Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwykły pojedyńczy włącznik z przejściem fazy na przewód PE

Recommended Posts

Witam.

Mam oto taki problem, a w zasadzie takie coś by działało, tylko nie wiem, czy nie było by z tym jakiś problemów w przyszłości.

Mianowicie mam przewody trzy-żyłowe (L N PE), potrzebuje przeciągnąć go od puszki z jednej strony pokoju na drugą (do włącznika) sufitem, na którym będzie oświetlenie. Jako, że nie bardzo pasuje mi puszczanie kabla w jedną stronę (od puszki do włącznika) i później drugiego od włącznika z powrotem na sufit do lampy, to wymyśliłem sobie coś takiego:

podlaczenie.jpg

Mianowicie, puszczam kabel od puszki przez sufit, na wysokości lampy przecinam przewód N (niebieski) i podpinam pod lampę (końcówkę, która idzie od puszki) - a przewód PE (zielono-żółty) przecinam i podpinam pod lampę (końcówkę, która wraca od włącznika). Przewód L (czarny) leci bezpośrednio od puszki do włącznika.

Już nawet nie chodzi mi o oszczędności w kablu, tylko o sam bezsens puszczania grubych trzy-żyłowych kabli podwójnie. Takie kable akurat posiadam, więc chcę je wykorzystać.

Proszę o porady.

Domyśl się, jakie komentarze pójdą na elektrodzie, że o wywaleniu tematu do kosza nie wspomnę.

Tu nie chodzi o oszczędności, tu chodzi o bezsens i tragizm takiego wykonania instalacji.

Ok, ale o co dokładnie chodzi. Działać będzie, a co może się stać tragicznego? Proszę o szczegóły, bo jestem amatorem.

A co w tym jest nieprawidłowe? Z puszki do lampy 3 kable ( i słusznie), z lampy do wyłącznika wystarczą 2. Ja co prawda dawałbym powrót na niebieskim, bo żółto-zielony to jednak się kojarzy beznapięciowo, ale poza tym?

Połowa znanych mi instalacji puszkowych w starych domach była robiona w podobny sposób i jakoś działały i nik