Promyka 04.07.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Prośba o pomoc. W lutym złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę W marcu otrzymałem decyzję W maju złożyłem zgłoszenie na budowę POŚ z drenażem rozsączającym. W maju otrzymałem pismo o uzupełnienie zgłoszenia Uwaga dotyczyła wysokości wód gruntowych – w treści zgłoszeniu 1,6 metra i na przekroju 2,5 metra (pomyliłem się w tekście zgłoszenia – powinno być wszędzie 2,5 metra) „zatem zgłaszany wniosek należy doprowadzić do zgodności w zakresie wskazania jednoznacznej wysokości wód gruntowych” Ponadto urząd wskazał, ze w projekcie na budowę jest napisane „ woda gruntowa na poziomie 1,6m do 1,8 metra” Przegapiłem to, a architekt wpisał mi to z ręki, aby było poniżej fundamentów. W piśmie było dalej : „Ponadto zgodnie z załączoną mapą w pobliżu planowanej lokalizacji POŚ zlokalizowane są wody stojące, organ ma wątpliwości, czy nie dojdzie do zakażenia wód ściekami pochodzącymi z POŚ; zatem należy przedłożyć wyniki badań geotechnicznych określających warunki gruntowe” Więc poprawiłem wysokości (te same w treści i na szkicu – 2,5m) wody gruntowej i wykonałem badania geotechniczne (3 odwierty w miejscu drenażu – o głębokości 3 metrów - nie stwierdzono wody gruntowej W odpowiedzi otrzymałem decyzję odmowną – „organ wnosi sprzeciw do zgłoszenia” Na podstawie: „Ponadto (ponadto bo miejscowy plan mówi o kanalizacji , a co czasu powstania kanalizacji do zbiorników szczelnych – ale to inny problem – myślałem, ze jedyny i wtedy bym poszedł dalej do NSA bo takie sprawy się wygrywa. POŚ lub studnie zakazuje mpzp a sąd uchyla – ale kontynuując) inwestor zgłoszeniu (w treści oraz przekroju) z dnia 25 kwietnia 2017 podał różne wysokości wód gruntowych, które były niezgodne z wysokością wód gruntowych podaną w zatwierdzonym decyzją Starosty nr … z dnia …7 marca 2017 projekcie budowlanym dotyczącym budowy budynku mieszkalnego jednorodzinnego, z instalacją gazową i urządzeniami na działki nr ew. .. z ob.®ebi .. w jednostce ew. . Inwestor w uzupełnieniu przedłożył sporządzoną w maju 2017 „opinię geologiczną dla potrzeb projektowania oczyszczalni dla wolnostojącego budynku mieszkalnego przy ul. ..” , w której stwierdzono, że „na omawianym obszarze wody gruntowej nie stwierdzono” oraz „odwiercono 3 otwory badawcze o głębokości 3,0 m”. Organ stwierdza, iż przedstawione wyniki badań geologicznych różnią się od wyników przedstawionych w projekcie budowlanym , gdzie „na podstawie badań geologicznych (…) woda gruntowa na poziomie 1,6 do 1,8 m”. Różnica może wynikać z pory roku wykonania badań. Zatem organ administracji architektoniczno-budowlanej ma wątpliwość , czy w okresie roztopów nie dojdzie do skażenia wód gruntowych (w przypadku występowania wody na wysokości 1,6 do 1,8 m) z powodu niezachowania minimalnej wymaganej odległości drenażu od wody gruntowej (1,5m) Z związku z powyższym tutejszy organ wnosi sprzeciw…” Dodam , ze kupiłem 2 działki. Pozwolenie obejmuje 1 działkę tam gdzie jest dom Zgłoszenie POŚ dotyczy dwóch działek , ponieważ na 1 się nie mieszczę z drenażem (drenaż jest na granicy dwóch działek) Na pustej działce nie mogę zrobić drenażu bo muszę się odsunąć 25 m od działki niezabudowanej sąsiedniej (bo jak jakaś Pani powiedziała ktoś może sobie studnie chcieć wybudować – ale dodam , ze ten sam mpzp zakazuje studni – jak i POŚ – który później zapis chcę zaskarżyć w sądzie NSA) Myślę o paru rozwiązaniach - usypanie 0,4m nasypu nad drenażem i wstawienie pompy (aby dostosować się to jest wysokości wód z pozwolenia 1,6 d 1,8m)– nie preferuje tego rozwiązania i ponowne zgłoszenie - zrobienie zgłoszenia tylko na drugą działkę, której nie dotyczy pozwolenie na budowę (więc i niefortunnego wpisu w pozwoleniu o głębokości wód gruntowych 1,6 do 1,8m) ,ale wtedy automatycznie musze odsunąć się od swojej granicy i nie zachowam odległości od przeciwległej granicy niezabudowanej działki sąsiada - dla ew. studni, która i tak jest niezgodna z mpzp. Dodatkowo urząd może podważyć ten „kosmetyczny zabieg” bo POS dotyczy domu na działce obok , który ma w pozwoleniu 1,6-1,8 m. - i takie najgłupsze – wykonać badania geologiczne na wiosnę ale mogą powiedzieć ze tydzień wcześniej były roztopy Proszę, może ktoś ma pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.07.