Ag-niesz-ka 03.07.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Dzień dobry Wszystkim Uprzejmie proszę o radę, czym najlepiej zaimpregnować blat kuchenny wykonany z płyty MFP? Zależy mi na odporności na ścieranie oraz na tym, żeby użyte środki dopuszczały kontakt blatu z żywnością. Doczytałam, że nie powinien być to lakier wodorozcieńczalny, ale inne specyfiki są stanowczo "chemiczne" - do żywności raczej z nimi nie po drodze :/ A może olej - jak to jest z olejowaniem produktów drewnopochodnych? Jako początkująca, za każdą radę będę niezmiernie wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.07.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Olej może być, natomiast olej zabezpiecza tak na prawdę jedynie przed wnikaniem wilgoci w materiał natomiast zupełnie nie zabezpiecza mechanicznie. Nie znam dobrze płyty MFP ale wydaje mi się zbliżona do wiórowej - wydaje mi się że w zastosowaniach kuchennych dość szybko zacznie się kruszyć. Jeżeli już musi to być płyta MFP to do zabezpieczeni poszukał bym żywic które mają atest do kontaktu z żywnością. Wpisz w google sekwencję "żywica do kontaktu z żywnością" i kilku producentów się wyświetli. Niestety tego typu chemia jest sprzedawana zazwyczaj w dużych opakowaniach - to może być problem z punktu widzenia kosztów. A dlaczego nie sklejka, albo jeszcze lepiej obłogowana płyta stolarska ? Chodzi o walor wizualny czy koszty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.