Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile miejsca i gdzie na PC BP

karolkak

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie.

Proszę o odpowiedź osoby które montują pompy jak i użytkowników pomp z buforem.

Podobno ten bufor dużo ciepła oddaje więc w pomieszczeniu w którym będzie stał będzie bardzo ciepło, to prawda ?

ile miejsca na taki zestaw jest potrzebne ? czy to musi stać obok siebie czy może stać np pompa przed zbiornikiem ?

ile miejsca jest potrzebne na ewentualne operowanie przy tym sprzęcie (nie wiem, montaż, może wyniesienie zepsutej pompy za kilka lat, może miejsce na naprawę czy wymianę podzespołu) - chodzi mi o minimalną wielkość pomieszczenia w którym stoi pompa z buforem najlepiej szerkośc i długosć pomieszczenia bo powierzchnie można różnie zinterpretować :)

Dziękuję za wszelkie opinie :)

to jak to ma byc zrobione ?

taką samą instalacje mam zaproponowaną od innej firmy (pompa ta sama) : http://www.energo-therm.pl/pompy-ciepla/geo-logic/schemat-ukladu-pompy-ciepla-bezposredniego-parowania

jedna za 42 tyś brutto druga za 40 tyś, brutto

te dwie pompy to odpowiednik furiona na wschodnią część polski:

http://pompyfurion.pl/pl/kontakt/

to jak nie tak to jak ma być to zrobione ?

Jeśli dobrze zrozumiałem info z tego linku to woda w buforze jest ogrzewana do 70C !!!!

Ciekawe jaki COP będzie miała ta pompa. Wydaje się że nie przekroczy 3. :(

Mylisz się. Na stronie furiona (bo ten produkt teraz sprzedaje thermogolv) prezentują COP od 4.5 do ponad 5, zależy jaka pora roku. Przy bezpośrednim parowaniu/woda takie temperatury nie są niczym dziwnym.

prosze nie zaczynajcie kolejnej dyskusji na temat COPów i lepszości pomp BP lub glikol - nie ten temat

prosze o informacje jak ma pracować pompa bez zasobnika wody ? jak ona grzeje CWU ?

i gdzie znajdę instalatora który zrobi to dobrze ?

nie mam miejsca na w domu na dwu metrowy bufor który mi saune zrobi z kotłowni i wcale takie rozwiązanie mnie nie bawi więc prosze o informacje

W pierwszym linku mamy schemat instalacji i jest tam zawór mieszający zimną i ciepłą wodę.

To jest bez sensu.

Pompa grzeje Ci wodę do 70C mając przy tym mizerną efektywność (COP) a następnie mieszasz tą ciepłą wodę z zimną żeby zejść do wymaganych 30C dla podłogówki.

Gdyby pompa grzała do tych 30C to jej COP byłby o połowę wyższy co skutkowałoby mniejszymi kosztami ogrzewania.

Dodatkowo utrzymywanie tak wysokiej temperatury w zbiorniku bufora wiąże się z dużymi stratami ciepła na promieniowanie do pomieszczenia.

Z drugiego linka mamy cenę takiego zestawu która wcale nie jest konkurencyjna z normalnymi pompami (nie BP).

Ja 6 lat temu za markową kompaktową pompę (IVT) gruntową zapłaciłem 43k. W tej cenie miałem pompę z instalacją i uruchomieniem oraz odwierty pionowe. Gwarancja też 5 lat bez wymaganych przeglądów. Moja pompa ma wbudowany 185l zbiornik na CWU. Grzeje ona osobno podłogówkę do 30C i CWU do np. 45C.

Dla grzania 0/35 jej COP wynosi 4.5.

Dla grzania 0/50 jej COP wynosi 3.17.

Dodatkowo taka pompa zajmuje w kotłowni powierzchnię tylko 70x60cm bo nie potrzebuje żadnego 500l bufora czy zbiornika na CWU.

i to jest informacja :)

wiesman czy taka pompa bardzo nagrzewa pomieszczenie w którym stoi ?

to jak to ma byc zrobione ?

taką samą instalacje mam zaproponowaną od innej firmy (pompa ta sama) : http://www.energo-therm.pl/pompy-ciepla/geo-logic/schemat-ukladu-pompy-ciepla-bezposredniego-parowania

jedna za 42 tyś brutto druga za 40 tyś, brutto

te dwie pompy to odpowiednik furiona na wschodnią część polski:

http://pompyfurion.pl/pl/kontakt/

to jak nie tak to jak ma być to zrobione ?

