Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki wewnętrzne ozdobne

krzycho

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widziałem "tynk z minionej epoki" nakłada się go w różnych kierunkach szpachelką dołączoną do pojemnika - wygląd coś w stylu starogreckim. Pojemniki są z polskimi napisami ale to jest produkowane prawdopodobnie na licencji francuskiej czy włoskiej.:smile:

• 2 weeks później...

Takie tynki można obejrzeć i kupić w Castoramie (przynajmniej w Katowicach). Są ich co najmniej 2 rodzaje. Ja także planowałem ich położenie, ale ostatecznie zdecydowałem się na coś innego.

Arteko - jest to specjalna farba, którą nanosi się rozcierając na ścianie kolejne warstwy. Na koniec można całość pokryć woskiem. Uzyskuje się podstarzaną, cieniowaną ścianę - efekt świetny.

Też oglądałam program 1 września "Podaj cegłę" w którym miła pani pokazywała jak się nakłada tynki ozdobne. Szczęka mi jednak opadła kiedy zajrzałam na reklamowaną tu stronę http://www.hartline.com.pl i ściągnęłam cennik. 1m stiuku(materiał + robocizna) kosztuje od 90zł. do 170 zł. To znaczy, że mogę sobie zrobić np. ściany w holu "już" za 5000zł. To jest chora cena !!!!!

• 3 weeks później...

no właśnie - odświeżam temat.

czy tynki strukturalne można zrobić tylko taką specjalistyczną masą za cholernie ciężki pieniądz???!

chciałam mieć cuś takiego w części salonu i w korytarzu - ale tynkarz stwierdził, że ze zwykłego tynku czegoś takiego nie wyczaruje i robi na gładko :oops:

pomocy! :smile:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: yemiołka dnia 2002-10-01 10:31 ]

U mnie tynkarz zrobił tynk normalny, którego zabroniłam szlifować. Mam więc już strukturę nierówną, na którą zamierzam położyć właśnie farbę "przecierkę". mam nadzieję, że chropowata, nierówna struktura tynku razem z odcieniami farby da podobny efekt jak te drogie cuda. Pzdr.

• 1 month później...
  • 7 months później...
Ja chcialbym odswieżyć temat. Czy nie ma innego sposobu zrobienia powiedzmy nieco tanszego stiuku. Ceny w tym studio wydają mi się przewrócone na głowe. Czy ktoś wie, czy można (i czy sie da) to samemu zrobic? Gdzie trzeba kupić materiał? Jesli cos wiecie to powiedzcie prosze. Pozdrawiam

Ja właśnie realizuję swój projekt w jednym z małych biurowców w Wa-wie.Na ścianach robią się tynki ozdobne z masy reliefowej.Polskiej firmy.W najtańszej wersji 1m2 kosztuje (materiały)tzn relief + barwnik 5,00 - 14,00 zł.Mam swojego wykonawcę który robi to naprawdę dobrze i nie drogo.

Firma nazywa się Fox Dekorator

a efekty można zobaczyć tu

http://www.fox-dekorator.pl

Gość karolka:)

juz dawno przestalam uzywac tynkoow ozdobnych. zamienilam je na klej atlas - swietnie sie trzyma!

latwo sie kladzie

dobrze wyglada

ma piekny kolor, a jak ktos nie lubi szarosci to mozna go z latwoscia zamalowac.

goraco polecam- wielokrotnie wyproobowane!