Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna z dobrą izolacyjnością akustyczną

Recommended Posts

Czy lepsze będą okna PCV czy drewniane? Czy akustyczna pianka montażowa faktycznie robi różnicę?

Lepsze będą te, które dadzą lepszy parametr Rw. Różnica tak nie istotna, że nie warto rozpoczynać batalii.

Akustyczna pianka? Kiedyś sprawdzałem tre "zwykłe" - jeśli już było podane, to parametr Rw był podany ponad 60 dB. Także to chyba norma..

Czyli rozumiem, że nie ma sensu dopłacać do pianki akustycznej, bo zwykła ma i tak lepsze parametry niż okno?

tak

Przy okazji przesyłam zdjęcia okien, które są zamontowane obecnie i mają przynajmniej 20 lat. Czy na podstawie tych oznaczeń jesteście w stanie określić jakie mogą mieć parametry?

[ATTACH=CONFIG]392489[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]392490[/ATTACH]

Ja nie jestem w stanie

Raczej tak. Chociaż.. kiedy ja zaczynałem pracę zawodową (`98r.) w mojej fabryce klienta który chciał cieplejsze szyby postrzegaliśmy jak kosmitę, to jeden z producentów okien drewnianych dawał już w standardzie szybę o współczynniku 1,1, czyli taką, jaką ciągle dziś można spotkać w ofertach.

Możesz zrobić mały test zapalniczką przyłożoną do szyby na odległość ok 1-2cm. Jeśli któryś z odbitych płomieni będzie niebieski (a nie żółto czerwony) tzn, ze szyba mogła już być "termo".

• 3 weeks później...

Nawet "to samo" okno tj z tych samych materiałów - może być różnej izolacyjności - chodzi o udział szyby w oknie im jej więcej - tym cieplejsze okno.

Jeśli będzie witryna ws np OW8 dwu słupkowe .. to różnica ~będzie z 50% na korzyść witryny. Jeszcze długo - ramy okienne będą z tyłu za szybami - przynajmniej pakietami 3 szybowymi. 2 szyby to jest dobre do domu letniskowego ;)