cros81 02.07.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Witam. Mam oto taki problem, a w zasadzie takie coś by działało, tylko nie wiem, czy nie było by z tym jakiś problemów w przyszłości. Mianowicie mam przewody trzy-żyłowe (L N PE), potrzebuje przeciągnąć go od puszki z jednej strony pokoju na drugą (do włącznika) sufitem, na którym będzie oświetlenie. Jako, że nie bardzo pasuje mi puszczanie kabla w jedną stronę (od puszki do włącznika) i później drugiego od włącznika z powrotem na sufit do lampy, to wymyśliłem sobie coś takiego: Mianowicie, puszczam kabel od puszki przez sufit, na wysokości lampy przecinam przewód N (niebieski) i podpinam pod lampę (końcówkę, która idzie od puszki) - a przewód PE (zielono-żółty) przecinam i podpinam pod lampę (końcówkę, która wraca od włącznika). Przewód L (czarny) leci bezpośrednio od puszki do włącznika. Już nawet nie chodzi mi o oszczędności w kablu, tylko o sam bezsens puszczania grubych trzy-żyłowych kabli podwójnie. Takie kable akurat posiadam, więc chcę je wykorzystać. Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.07.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Domyśl się, jakie komentarze pójdą na elektrodzie, że o wywaleniu tematu do kosza nie wspomnę.Tu nie chodzi o oszczędności, tu chodzi o bezsens i tragizm takiego wykonania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cros81 02.07.2017 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Domyśl się, jakie komentarze pójdą na elektrodzie, że o wywaleniu tematu do kosza nie wspomnę. Tu nie chodzi o oszczędności, tu chodzi o bezsens i tragizm takiego wykonania instalacji. Ok, ale o co dokładnie chodzi. Działać będzie, a co może się stać tragicznego? Proszę o szczegóły, bo jestem amatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.07.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Pewnie że będzie działać.Tylko czy będzie ... prawidłowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drumel 09.07.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 A co w tym jest nieprawidłowe? Z puszki do lampy 3 kable ( i słusznie), z lampy do wyłącznika wystarczą 2. Ja co prawda dawałbym powrót na niebieskim, bo żółto-zielony to jednak się kojarzy beznapięciowo, ale poza tym? Połowa znanych mi instalacji puszkowych w starych domach była robiona w podobny sposób i jakoś działały i nik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.07.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Tak robią paproki i bohaterzy własnych domów, panie Drumel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 11.07.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Tak robią paproki i bohaterzy własnych domów, . Czy można dopytać jak to robią obecnie fachowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.07.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Czy można dopytać jak to robią obecnie fachowcy? Przyjść na budowę, obejrzeć, porobić zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 11.07.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Przyjść na budowę, obejrzeć, porobić zdjęcia Bywam na różnych budowach,ale nadal nie wiem czy to paproki,czy fachowcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.07.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Wobec tego porób zdjęcia, zamieść na forum, zobaczymy efekty pracy innych. Może przy okazji czegoś się nauczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts