maxone 05.07.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Witam. Około 5 lat temu robione były u mnie tynki wapienne no i te nieszczęsne wykończenie podmurówki tynkiem żywicznym. Już po pierwszej zimie zaczął pękać, razem z betonem który był najpierw pod niego polozony. Teraz trzyma się ta podmurówka tylko na jednej scianie, reszta obleciała. Przechodząc do sedna, przypuszczam, że powinienem teraz to skuć aby zacząć robić coś od nowa (tak teraz chce sam to zrobić, bo fachowcy spieprzyli). Problem mam jak się za to zabrać ? i czym najlepiej to wykonczyc ? myślałem o takich płytkach kamieniopodobnych, tylko czy mi to zaraz po zimie nie zacznie odpadać? Prosiłbym o pomoc jak się za to zabrać Dodam, że tynk wapienny na całej elewacji jest na równi z tym wykonczeniem podmurówki (nie był kładziony styropian pod tynk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 25.08.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Witam,Problem u Ciebie może stanowić brak prawidłowej izolacji przeciwwilgociowej, co bezpośrednio powoduje podciąganie wody z gruntu. Następstwem tego jest odspajanie tynku od podłoża i jego pękanie. W tym momencie jeśli nie zaizolujesz tej podmurówki, to bez względu jaki rodzaj materiału okładzinowego zastosujesz zawsze będziesz miał problemy albo z pękaniem i odspajaniem albo wykwitami. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.08.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Albo jest jeszcze jedna wersja: jeśli na górze na ścianie byl tynk wapienne cementowy, zwykły mineraly (o wapienny nie podejrzewam) to powinien całkiem nieźle "ciągnąć" wilgoć. Pytanie jedno: czy np jakaś izolacja nie została zrobiona między podmurówką a ścianą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek430 26.08.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Rozwiązanie mogło leżeć w wilgoci przedostającej się do budynku. Proszę sprawdzić poziom wilgoci Edytowane 11 Września 2017 przez Adamek430 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxone 06.10.2017 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 tak, na całym domu jest tyn cementowo-wapienny i trzyma sie bardzo dobrze, problem w tym wykończeniu podmurówki jest. Przy budowie domu na podmurówkę była położona papa i na to już ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts