jjolorin 06.07.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Witam, Czytam o wentylacji mechanicznej oraz rekuperatorach. Postanowiłem wrzucić na forum mój projekt wentylacji do oceny. Powierzchnia użytkowa domu to 171,5 m2. Razem z projektem domu dostałem projekt wentylacji mechanicznej. Wstepnie jako rekuperator wybrałem AirPack 400h lub AirPack 300h. W projekcie rekuperacji jest umiejscowiony w piwnicy, ale zmieniłbym jego położenie na klatkę schodową do piwnicy, tuż pod sufitem. Czerpnia przy bocznym wejściu do domu, wyrzutnia na dachu. Zastanawia mnie kilka kwestii. 1. W projekcie nawiew do 340 m3/h, wywiew 330m3/h. Czy te wartości nie powinny być równe? 2. Według opinii które czytałem nie mam co patrzeć na wielkość domu, ale na ilość osób które w nim będą mieszkać i przeznaczyć ok 30-40 m3/h na osobę. Czyli w moim przypadku wystarczyło by 100-150 m3/h. 3. W projekcie w pralni jest wyciąg powietrza. Czytałem że można tam zrobić nawiew, bo suche, czyste powietrze lepiej suszy ubrania. 4. Czy powinienem w jakiś inny sposób poprowadzić kanały wentylacyjne? Mają być prowadzone na stropie, w warstwie ocieplenia (10 cm stropianu i w nim kanały + 10 cm stropianu już na kanałach). 5. Co z okapem. Czy włączać go w istalację rekuperacji? W tym momencie w projekcie domu przewidziany jest oddzielny kanał dla okapu z wyrzutnią na dachu. W mieszkaniu w którym mieszkamy okapu uzywamy sporadycznie i tak samo pewnie będzie w domu. Mamy płytę indukcyjna więc nie muszę odprowadzać pozostałości po spalaniu gazu. Nie chciałbym „zatłuścić” sobie rekuperatora i myślę, że pozostawienie oddzielnego kanału dla okapu to dobry pomysł, ale może ktoś ma inne zdanie. 6. Na stronie producenta rekuperatora jest dostępny dodatkowy filtr CleanBox. Czy warto w niego inwestować? Czytałem że do tego rekuperatora można kupić materiał i fitry robić samemu. Jak rozumiem albo kupuję filtry od tessli i jeśli chcę mieć jeszcze czystrze powietrze to kupuję CleanBox, albo nie kupuję CleanBox’a i w ramach oszczędności mogę sobie sam dorobić filtry. 7. Dostępne są też chłodnice CoolBox i CoolBox F. Czy ich montaż ma sens? Czy przy wymianie powietrza 150 m3/h lub 340 m3/h jak jest w projekcie chłodzenie powietrza nawiewanego będzie odczuwalne? Na szybko liczona kubatura to około 450m3, więc nawet przy wydajności wymiany 340 m3/h całe powietrze w domu zostanie zastąpione po prawie 1,5 godziny. To chyba za mało żeby odczuć, że jest ono chłodzone. 8. Co w tym momencie dostaję w standardzie z rekuperatorem? Jak rozumiem moduł CF muszę dokupić jeśli zunam że jest on potrzeny. Czy dostaję jakiś sterownik, nagrzewnicę itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 06.07.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 3. W projekcie w pralni jest wyciąg powietrza. Czytałem że można tam zrobić nawiew, bo suche, czyste powietrze lepiej suszy ubrania. 5. Co z okapem. Czy włączać go w istalację rekuperacji? W tym momencie w projekcie domu przewidziany jest oddzielny kanał dla okapu z wyrzutnią na dachu. W mieszkaniu w którym mieszkamy okapu uzywamy sporadycznie i tak samo pewnie będzie w domu. Mamy płytę indukcyjna więc nie muszę odprowadzać pozostałości po spalaniu gazu. Nie chciałbym „zatłuścić” sobie rekuperatora i myślę, że pozostawienie oddzielnego kanału dla okapu to dobry pomysł, ale może ktoś ma inne zdanie. 7. Dostępne są też chłodnice CoolBox i CoolBox F. Czy ich montaż ma sens? Czy przy wymianie powietrza 150 m3/h lub 340 m3/h jak jest w projekcie chłodzenie powietrza nawiewanego będzie odczuwalne? Na szybko liczona kubatura to około 450m3, więc nawet przy wydajności wymiany 340 m3/h całe powietrze w domu zostanie zastąpione po prawie 1,5 godziny. To chyba za mało żeby odczuć, że jest ono chłodzone. W pralniosuszarni koniecznie odciag aby zabieral wilgotne powietrze jak najszybcie. Swieze i tak tam doleci z innyc hawiewnikow Nie wlaczaj okapu do reku daj osobny z wyrzutnia. Dom bedzie mniej szczelny al nie badzmy talibami szczeloosci Chlodnice o ktorych wspomnasz zbija temperature o 2-3 stopnie. Przelicz czy chcesz zaplacic tyle ile on akosztuje za tak nieznaczne obnizenie temp powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts