kosny 02.07.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 przymierzam się do samodzielnej budowy GWC. Plan jest, kwestie techniczne w większości przeanalizowane i zweryfikowane. Do całości brakuje mi informacji w jaki sposób zabezpieczyć połączenia rur, tak żeby zapobiec przed przedostawaniem się wód gruntowych do wewnątrz rurociągu. Dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie koszulki termokurczliwej (analogicznie jak przy instalacjach elektrycznych), jednak nie mogę nigdzie znaleźć takiego cuda na rurę fi 200. Jeśli ktoś z Was stosował takie zabezpieczenie proszę o podpowiedź, gdzie to kupić. Jeśli takiego rozwiązania nie ma na rynku to jakie inne rozwiązanie jest optymalne. Myślałem nad silikonem, jednak opary i zapachy silikonu mogłyby dostawać się do rurociągu co w konsekwencji przenosiłoby się to do domu. Co proponujecie? Parametry GWC:- Rura fi200mm, materiał: PP- Długość ok. 60m (w tym 3 kolanka 90st) - opaska dookoła domu w odległości 2-4m od domu- Głębokość instalacji GWC: 2-2,2m ze spadkiem ku czerpni zakończone trójnikiem jako studzienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.07.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Jeżeli masz wysoko wody gruntowe to odpuść sobie rurowca... Dlaczego taki długi...?GWC i co dalej...?, Jak ma wyglądać reszta instalacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 02.07.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 ,,,, Dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie koszulki termokurczliwej (analogicznie jak przy instalacjach elektrycznych), jednak nie mogę nigdzie znaleźć takiego cuda na rurę fi 200. ,,,, Są to opaski termokurczliwe z wewnętrzną warstwą kleju np. opaski termokurczliwe GROUND-Therm Grip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts