Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa "ulga budowlana"?

Funia

Recommended Posts

No właśnie. Przeczytałem i z tego nie wynika czy będzie działał wstecz.

Jestem w takiej sytuacji, że nie załapalem się na dużą ulgę budowlaną. Pozwolenie dostałem następnego roku po jej wygaśnięciu. W projekcie jest 5 lat na skończeie inwestycji od daty otrzymania pozwolenia. Skoro moje otrzymałem w 2002 roku. Powinienm skończyć inwestycję w 2007? Czyli od momentu wejścia ustawy w życie (2004) będę miał tylko trzy lata. Nierówność wobec prawa.

Czy kiełbasa wyborcza - nie wiem może, ale z zaawansowania prac legislacyjnych wynika, ze może nie do końca.

Co do działania wstecz to nie do końca, po prostu ma objąć wszytskie udokumentowane wydatki poczynione po 1 maja 2004.

Co do nierówności wobec prawa to chyba nie tak - po prostu mogłeś skorzystać z tej budowy tylko tego nie zrobiłeś, a ze istnieje ochrona praw nabytych podatników którzy zdążyli przed końcem 2002 - to tylko lepiej.

Pozdrowienia

widzę, że zmieniłaś forum jak u ciebie z budową ja od jakiegoś czasu dopilnowuję ekipy bo kończą juz mury i na koniec pazdziernika mamy mieć stan surowy zamknięty mam nadzieję, że u ciebie tez ruszyło. co do tej ulgi to mnie nie pocieszyłaś bo jestem na wychowawczym i niczego sobie odpisac nie mogę. a czy ktos z was orientuje sie co z ksiązeczkami mieszkaniowymi bo ja taka posiadam i nie wiem czy ja likwidowac czy trzymac dla potomstwa

• 1 month później...

W projekcie budżetu w wydatkach nie zauważyłem pozycji "Zwrot VAT"

Budżet nie przewiduje niestety działania tej ustawy a tym samym obecny rząd raczej będzie tego unikał.

Ale mam nadzieję, że się mylę

Poniżej link do stanowiska rządu, które nic dobrego nie wróży

http://orka.sejm.gov.pl/Druki4ka.nsf/($vAllByUnid)/5807E6A7E18E79D3C1256EB7003166F1/$file/2723-2967-x.pdf

Prasa (Dziennik Polski) donosi:

"Pół roku chaosu

Nie widać końca problemów z przepisami o VAT na materiały budowlane

Chociaż od wprowadzania wyższej stawki VAT na materiały budowlane upłynęło już pół roku, rynek wciąż nie może otrząsnąć się z chaosu, jaki wywołały zmiany. A to jeszcze nie koniec problemów, gdyż kwestia VAT nie została zamknięta. W Sejmie ugrzęzły dwa poselskie projekty dotyczące zwrotu podatku indywidualnym inwestorom. Ci wstrzymują się z zakupami, bo czekają na nowelizację Ustawy o VAT. Tymczasem końca prac nad projektami nie widać.

Ten rok będzie długo pamiętany przez budowlańców, producentów materiałów budowlanych, hurtowników i samych klientów wreszcie. Wszystko zaczęło się jeszcze jesienią ub.r., kiedy rozeszły się pogłoski, że od stycznia będzie obowiązywać wyższy VAT na materiały budowlane. Już w listopadzie zaczął się szturm na składy budowlane i sklepy z wyposażeniem wnętrz, który nie ustawał aż do maja br., bo ostatecznie okazało się, że nowe przepisy wejdą w życie z chwilą naszej akcesji do Unii Europejskiej.

Liczba zamówień składanych przez klientów zaczęła przekraczać możliwości produkcyjne wytwórców stolarki okiennej, cegieł, paneli i wszystkiego, co do budowy potrzebne, a co od 1 maja miało podrożeć. Spodziewano się, że w związku ze wzrostem VAT z 7 do 22 proc. ceny podskoczą średnio o 15 proc.

Aby rozładować korki, sprzedawcy podpisywali z klientami umowy z odroczonym terminem odbioru o kilka miesięcy: nabywca płacił od razu, towar dostawał za jakiś czas.

- Wszystko stanęło na głowie. W pierwszym kwartale zrealizowaliśmy plan na pół roku, potem sprzedaż zamarła. Dopiero od jesieni sytuacja powoli wraca do normy - mówi Mirosław Lubarski, wiceprezes Grupy Polskie Składy Budowlane.

