Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa pod ganek

rigmec

Recommended Posts

Będę dobudowywać ganek w systemie szkieletu drewnianego i chciałbym go postawić na płycie, bo dom ma bardzo płytkie fundamenty, ok. 50 cm.

Budowa będzie na zgłoszenie i nikt ode mnie projektu nie wymaga, wykonawca też mówi że wylewali płyty i jak chcę to zazbroją mi ją jak pod dom z silki i da mi 50 lat gwarancji.

Zastanawiam się jednak czy zamawiać projekt czy nie. Jedyny problem jest z terminem bo wlaśnie do mnie zadzwonił, że mógłby zrobić to w przyszłym tygodniu a nie wiem czy da się zamówić projekt tak szybko.

Pomóżcie. Lać czy nie lać.

a z czego będzie powierzchnia ganku? bo jeśli wyłożony drewnem to płyta nieco bez sensu... ja mam wszystkie tarasy jako lane płyty... za wysoko mi wylali i teraz nie mieści mi sie na tym deska na legarach....jesli ganek to system słupków drewnianych to wystarczy betonowy słupek pod drewnianym słupkiem... mam zamiar kupić taki ganeczek w leroy merlin, dostawic do drzwi małego pomieszczenia dostępnego z zewnątrz. i choc nawet mam tam wylana płytę to oparcie słupków wyjdzie poza płytą, wlasnie na betonowych wkopanych klockach...

W sumie nie napisałem. Ganek chcemy zrobić większy tak 5x5. Ma to być coś w rodzaju przeszklonej werandy ale z jak najlepszą izolacją i kryty dachówką. Na tyle duży żeby można było posiedzieć tam wiosną i jesienią a zimą utzymać temperaturę tak z 10 st.C. Płyta ma być przygotowana na ewentualną rozbudowę bo choć takiej nie planujemy to w przyszłości być może zmienimy koncepcję i przedłużymy dom ale również jako szkielet.