Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pękający tynk żywiczny na wykonczeniu podmurówki

Recommended Posts

Witam.

Około 5 lat temu robione były u mnie tynki wapienne no i te nieszczęsne wykończenie podmurówki tynkiem żywicznym. Już po pierwszej zimie zaczął pękać, razem z betonem który był najpierw pod niego polozony. Teraz trzyma się ta podmurówka tylko na jednej scianie, reszta obleciała.

Przechodząc do sedna, przypuszczam, że powinienem teraz to skuć aby zacząć robić coś od nowa (tak teraz chce sam to zrobić, bo fachowcy spieprzyli).

Problem mam jak się za to zabrać ? i czym najlepiej to wykonczyc ? myślałem o takich płytkach kamieniopodobnych, tylko czy mi to zaraz po zimie nie zacznie odpadać? Prosiłbym o pomoc jak się za to zabrać :(

Dodam, że tynk wapienny na całej elewacji jest na równi z tym wykonczeniem podmurówki (nie był kładziony styropian pod tynk).

• 1 month później...

Witam,

Problem u Ciebie może stanowić brak prawidłowej izolacji przeciwwilgociowej, co bezpośrednio powoduje podciąganie wody z gruntu. Następstwem tego jest odspajanie tynku od podłoża i jego pękanie. W tym momencie jeśli nie zaizolujesz tej podmurówki, to bez względu jaki rodzaj materiału okładzinowego zastosujesz zawsze będziesz miał problemy albo z pękaniem i odspajaniem albo wykwitami.

Pozdrawiam

Adam

Albo jest jeszcze jedna wersja: jeśli na górze na ścianie byl tynk wapienne cementowy, zwykły mineraly (o wapienny nie podejrzewam) to powinien całkiem nieźle "ciągnąć" wilgoć. Pytanie jedno: czy np jakaś izolacja nie została zrobiona między podmurówką a ścianą...

• 1 month później...