Ciasno na rynku

Do normalności jeszcze jednak daleko. Piotr Komala, dyrektor ds. handlowych w Oknoplaście, zwraca uwagę na zjawisko nadprodukcji. Bierze się ono stąd, że szefowie firm i planiści spodziewali się dobrego roku, lepszego niż miniony i do tych planów dostosowali wielkość produkcji. Rok, owszem, był znakomity, ale tylko do połowy. Potem sprzedaż spadła i teraz trzeba się martwić, jak pozbyć się wyprodukowanego towaru. W konsekwencji dochodzi do wojny cenowej między producentami.

Dodatkowo, jak mówi Wiesław Sionko, dyrektor ds. handlowych w Małopolskiej Spółce Handlowej (jest właścicielem składów węglowych i budowlanych), na rynku robi się coraz tłoczniej, gdyż przybyło firm i sklepów zaopatrujących rynek w potrzebne towary budowlane. Z punktu widzenia klienta jest to pozytywne zjawisko, gdyż konkurujące ze sobą podmioty oferują obniżki i upusty. Ceny nie wróciły wprawdzie do poziomu sprzed 1 maja, ale 15-procentowa podwyżka wprowadzona w związku z wyższym VAT-em wiosną została w ostatnich miesiącach znacząco zredukowana.

Sytuacja nie wygląda tak różowo, gdy na problem spojrzeć oczami sprzedawcy. Wojna cenowa prowadzi do jednego: wykluczenia z rynku najsłabszych graczy.

Rolnik pomoże

Producenci i sprzedawcy z dużą nadzieją czekają na następny sezon w przyszłym roku, gdyż spodziewają się, że budownictwo wyjdzie z dołka i wreszcie posypią się zamówienia zarówno od deweloperów, jak i indywidualnych inwestorów. Wszyscy też po cichu liczą na rolników, że pieniądze uzyskane z dopłat zaczną wydawać na remonty i inwestycje budowlane.

Nad przyszłością kładzie się jednak cieniem niepewność co do losów ustawy VAT-owskiej. Część klientów, która planuje większe zakupy materiałowe, wstrzymuje się z nimi, bo z Sejmu cały czas napływają niejasne informacje, co do zasad naliczania i rozliczania VAT w budownictwie. W komisjach sejmowych są trzy projekty poselskie: dwa z nich zakładają zwrot VAT inwestorom indywidualnym, trzeci proponuje rozszerzenie definicji "budownictwa społecznego" na całe budownictwo, co oznacza zastosowanie niższej stawki VAT.

- Jesteśmy w stanie przejść do porządku dziennego nad chaosem, jaki sprezentowano nam w związku ze zmianą VAT-u, ale nie możemy pracować w sytuacji ciągłej niejasności przepisów - denerwuje się Ryszard Kowalski, prezes Związku Producentów-Pracodawców Materiałów dla Budownictwa

Trudno w takiej sytuacji podejmować decyzje dotyczące zakupów, kiedy przecież nie wiadomo, czy przepisy nie zmienią się na korzyść obywatela. Niestety, nic nie wskazuje na szybkie załatwienie sprawy. Obydwa projekty na dobre ugrzęzły w komisjach."

• 2 weeks później...

Niestety, taki jest wniosek.

"GP": Opłakane skutki podwyżki VAT

(PAP, MN/05.11.2004)

"Gazeta Prawna": Większe wydatki osób samodzielnie budujących domy i rozrastająca się szara strefa w branży budowlanej to efekty podwyżki VAT na materiały budowlane - twierdzą specjaliści.

Ich zdaniem, lekarstwem na te problemy mogłoby być szybkie uchwalenie nowych przepisów. Na razie jednak nie zanosi się na to - pisze "Gazeta Prawna".

Dziennik przypomina, że stawka VAT na materiały budowlane poszła w górę 1 maja br. Podwyżka była znaczna - z 7 do 22 proc. Towarzyszył temu wzrost cen.

"Najbardziej ucierpiały na tym osoby budujące własne domy tzw. systemem gospodarczym, czyli samodzielnie. Podwyżkę odczuli również ci, którzy sami remontują własne lokum. Więcej płacą za materiały, jednak nie mogą odliczyć VAT, tak jak firmy rozliczające ten podatek" - powiedział "GP" Jerzy Szczygielski, ekspert Kongresu Budownictwa.

Podwyżka VAT spowodowała też inne szkody. "Rozrasta się szara strefa. Dużo materiałów sprzedawanych jest bez faktury, za to po niższej cenie (bo bez naliczonego podatku)" - podkreśla Ryszard Kowalski, prezes Związku Pracodawców.

Lekarstwem na całe to zło mogłoby być szybkie uchwalenie nowych przepisów. Zostały one już nawet przygotowane przez posłów - informuje "GP".