sagemini 05.07.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Cześć, Przyszła pora (jak sądzę) na zakup stelaży WC i bidetu. Dotychczas jeśli chodzi o stelaże WC brałem pod uwagę jedynie Geberita ale ich ceny trochę ścinają z nóg. Przykładowo stelaż Geberit 111.320.00.5 to wydatek min. 600 zł a do tego dochodzi jeszcze koszt uchwytów montażowych, przycisku itp. W związku z powyższym zacząłem zastanawiać się czy zamiast ww. Geberita na stelaż WC nie wybrać Grohe Rapid SL 5 w 1 w cenie ok. 590 zł. Pytanie zatem do Was szanowni forumowicze - czy macie i używacie któryś z ww. zestawów i jak się one u Was sprawują. Generalnie jestem w kropce - stelaż jako coś co będzie w zasadzie na stałe zabudowane w ścianie pod płytkami powinien być moim zdaniem jak najlepszy żeby uniknąć problemów w przyszłości. Z drugiej strony na etapie budowy i poźniejszego wykańczania wnętrz zawsze można znaleźć droższy materiał czy wykonawce i bez trudu przepuścić pieniądze na rzeczy niekoniecznie lepsze jakościowo. Jak wiecie każdy grosz jest ważny zatem jeśli ten zestaw Grohe jest jakościowo tak dobry jak Geberit (w moim przekonaniu) lub nawet lepszy, to bez wahania zainwestuje w Rapid SL 5 w 1 w szczególności, że przyciski w Grohe wydają się być ładniejsze. Na pewno obie fimy dają 10-letnią gwarancje na swoje wyroby w obu przypadkach przez otwór przycisku istnieje możliwość wymiany wszystkcich mechanizmów spłuczki. Co zatem wybrać? Kolejną sprawą jaką chciałbym poruszyć jest stelaż pod bidet. Geberit czy Grohe są w tej materii bardzo drogie. Czy jest coś co moglbyście mi polecić w lepszych pieniądzach co sprawdzi w praktyce?. Z tego co widzę to w przedziale 250 - 350 zł mam do wyboru stelaże bidetowe Gorgiel, Roca Pro, Sanit 990 czy np. Koło Technic GT 99403 przy czym ten ostatni jest najdroższy. Co wybrać? Wszystkie stelaże będą wkute w ściany w całości lub częściowo. Jeśli zatem powstają tam jakieś siły ściskające, stelaż musi być w stanie je przenieść. Każdy powinien zapewniać rónież regulację wysokości w zakresie 0 - 20 cm ponieważ gotowa podłogą będzie u mnie na poziomie ok. 18 - 19 cm od chudego betonu. PS - stelaże lepiej umocować w ścianach przed czy po tynkach?. Instalacja hydrauliczna poza pionami będzie u mnie robiona po tynkach. Chciałbym jednak aby grubsze prace takie jak właśnie wkucia i mocowanie stelaży zostały wykonane przed tynkami. Czy to właściwa kolejność?. Edytowane 5 Lipca 2017 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts