imrahil 06.07.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 u mnie się nie przegrzewa. czasem się wspomagamy uchyleniem okien, najcieplej w domu było około 24°C - w sypialni na piętrze, ale nie wieczorem, ale rano (dużo zysków bytowych w stosunku do strat). w pozostałych pomieszczeniach w tym roku jeszcze 23°C nie przekroczyło. czasem uchylamy okna na noc (ale rzadko w sypialni, bo żona nie lubi jak chociaż trochę wieje). w tym roku wspomagamy się GWC, ale rok temu bez GWC też problemów nie było (częściej uchylaliśmy na noc okna). podstawowym elementem chroniącym przed przegrzaniem są rolety. bez tego byłoby jak w piekarniku i to raczej dotyczy każdego domu (chyba że mamy mocno zacienione okna) silikat i żelbet doskonale pomagają w przejściu przez okresowe ocieplenie i dotrwaniu do dni ze spadkami temperatur (działa też w drugą stronę - jak w sierpniu zdarzają się bardzo chłodne dni, to w domu jest uczucie jakby działało ogrzewanie). izolacja to styropian grafitowy 30 cm, 50 cm wełny w stropie piętra, ściany z silikatu 24 cm i 12 cm, rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.07.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Rozmawiałam z hurtownikiem, który na moje pytanie o silikaty odpowiedział, że zrezygnował ze współpracą z Kluczami ze względu na wiele reklamacji. Polecał Silpro z Oławy, podobno mają nową linię produkcyjną i silikat jest dobrej jakości. Czy to prawda - nie wiem, piszę, co mi powiedział. Mam u siebie Sil-Pro i nie jest niestety idealnie - zdarzają się wybraki (na około 2000 wymurowanych bloczków miałem około 15, które moim zdaniem nie nadawały się do wmurowania), czy bloczki o różnej wysokości (nawet 3-5 mm na wysokości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.07.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Mam u siebie Sil-Pro i nie jest niestety idealnie - zdarzają się wybraki (na około 2000 wymurowanych bloczków miałem około 15, które moim zdaniem nie nadawały się do wmurowania), czy bloczki o różnej wysokości (nawet 3-5 mm na wysokości). To wrecz idealnie....w ceramice na 72 szt spokojnie 5-10 szt jest uszkodzona i idzie na docinkę, u mnie na wmurowane 2000 bloczków ok.1000 miało uszkodzenia.Ale wg przedstawiciela firmy to nie apteka i się to przecież przykryje styropianem i tynkiem więc w czym problem. Jak powiedziałem że chciałem to szpachlować zamiast tynkować to usłyszałem że te bloczki nie nadają się do szpachlowania bo powinienem zamówić sobie wersje na lico to wtedy były by proste.Tylko jak się to ma do tolerancji 2mm podawanej przez producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 06.07.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 u mnie się nie przegrzewa. czasem się wspomagamy uchyleniem okien, najcieplej w domu było około 24°C - w sypialni na piętrze, ale nie wieczorem, ale rano (dużo zysków bytowych w stosunku do strat). w pozostałych pomieszczeniach w tym roku jeszcze 23°C nie przekroczyło. czasem uchylamy okna na noc (ale rzadko w sypialni, bo żona nie lubi jak chociaż trochę wieje). w tym roku wspomagamy się GWC, ale rok temu bez GWC też problemów nie było (częściej uchylaliśmy na noc okna). podstawowym elementem chroniącym przed przegrzaniem są rolety. bez tego byłoby jak w piekarniku i to raczej dotyczy każdego domu (chyba że mamy mocno zacienione okna) silikat i żelbet doskonale pomagają w przejściu przez okresowe ocieplenie i dotrwaniu do dni ze spadkami temperatur (działa też w drugą stronę - jak w sierpniu zdarzają się bardzo chłodne dni, to w domu jest uczucie jakby działało ogrzewanie). izolacja to styropian grafitowy 30 cm, 50 cm wełny w stropie piętra, ściany z silikatu 24 cm i 12 cm, rekuperator No właśnie rolety rolety ... imrahil - jaki masz projekt i czy rolety posiadasz we wszystkich oknach, pytam gdyż u siebie przewiduje od południa ale mam trzy okna 150x150 od wschodu i zastanawiam się czy bedę żałował jak nie wstawię rolet, z drugiej strony koszta związane z zakupem są duże? Ja również mam sciany z silikatu 24 z http://www.ppmb-niemce.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=64 bardzo mało było pęknięć, co prawda jeszcze nie mieszkam w swoim domu ale jak czytam wypowiedzi tych którzy już pomieszkują utwuerdzam się w przekonaniu że wybrałem odpowiedzni materiał konstrukcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.07.