To jest dobrze zrobione. Ten typ pompy (furion czy zirius) jest tak właśnie pomyślany, że sprężony gaz oddaje ciepło do zbiornika, przez co odpada ci pompa obiegowa i jeden wymiennik. Ciepło układa się warstwowo, te 70 stopni będziesz mieć wyłącznie w górnej części. Zbiorniki w otulinie mają straty na poziomie jednej dwóch kWh dziennie. Czy to ogrzeje ci pomieszczenie znacząco? Co do COP, to jednak polegaj na stronie producenta np. Furion (bo na to masz ofertę) a nie hejcie wiesmana. Wodę ciepłą będziesz mieć poprzez wężownicę i wytwarzana będzie wtedy, kiedy jest potrzebna. Odpada ci wiele uciążliwości jak antylegionella czy pilnowanie, by wymienić anodę. Miejsce też niewiele. Zobacz realizację na stronie. O zaletach i wadach kompaktów też sobie poczytaj wcześniej. Na forum jednak odradza się takie rozwiązanie. Sorry za oftop. ale podawanie zmieszanych danych w tendencyjnym sosie mnie denerwuje. Pisz do puzona w tej sprawie.

Maciejos36 o tym że zbiornik/bufor "grzeje" powiedział mi instalator z thermogolv, to nie jest mój pomysł

miejsce na PC mam w projekcie w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie ma być też rekuperator, półka na przetwory czy zamrażarka więc "kaloryfer" jest ostatnią rzeczą która tam może się znaleść .....

co więcej szukając innego rozwiązania znalazłam dziś inne pompy z czynnikiem R407c ale teraz nie mam czasu na czytanie, wkleje jakieś linki póżniej

Masz jakieś problemy z danymi które podałem?

Tak. Podajesz dane Ziriusa, produktu sprzed około nawet 20 lat mimo, że autor wątku i ja wyraźnie piszemy, że dostał ofertę na coś innego. Zbudowanego wg współczesnych komponentów, więc zapewne wydajniejszego. Na forum jest masa zadowolonych klientów Ziriusa, więc opowiadanie jak to ktoś wtopił jest nadużyciem. Z hejterem poszedłem za daleko. Przepraszam.

No ładnie pokazane , braku wyższości pc bp . Spójrzmy na zimę pc 7,66 kw , pobór mocy 1,65 kw , cop 4,64 . Ale to bez wliczenia pompki obiegowej GZ .A ona musi jednak być , inne pc mają je wliczone do cop-u . i teraz bierzemy tą bp 7,66/1,65+40( moc pompki na GZ)=COP 3,73 , COP słabo pc bp drogo .

wysłałam zapytania do instalatorów z mojego regionu

powinnam mieć wyceny nibe, alfa innotec, buderus, vatra, i pewnie jakieś inne które są w ofercie tych firm ponieważ nie pytałam konkretnie o producenta tylko o pompę z wbudowanym zbiornikiem i możliwością poziomego żródła bo pionowe u mnie raczej nie zagra

Zobaczymy co przyślą :)

No ładnie pokazane , braku wyższości pc bp . 0Spójrzmy na zimę pc 7,66 kw , pobór mocy 1,65 kw , cop 4,64 . Ale to bez wliczenia pompki obiegowej GZ .A ona musi jednak być , inne pc mają je wliczone do cop-u . i teraz bierzemy tą bp 7,66/1,65+40( moc pompki na GZ)=COP 3,73 , COP słabo pc bp drogo .

1. Po czym wnosisz, że nie liczą pompek? Na stronie masz podany oficjalny COP dla znormalizowanych temperatur dla BP z podaniem aktualnej normy. Normy, która nakazuje wliczanie pompek.

2. Z 40 W pompką to masz 7.66/1.69=4.53. Bardzo słabo?