Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc przy rekuperacji

Recommended Posts

Witam,

Czytam o wentylacji mechanicznej oraz rekuperatorach. Postanowiłem wrzucić na forum mój projekt wentylacji do oceny.

Powierzchnia użytkowa domu to 171,5 m2.

Razem z projektem domu dostałem projekt wentylacji mechanicznej.

Wstepnie jako rekuperator wybrałem AirPack 400h lub AirPack 300h. W projekcie rekuperacji jest umiejscowiony w piwnicy, ale zmieniłbym jego położenie na klatkę schodową do piwnicy, tuż pod sufitem. Czerpnia przy bocznym wejściu do domu, wyrzutnia na dachu.

Zastanawia mnie kilka kwestii.

1. W projekcie nawiew do 340 m3/h, wywiew 330m3/h. Czy te wartości nie powinny być równe?

2. Według opinii które czytałem nie mam co patrzeć na wielkość domu, ale na ilość osób które w nim będą mieszkać i przeznaczyć ok 30-40 m3/h na osobę. Czyli w moim przypadku wystarczyło by 100-150 m3/h.

3. W projekcie w pralni jest wyciąg powietrza. Czytałem że można tam zrobić nawiew, bo suche, czyste powietrze lepiej suszy ubrania.

4. Czy powinienem w jakiś inny sposób poprowadzić kanały wentylacyjne? Mają być prowadzone na stropie, w warstwie ocieplenia (10 cm stropianu i w nim kanały + 10 cm stropianu już na kanałach).

5. Co z okapem. Czy włączać go w istalację rekuperacji? W tym momencie w projekcie domu przewidziany jest oddzielny kanał dla okapu z wyrzutnią na dachu. W mieszkaniu w którym mieszkamy okapu uzywamy sporadycznie i tak samo pewnie będzie w domu. Mamy płytę indukcyjna więc nie muszę odprowadzać pozostałości po spalaniu gazu. Nie chciałbym „zatłuścić” sobie rekuperatora i myślę, że pozostawienie oddzielnego kanału dla okapu to dobry pomysł, ale może ktoś ma inne zdanie.

6. Na stronie producenta rekuperatora jest dostępny dodatkowy filtr CleanBox. Czy warto w niego inwestować? Czytałem że do tego rekuperatora można kupić materiał i fitry robić samemu. Jak rozumiem albo kupuję filtry od tessli i jeśli chcę mieć jeszcze czystrze powietrze to kupuję CleanBox, albo nie kupuję CleanBox’a i w ramach oszczędności mogę sobie sam dorobić filtry.

7. Dostępne są też chłodnice CoolBox i CoolBox F. Czy ich montaż ma sens? Czy przy wymianie powietrza 150 m3/h lub 340 m3/h jak jest w projekcie chłodzenie powietrza nawiewanego będzie odczuwalne? Na szybko liczona kubatura to około 450m3, więc nawet przy wydajności wymiany 340 m3/h całe powietrze w domu zostanie zastąpione po prawie 1,5 godziny. To chyba za mało żeby odczuć, że jest ono chłodzone.

8. Co w tym momencie dostaję w standardzie z rekuperatorem? Jak rozumiem moduł CF muszę dokupić jeśli zunam że jest on potrzeny. Czy dostaję jakiś sterownik, nagrzewnicę itd?

wentylacja.jpg

3. W projekcie w pralni jest wyciąg powietrza. Czytałem że można tam zrobić nawiew, bo suche, czyste powietrze lepiej suszy ubrania.

5. Co z okapem. Czy włączać go w istalację rekuperacji? W tym momencie w projekcie domu przewidziany jest oddzielny kanał dla okapu z wyrzutnią na dachu. W mieszkaniu w którym mieszkamy okapu uzywamy sporadycznie i tak samo pewnie będzie w domu. Mamy płytę indukcyjna więc nie muszę odprowadzać pozostałości po spalaniu gazu. Nie chciałbym „zatłuścić” sobie rekuperatora i myślę, że pozostawienie oddzielnego kanału dla okapu to dobry pomysł, ale może ktoś ma inne zdanie.

7. Dostępne są też chłodnice CoolBox i CoolBox F. Czy ich montaż ma sens? Czy przy wymianie powietrza 150 m3/h lub 340 m3/h jak jest w projekcie chłodzenie powietrza nawiewanego będzie odczuwalne? Na szybko liczona kubatura to około 450m3, więc nawet przy wydajności wymiany 340 m3/h całe powietrze w domu zostanie zastąpione po prawie 1,5 godziny. To chyba za mało żeby odczuć, że jest ono chłodzone.

W pralniosuszarni koniecznie odciag aby zabieral wilgotne powietrze jak najszybcie. Swieze i tak tam doleci z innyc hawiewnikow

Nie wlaczaj okapu do reku daj osobny z wyrzutnia. Dom bedzie mniej szczelny al nie badzmy talibami szczeloosci

Chlodnice o ktorych wspomnasz zbija temperature o 2-3 stopnie. Przelicz czy chcesz zaplacic tyle ile on akosztuje za tak nieznaczne obnizenie temp powietrza.