Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić słupy pod legary pod taras??

pecet0

Recommended Posts

Chciałbym wybudować sobie taras, tylko utrudnieniem jest to że nie mam gruntu wyrównanego do poziomu takiego jak podłoga wewnątrz domu.

Grunt jest niżej.

Aby podłoga tarasu byłą na poziomie 0 z podłogą domu, to muszę taras zrobić na słupach 50-60 cm nad aktualnym poziomem ziemi koło domu.

Jak to zrobić?

Jak najłatwiej wykonać takie słupy betonowe? (gdyby miały być tylko na wysokośc gruntu to temat byłby łatwiejszy wykopać dziurę i zalać betonem a tutaj jak ma wystawać tyle wyżej to co zrobić?

i jakiej średnicy mają być te słupy?

już mi nawet przyszło do głowy aby najpierw zalać betonem do poziomu gruntu, później kupić rurę kanalizacyjną półmetrową fi160 położyć na tym betonie i zalać ją wewnatrz betonem (i wykonać np coś takiego x 30 (taras planowany 8 m x 4 m)

Tylko nie wiem czy jeden beton zwiąże do drugiego i czy to ma sens co ja myślę czy jest całkiem bez sensu :)

Pomysl z rura jest OK, tylko nie robisz tego na dwa razy, tylko na raz - wiercisz dotwor, wypełniasz betonem do poziomu gruntu, wkladasz rure fi20 na jakieś20cm w otwor i dolewasz reszte. Oczywiscie beton nie moze byc zupą, a w słupku przydałoby się jakieś zbrojenie

Po drugie - chce ci sie tyle słupków robić ?

Nie mozesz zastosowac legarów 20x20cm, na nie kontrlegary 10x6cm i na to deski ?

Masz wtedy nizsze słupki i jest ich mniej:

image.jpeg

Nie mozesz zastosowac legarów 20x20cm, na nie kontrlegary 10x6cm i na to deski ?

Masz wtedy nizsze słupki i jest ich mniej:

Przy tym układzie też trzeba robić słupki bo albo te legary opieramy na słupkach albo mamy tak przygotowane podłoże jak na zdjęciu któe zamieściłeś (u mnie jednak trzeba byłoby pod całym tarasem sporo utwardzić i podnieść teren żeby oprzeć legary jak na zdjęciu stąd też pomysł słupów z rury

Te legary 20x20cm maja 4m i sa podparte w 3 miejscach - co okolo 1,6m

Rozstaw miedzy nimi to okolo 1,2m

Doły pod słupy wierciłem świdrem 160mm, średnica otworu wychodzi zawsze większa, wiec bylo to 180mm

Na otwor kladlem polowe plastikowej doniczki 20x20cm i i wysokosci 10cm (tyle musiałem podnieść sie ponad grunt) . W slupku pret gwintowany fi20

Doniczki skurat miałem, bo zamawiałem sadzonki :)

Edytowane przez fotohobby

Jak głeboko wierciłeś te otwory? Zakładając że wystaja tylko kilkanaście cm ponad ziemie? Czy legary 20x20 to nie przesada? Drzewo na legary takie same jak na deski tarasowe? Czym i jak impregnowane ?

Wierciłem na 80cm

Legary modrzewiowe, impregnowane Sadolin Base, na to jedna warstwa oleju.

Edytowane przez fotohobby

budowlany_laik miałeś otwór na rurę obsypałeś ją ziemią i tylko do środka zalałeś beton, czy rura najpierw była częściowo obetonowana a dopiero później uzupełniłeś środek rury betonem?

kolejny temat niektórzy stosują takie kotwy: kotwa.jpg

Ty natomiast zastosowałeś szpilki - te legary wierciłeś na wylot w szpilce? (w sumie takie rozwiązanie pomaga wypoziomować legar) jeśli rury/szpilki nie były idealnej wysokości to zawsze można legar wyżej lub niżej "nabić" na szpilkę.

Edytowane przez pecet0

Wierciłem otwory w ziemi świdrem, poszerzałem ręcznie by weszła wgłąb rura fi 20 cm. Wciskałem je w otwór na parędziesiąt cm i poziomując. Od góry lany beton z betoniarni, bez zbrojenia.

Słupy były zalane betonem do góry. Później wiercone otwory w słupach (niestety SDS z udarem). W otwory mocowałem pręty gwintowane na kotwę chemiczną - kotwa trzyma lepiej niż beton. Później jak na zdjęciu - legar przewiercony, od dołu 2 nakrętki, od góry też nakrętka. Takie rozwiązanie, tak jak piszesz, pozwala na idealne wypoziomowanie legarów - zarówno od domu (spadek ustawisz jaki chcesz, ja mam 3%), jak i wzdłuż domu - kładziesz poziomicę i co do mm ustawiasz legary między sobą.

Wierciłem otwory w ziemi świdrem, poszerzałem ręcznie by weszła wgłąb rura fi 20 cm. Wciskałem je w otwór na parędziesiąt cm i poziomując. Od góry lany beton z betoniarni, bez zbrojenia..

Ok czyli rury były wstawione na wcisk a beton był tylko w środku rury, ok.

Jakich wymiarów miałeś legary bo z zdjęcia wynika że na pewno znacznie mniejsze niż kolega fotohobby

ile było u Ciebie 10 x 10 cm ? i słupy co ile co półtora metra? czy częściej?

i ile mniej więcej były wypuszczone poza ostatni słup? np jak mamy słup narożny to legary były np dłuższe załózmy 20 cm po za słup czy legary się kończą podobnie jak słupy?

Edytowane przez pecet0

Wszystko zależy od załozen :)

Ja na przyklad chciałem maksymalnie odsunac pierwszą linię slupow od sciany, by nie niszczyć zbyt blisko niej opaski przeciwwysadzinowej, mialem tam tez połozone rury kanalizacji deszczowej i przyłącze pradu.

Grubsze legary, to możliwość zrezygnowania z jednego rzedu słupków, czyli bilans w PLN wychodzi na 0, pracy też trochę mniej.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...