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Ja nie mam pomysłu, ale nieco słaby wydaje mi się opis zawarty w opinii geologicznej. Skoro ją już musiałeś robić na potrzeby zgłoszenia oczyszczalni to trzeba było od razu to podkreślić geologowi, że wnioski z badań, czy uwagi powinny uwzględniać - tłumaczyć różnicę w stosunku do wartości z pozwolenia. Nie wiem, czy się daje tak ogólnie zrobić - wytłumaczyć. Nie widzę sensu robienia badań na wiosną, bo w sumie płacisz drugi raz za to samo, a łatwiej zrobić wykop, zabezpieczyć go i jak Pani urzędnik znów coś powie, to zaprosić i pokazać - udokumentować, że jest to potwierdzenie dodatkowe badań geologicznych. Z drugiej strony, zawsze Ci może powiedzieć, że akurat tej wiosny mało padało :) - wiem, wiem, to nie jest śmieszny żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 09.07.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 ....................... Nie widzę sensu robienia badań na wiosną, bo w sumie płacisz drugi raz za to samo, a łatwiej zrobić wykop, zabezpieczyć go i jak Pani urzędnik znów coś powie, to zaprosić i pokazać - udokumentować, że jest to potwierdzenie dodatkowe badań geologicznych. Z drugiej strony, zawsze Ci może powiedzieć, że akurat tej wiosny mało padało :) - wiem, wiem, to nie jest śmieszny żart Albo zakopać rurę na głębokość 2,5 - 3 m i co jakiś czas mierzyć poziom wody. Potem pieczątka geologa i do Urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszszpak 11.07.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Witam A można wiedzieć w jakiej skali ma być mapka z projektem oczyszczalni na działce?1:1000 czy 1: 500? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 12.07.2017 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Witam A można wiedzieć w jakiej skali ma być mapka z projektem oczyszczalni na działce? 1:1000 czy 1: 500? Pozdrawiam Oczywiście skala 1:500. Jednak to tyle teorii, bo bywają rejony gdzie mapy są dostępne w skali 1:1000, a do zgłoszenia klient nie ma potrzeby robić mapy, bo to np. stary budynek do modernizacji - bez rozbudowy. Trzeba sobie wówczas jakoś radzić i zrobić bogaty opis o budowie oczyszczalni, wymiarach np. drenażu oraz o zachowaniu wymaganych odległości. Przydadzą się też rysunki z katalogu, na których ewentualnie poprawisz wymiary, np. długości ciągów, czy szerokość całości. Jednak to tylko przykład i czasem samemu trzeba przetrzeć ścieżkę - najlepiej z 1:500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Promyka 19.07.2017 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 I złożyłem wczoraj jeszcze raz ale tym razem z kopcem filtracyjnym i przepompownia Zobaczymy . Jeśli będzie ok to sprzeciw będzie tylko w związku z mpzp i pójdę z tym do 2 instancji i pózniej do NSA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Promyka 09.08.2017 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) Niestety nie dostałem decyzji negatywnej, z którą mógłbym coś zrobić.Ponownie otrzymałem postanowienie z - napiszę skrótami myślowymi "nakładam obowiązek uzupełnienie zgłoszenia, poprzez: - doprowadzić do zgodności zgłaszana budowę poś z uchwałą rady miejskiej dot. mpzp z wraz z rozstrzygnięciem nadzorczym który stanowi iz "plan opuszcza szambo do czasu kanalizacji, zatem zgodnie z zapisami planu do czasu kanalizacji można odprowadzać jedynie do szamba . ponadto organ informuje że kwestię odprowadzenia ścieków na przedmiotowej działce rozstrzygnięto ostateczną decyzją pozwolenia na budowę nr...zgodna z zapisami mpzp. "co robić - jak to ogryźć, zeby wydali negatywną decyzję?nie mam możliwości doprowadzenia zgłoszenia do mpzp, bo właśnie ten mpzp chcę zaskarżyć - bo zakasuje POŚ Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Promyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Promyka 26.07.2018 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Witam,Jestem Wam winny zakończenie tej historii. Sprawa koniec końców trafiła do NSA i sąd oddalił sprzeciw starosty i wojewody - przychylił się do mojej argumentacjitj. w npzp brak zakazu pos , jest tylko ze do czasu kalalizacji dopuszcza szmba plus w mpzp zakaz odprowadzania ścieków do grunktu tyczy się śnieków nieoczyszczonych a w pos drenazowym są to ścieki podczyszczone w pierwszym etapie beztlenowych w osadnikuteraz tylko sąd kasacyjny i skończy się 240pln co 3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts