Lukasz0003 03.07.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) W 2014 r. remontowałem mieszkanie w bloku z lat osiemdziesiątych „wielka płyta”, w którym była bardzo nierówna podłoga (różnica w poziomie ok 15 cm). By znacząco nie obniżyć mieszkania ekipa remontowa zaleciła skucie oryginalnej wylewki z jednej strony, a dodatkowo by znacząco nie obciążać stropu tradycyjną wylewką (7 piętro) wyrównać podłogę za pomocą płyt OSB (2 warstwy) osadzonych na stabilizatorach Obecnie podłoga wygląda tak:1. Strop betonowy2. Płyty OSB osadzone na w/w stabilizatorach przymocowanych w 1/5 do stropu (skuta wylewka) i 4/5 do oryginalnej wylewki położonej na stropie3. Na płytach OSB panele na macie z korka lub płytki gresowe (bezpośrednio)4. Brak izolacji między stropem/wylewką, a płytami OSB Obecnie w całym mieszkaniu mocno słyszalne są dźwięki uderzeniowe wywołane np. bieganiem dziecka czy chodzeniem po mieszkaniu na boso. Dodam, że na płytach OSB postawione są również ścianki działowe z płyt G-K. Proszę o określenie czy doszło przeze mnie do naruszenia warunków budowlanych oraz co mogę zrobić w obecnej sytuacji by wyciszyć podłogę i wyeliminować owe dźwięki? Dzięki Edytowane 9 Lipca 2017 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 03.07.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 zdjąć te osb i dać wylewke samopoziomujacą. najbardziej wystajace elementy stropu da sie zeszlifować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz0003 03.07.2017 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Nie mogę zdjąć OSB w całości bo mam do nich przytwierdzone ściany oddzielające poszczególne pomieszczenia z płyt G-K oraz meble pod zabudowę.Dodatkowo tak jak pisałem jest bardzo duża różnica między 1, a 2 częścią mieszkania (15 cm) i czy wylewka samopoziomująca nie byłaby zbyt ciężka? Nie pisząc już o jej koszcie (ok. 60 m2). Chyba, że zdjąć OSB tam gdzie skuta była wylewka i to miejsce uzupełnić samopoziomem?Ale co z resztą mieszkania?Utrudniające życie dźwięki uderzeniowe są w całym mieszkaniu, a nie tylko w miejscu gdzie skuta była oryginalna wylewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 03.07.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 no jasne że nie lać aż 15 cm wylewki samopoziomującej . ale 15 cm to już wystarczajaco, zeby byl po prostu schodek (minimalna wysokosc schoda to 12 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 03.07.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Może pomyślisz o klasycznej podłodze pływającej, czyli na stropie betonowym ułożona wełna mineralna STEPROCK HD, a na nią bezpośrednio płyty OSB.Płyty OSB-3 (pióro-wpust 4 stronny) w dwóch warstwach skręcone ze sobą wkrętami. Robota na sucho, nie trzeba czekać na schnięcie podkładów ...http://www.rockwool.pl/produkty/podlogi-i-stropy/Podloga-plywajaca-na-podkladzie-z-plyt-OSB-3/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 04.07.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 ale po co.... on ma teraz pudlo rezonansowe, głowną wadę stropów drewnianych. A przecież nie ma drewnianego stropu, prawda? żeby zlikwidować pogłos, musi zbliżyć się na maksa do betonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arbiton FloorExpert 20.09.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Witam, Korek nie był dobrym wyborem jeśli chodzi o wyciszenie podłogi, są dużo lepsze, dedykowan podkłady dzięki którym można znacznie zniwelować dźwieki odbite i poprawić komfort akustyczny pomieszczenia. Przykładowo: https://www.arbiton.com/produkty/podklady-podlogowe/36-multiprotec-acoustic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts