio musiałem zredukować zbyt duży spadek wysięgnikowej płyty balkonowej, przed ułożeniem właściwej termoizolacji z płyt PIR i skorzystałem z tego rozwiązania aby nie obciążać nadmiernie.

Problemem perlitu jest mały opór konwekcyjny w przypadku perlitu o większej kalibracji. Dlatego należy go zastosować łączony z dwóch lub najlepeij trzez frakcji aby uzyskać pełny "stos okruchowy". Inaczej wskazane byłoby zastosowanie membran ograniczających konwekcję.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006

• 1 month później...

Cześć!

Pozwólcie że odgrzeję wątek, bo mam niemal identyczne pytanie jak autor, tzn. ocieplenie stropu w ~15 letnim budynku.

Oryginalnie jest betonowy strop + warstwa trocinobetonu (czy to w ogóle ma jakieś właściwości termoizolacyjne?).

Poddasze mam bardzo użytkowe - kilka razy w tygodniu się tam chodzi, podłogę muszę mieć więc stabilną.

Podoba mi się pomysł użycia perlitu, ale mam kilka pytań:

1) Jaką warstwę perlitu powinienem zastosować? 10 / 20 cm ? A może wystarczy mniej?

2) Czy trzeba na beton położyć folię/inny podkład? Jaki?

3) Czy wykonanie ocieplenia polega tylko na rozsypaniu kupionego perlitu z worka i wyrównaniu?

4) Nie jestem przekonany czy karton + płyty drewnopochodne, ułożone luzem na perlicie będą stabilne. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania legarów?

5) Czy w przypadku legarów trzeba stosować przerwę dylatacyjną? Jak dużą?

6) Gdzie najlepiej zamawiać perlit? Czy istnieje perlit różnej jakości?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Ktoś wyżej pisal już ze legary zbędne.

No tak, czytałem że można pominąć lub zrobić pasy poziomujące z zaprawy perlitowej i będzie to spełniało taką samą funkcję. Ten temat to już "szczegół".

Czy mógłbyś jakoś skomentować pozostałe moje pytania? Szczególnie jeśli chodzi o grubość warstwy. Jest mi to niezbędne do ruszenia sprawy...