finlandia 04.07.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Czy lepsze będą okna PCV czy drewniane? Czy akustyczna pianka montażowa faktycznie robi różnicę? Lepsze będą te, które dadzą lepszy parametr Rw. Różnica tak nie istotna, że nie warto rozpoczynać batalii. Akustyczna pianka? Kiedyś sprawdzałem tre "zwykłe" - jeśli już było podane, to parametr Rw był podany ponad 60 dB. Także to chyba norma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 04.07.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 standardowe piany mają Rw powyżej 50dB Nareszcie zaczęli podawać także ten parametr na opakowaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joankaa 06.07.2017 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Czyli rozumiem, że nie ma sensu dopłacać do pianki akustycznej, bo zwykła ma i tak lepsze parametry niż okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joankaa 06.07.2017 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Przy okazji przesyłam zdjęcia okien, które są zamontowane obecnie i mają przynajmniej 20 lat. Czy na podstawie tych oznaczeń jesteście w stanie określić jakie mogą mieć parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 06.07.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Czyli rozumiem, że nie ma sensu dopłacać do pianki akustycznej, bo zwykła ma i tak lepsze parametry niż okno? tak Przy okazji przesyłam zdjęcia okien, które są zamontowane obecnie i mają przynajmniej 20 lat. Czy na podstawie tych oznaczeń jesteście w stanie określić jakie mogą mieć parametry? [ATTACH=CONFIG]392489[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]392490[/ATTACH] Ja nie jestem w stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.07.2017 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Na szybie jest napis oznaczajacy datę i producenta. Szczakowa? Wrzesień 1995r. W tamtym czasie chwalono się "szybami zespolonymi float" czyli zwykłe oszklenie, nawet bez powłok termo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joankaa 07.07.2017 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Czyli rozumiem, że jak na dzisiejsze standardy okno to nie miało szczególnie wyśrubowanych parametrów technicznych i wymiana przyniesie istotną poprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.07.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Raczej tak. Chociaż.. kiedy ja zaczynałem pracę zawodową (`98r.) w mojej fabryce klienta który chciał cieplejsze szyby postrzegaliśmy jak kosmitę, to jeden z producentów okien drewnianych dawał już w standardzie szybę o współczynniku 1,1, czyli taką, jaką ciągle dziś można spotkać w ofertach. Możesz zrobić mały test zapalniczką przyłożoną do szyby na odległość ok 1-2cm. Jeśli któryś z odbitych płomieni będzie niebieski (a nie żółto czerwony) tzn, ze szyba mogła już być "termo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joankaa 23.07.2017 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 A czy lepsze będą tańsze okna 3-szybowe od droższych 2-szybowych o podwyższonych parametrach, np. RW 45 dB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.07.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Nawet "to samo" okno tj z tych samych materiałów - może być różnej izolacyjności - chodzi o udział szyby w oknie im jej więcej - tym cieplejsze okno. Jeśli będzie witryna ws np OW8 dwu słupkowe .. to różnica ~będzie z 50% na korzyść witryny. Jeszcze długo - ramy okienne będą z tyłu za szybami - przynajmniej pakietami 3 szybowymi. 2 szyby to jest dobre do domu letniskowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts