Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chłodzenie i grzanie wody powietrzną pompa ciepła

Recommended Posts

Przeglądając oferty powietrznych pomp ciepła zauważyłem że większość ma temperature pracy tylko do 35°C. Jak jest mierzona ta temperatura? U mnie moduł zewnętrzny będzie na elewacji południowej. Nagrzeje się latem na pewno do temperatury powyżej 35°C. Czyli wtedy koniec z grzaniem ciepłej wody i chłodzeniem? Czy nad modułem zewnętrznym powinienem zbudować zadaszenie?

Czy jakieś pompy ciepła nie mają takiego ograniczenia?

Wracając jeszcze do samego chłodzenia - czy pompę ciepła łączy się z rekuperatorem by obniżyć w ciepłe dni temperaturę powietrza nawiewanego (pompa ciepła zamiast GWC)?

Mam pompę w ekspozycji południowo wschodniej, 4 sezony za sobą i taki problem jeszcze nie wystąpił. Choć fakt, że pompę mam powieszoną pod samym nawisem, więc jest osłonięta - czujnik jest właśnie u góry.

Ale nawet gdyby, to nie problem, bo możesz nastawić grzanie wody w nocy, czy rankiem, czy też z wieczora kiedy raczej pompa nie będzie miała do czynienia z 35st. Grzanie wody latem trwa raptem kilkanaście minut (u mnie 300l do 50st. grzeje się około 20min.) wiec to na prawdę drobnostka. Co do chłodzenia, to ja mam klimakonwektory więc schładzam na wieczór przed spaniem, kiedy już nie jest tak ciepło. Przy chłodzeniu ciągłym podłogówką po prostu w te najcieplejsze momenty pompa się wyłączy ale przez większość dnia, nocy będzie działać, więc zadziała tu zasada akumulacji - w tym przypadku zimna i powinno być OK.