Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasypanie fundamentów czy piwnica?

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów,

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Przeszukiwałem forum i skłaniam się do rozwiązania 2 poniżej, ale będę wdzięczny za porady specyficzne dla przedstawionej sytuacji.

Mamy działkę na skarpie ok 10%, grunt gliniasty pod warstwą 0,5 m humusu, wód gruntowych nie stwierdzono do głębokości 3 m, wjazd na działkę od góry. Dom musi być parterowy, ok 100m2 powierzchni użytkowej, wychodzi około 130-140m2 powierzchni zabudowy. Biorąc pod uwagę spadek terenu musimy wykopać dziurę na min 1,2+0,5 (humus) ~= 1,7 m u góry działki i potem zbudować taki sam fundament + 0,3 wyjść nad poziom terenu ~= 2m ściany fundamentowej.

Zastanawiamy się czy:

1) zasypać powstałe 2m fundamenty piachem i ubić

2) zrobić wykop większy o te 30-50 cm i zagospodarować jako piwnicę

Nie jestem budowlańcem, ale opierając się o to co przeczytałem zakres prac do stanu "0" wychodzi mi tak:

1) wykop min 1,7 m + ława z hydroizolacją + 2m ściana fundamentowa + hydroizolacja obustronna tej ściany + izolacja termiczna ściany + 300m3 piachu + ubicie + podłoga na gruncie + drenaż opaskowy

2) wykop min 2,2 m + ława z hydroizolacją + 2,5m ściana piwnicy + hydroizolacja jednostronna tej ściany + izolacja termiczna ściany + podłoga na gruncie + drenaż opaskowy + strop piwnicy + schody + (opcja) drzwi i okna do piwnicy

Czyli różnicowo wychodzi tak:

1) + hydroizolacja wewnętrzna ściany 2m + 300m3 piachu + ubicie

2) + 0,5 wykop +0,5m ściany + 0,5m hydro i termoizolacji ściany + strop piwnicy + schody + (opcja) drzwi i okna do piwnicy

Czy dobrze to rozumiem, czy coś pominąłem, czy może hydroizolacja piwnicy > hydroizolacja fundamentu itp?

Z góry dziękuję za porady i opinie! Pozdrawiam serdecznie!

Ja bym zrobił normalną piwnice z dostępem z domu , jak wyjdzie drugie wejście z zewnątrz.

Mieszkałem w domu parter bez piwnicy z malutkim pom gops. Teraz mam pod domem 70m2 piwnicy polecam każdemu. Mamy tam pralnie, mamy tam maly warsztat, coś w stylu magazynu, schowka , domowa siłownię - nie wyobrażam sobie domu bez tej przestrzeni.

Dzięki za odpowiedzi.

Kiedyś myślałem o częściowym podpiwniczeniu, ale czytałem na tym forum, że wychodzi niewiele taniej niż pełne, a ława schodkowa jest bardziej skomplikowana i łatwiej przy niej o błędy. Więc finalnie chcemy wepchnąć do piwnicy garaż, no i drugie wejście od ogrodu jak najbardziej.

Drenaż chyba i tak musi być, jedyne co może być potrzebne dodatkowo przy piwnicy to drenaż pod podłogą na gruncie (tak mi powiedział jeden budowlaniec) (?)

Czy zakres prac podany przeze mnie wyżej jest ok, czy gdzieś się grubo mylę? Przyszły sąsiad twierdzi, że izolacja piwnicy (jednostronna) wyjdzie sporo drożej niż (dwustronna) izolacja ściany fundamentowej. Czy to prawda?

Drenaż chyba i tak musi być, jedyne co może być potrzebne dodatkowo przy piwnicy to drenaż pod podłogą na gruncie (tak mi powiedział jeden budowlaniec) (?)

Przyszły sąsiad twierdzi, że izolacja piwnicy (jednostronna) wyjdzie sporo drożej niż (dwustronna) izolacja ściany fundamentowej. Czy to prawda?

Kompletnie nie rozumiem jaki drenaż się robi pod podłoga i po co? Żeby z czasem podłoga opadła? Nie robi się drenażu pod budynkiem, robi się obok tak aby zbierana woda nie wypłukiwała drobin piasku z pod budynku.

Pytania o izolację jednostronna też nie rozumiem, jaką izolację chcesz zrobić ścian od środka i po co? Izlolację ścian piwnic "wszystkie" tj przeciw wodne i cieplne robi się od zewnątrz. Tanie to nie jest to fakt.

Dzięki za uwagi o drenażu pod podłogą, faktycznie coś chyba chłop wymyślał...

Dwustronną izolację (hydro) musiałbym robić w opcji 1) tzn że zamiast piwnicy zasypałbym fundament. Czy zatem hydroizolacja fundamentu do zasypania jest tańsza (znaczy gorsza) niż ściany piwnicy?

Jak użyjesz lubianego na FM czernidła będzie tanio. I do bani. A jak chcesz użyc dobrych materiałów to się zastanów czy pomalowanie 80m2 powierzchni może być tańsze niż 40 m2 ?