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Nigdy nie zdecydowałbym się na inwestycję w rolety zewnętrzne na ścianie wschodniej budynku. U nas w domu zamiast rolet zew. W naszej sypialni świetnie sprawdzają się zasłony "black out".Zanim pomieszczenie przejmie energię cieplną, słońce zmieni swoje położenie a zasłony nie dopuszczą do przegrzania pokoju. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 07.07.2017 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Nigdy nie zdecydowałbym się na inwestycję w rolety zewnętrzne na ścianie wschodniej budynku. U nas w domu zamiast rolet zew. W naszej sypialni świetnie sprawdzają się zasłony "black out". Zanim pomieszczenie przejmie energię cieplną, słońce zmieni swoje położenie a zasłony nie dopuszczą do przegrzania pokoju. Polecam. Tomasz 131 rozumiem , ale te okna to u mnie min kuchnia, salon i pokój i tego typu zasłon w kuchni nie zamontuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 07.07.2017 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 A nie wystarczy zaprojektować dłuższy okap albo pergole dorzucić? Nie sztuką opuścić rolety i wegetować z półmroku, wolałbym ograniczyć bezpośrednie operowanie słońca niz się od niego kompletnie zaslaniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.07.2017 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Nigdy nie zdecydowałbym się na inwestycję w rolety zewnętrzne na ścianie wschodniej budynku. U nas w domu zamiast rolet zew. W naszej sypialni świetnie sprawdzają się zasłony "black out". Zanim pomieszczenie przejmie energię cieplną, słońce zmieni swoje położenie a zasłony nie dopuszczą do przegrzania pokoju. Polecam. A ja mam od wschodu i nie wyobrażam sobie, ile miałbym *C w sypialni, gdybym ich nie założył. Mam trzy okna od wschodu - sypialnia, pokój dziecka i kuchnia, w upały są otwierane rano do połowy, a przed naszym wyjściem do pracy przymykane do 4/5 (za wyjątkiem pokoju syna, ale przed oknem rośnie jabłoń). Mam w sypialni 22-22.5C nawet w największe upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.07.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 A nie wystarczy zaprojektować dłuższy okap albo pergole dorzucić? Nie sztuką opuścić rolety i wegetować z półmroku, wolałbym ograniczyć bezpośrednie operowanie słońca niz się od niego kompletnie zaslaniac A jak pomoże okap pomieszczeniom o wschodniej, albo zachodniej ekspozycji ? Poza tym, w sypialni mogę mieć półmrok, bo tam przez cały dzień nikogo nie ma, w kuchni doświetlenie zapewniają jeszcze dwie inne ściany i okna w nich, bo jest otwarta na salon. U dziecka opuszczenie do 1/2, plus drzewo za oknem zapewnia odpowiednią ilość światła i ochronę przed upałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 07.07.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 aby sprecyzować u mnie salon- dwa okna balkonowe z czego jedno zakryte bedzie tarasem drugie roleta (strona południowa), strona wschodnia to jedno okno salonu, drugie kuchnia połączona z salonem i pokój.http://wstaw.org/m/2017/07/07/projekt-gawel-rzut-parteru_gif_300x300_q85.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAJTEK_23 10.10.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 u mnie się nie przegrzewa. czasem się wspomagamy uchyleniem okien, najcieplej w domu było około 24°C - w sypialni na piętrze, ale nie wieczorem, ale rano (dużo zysków bytowych w stosunku do strat). w pozostałych pomieszczeniach w tym roku jeszcze 23°C nie przekroczyło. czasem uchylamy okna na noc (ale rzadko w sypialni, bo żona nie lubi jak chociaż trochę wieje). w tym roku wspomagamy się GWC, ale rok temu bez GWC też problemów nie było (częściej uchylaliśmy na noc okna). podstawowym elementem chroniącym przed przegrzaniem są rolety. bez tego byłoby jak w piekarniku i to raczej dotyczy każdego domu (chyba że mamy mocno zacienione okna) silikat i żelbet doskonale pomagają w przejściu przez okresowe ocieplenie i dotrwaniu do dni ze spadkami temperatur (działa też w drugą stronę - jak w sierpniu zdarzają się bardzo chłodne dni, to w domu jest uczucie jakby działało ogrzewanie). izolacja to styropian grafitowy 30 cm, 50 cm wełny w stropie piętra, ściany z silikatu 24 cm i 12 cm, rekuperator Gdzies widzialem Twoj wpis ze koszty ogrzewania twojego domu to 700zl... Mozes napisac czym ogrzewasz, jakie wymiary domu i ile kondygnacji?? Ogolnie jakies szczegoly jak uzyskales taki wynik... Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts