andrre 03.07.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Witam, w te wakacje chcę wykonać ocieplenie starego domu z lat 50' wykonanego w technologii popularnej jak na te czasy czy ściany z pustaka - pustka powietrzna - warstwa cegły. Niestety wstawiając nowe okna kilka lat temu nie pomyślano o ociepleniu w przyszłości i już w tej chwili okna osadzone są 12 cm w głąb ściany. To spowoduje, że ocieplenie nawet 15 cm styropianem da brzydki efekt w postaci schowanych okien w elewacji.Myślałem o daniu grafitowego styropianu o grubości 8 cm, ale czy takie rozwiązanie da oczekiwany efekt.Oczywiście mam na uwadze fakt, że na izolację termalną budynku nie składa się wyłącznie docieplenie ścian. Dochodzi również izolacja od podłoża, dach, okna a z tym jak to w starych budynkach jest różnie. Gdzie zatem znaleźć kompromis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 03.07.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 w te pustke powietrzną można wdmuchać ocieplenie... teście dali 8 cm na ściane boczną w takiej technologii i są zadowoleni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 03.07.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Myślę, że jeśli dasz 10cm to też nie będzie źle. jednak pomyślałbym chyba o płytach pir jak ma być taka mała grubość.Przestawienie okien nie wchodzi już w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 03.07.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 ostatecznie w pobliżu okien można dać mniejszą grubosć styro, po prostu trzeba sobie ładnie tą elewacje narysować i ocenić, czy kształty okien są idealne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts