Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny na bazie MOKKA

Recommended Posts

Witam

Własny dom z ogrodem marzył nam się od zawsze. W końcu zdecydowaliśmy się marzenie zrealizować...

Założenie było takie, że domek ma być nieduży i tani w budowie, i później w eksploatacji, tak aby później kredyt nas nie męczył. Z tego powodu zdecydowaliśmy się na parterówkę, wiązary i drewniany strop, dwuspadowy dach - rozwiązania chyba najkorzystniejsze finansowo.

Potem zaczęły się poszukiwania działki. Chwile to trwało, bo z parterówką jest ten problem, że potrzebuje szerszej działki niż dom z poddaszem. Jeśli dom ma ok 14-15 m szerokości, to działka musi mieć tak z 21-22 żeby swobodnie się zmieścił. Było z tym trochę zachodu, bo w okolicy wiele działek było o szerokości 19-20 m. Jak już się trafiała o odpowiednim rozmiarze, to albo okolica nie taka, albo media za daleko, albo cena przekraczała założenia. W końcu, po ponad roku poszukiwań, trafiliśmy na fajną, dużą działkę w satysfakcjonującej cenie.

Przeglądaliśmy mnóstwo gotowych projektów, ale każdy miał jakieś ale. Faworytem był projekt MOKKA, ale poważnie braliśmy pod uwagę Dom przy Bukowej 5 i ERIN. Jako, że architekt stwierdził, że i tak musi przerysowywać rysunki przy naszych zmianach, zaproponował nam projekt indywidualny - i na to się zdecydowaliśmy. Dzięki temu nie musieliśmy się przejmować tym czy da się coś zmienić w projekcie czy nie. Cenowo wyszło, nie wiem czy nie taniej jak projekt i adaptacja.

Tak więc na bazie MOKKI powstał (a w zasadzie jeszcze powstaje) nasz indywidualny projekt. Rzut wygląda następująco:

[ATTACH=CONFIG]392529[/ATTACH]

Założenia były następujące: sypialnia dla nas i dla syna, pokój gabinetowi-komputerowo-goscinny, łazienka z wanną i prysznicem i osobne WC. Pomieszczenie gospodarcze ma być jednocześnie pralnio-suszarnią. Kuchnia z spiżarnią - tu niezbędna, bo ze względu na dwa okna w kuchni nie zaszalejemy z szafkami wiszącymi.

Powierzchnia wyszła ok 115 m2. Dach pod kątem 25 stopni, poddasze nieużytkowe, wiązary, kryty blachodachówką.

Jako że grunt jest idealny (piasek i brak wody) a fundamenty proste jak drut, nie będę kombinował z płytą i zostaje przy tradycyjnych fundamentach.

Budował będę z BK. Dom będzie przyzwoicie ocieplony - 20 styropianu w podłodze, 20 na ścianach, 30-40 cm wełny na stropie. Podłogówka na całości, zasilana powietrzną pompą ciepła. Planuję też wentylację mechaniczną z rekuperacją i rurowy GWC.

Obecnie projekt się robi, mam już projekty przyłączy wod-kan. Myślę, że kwestia 2-3 tygodni, aby złożyć papiery, potem czekanie na pozwolenie, jak się uda, to może jeszcze w tym roku fundamenty...

• 10 months później...

W 2017 fundamentów się nie udało. Ale udało się pozałatwiać wszystkie formalności i przyłącza. Więc na działce mam już wodę, prąd i kanalizację. W międzyczasie ogarnąłem również tymczasowe ogrodzenie, blaszak, kibelek i tym podobne sprawy. Jeszcze na jesieni zaklepałem też ekipę do SSO.

Parę dni temu geodeta wytyczył co trzeba i powoli wszystko rusza. Na razie koparkowy wykopał co trzeba, ekipa kręci zbrojenia i przygotowuje szalunki.

IMG_20180508_154150.jpg

• 5 weeks później...

Stan zero zakończony, jak będę miał chwilę to wrzucę zdjęcia. Na razie wrzucam rozpiskę kosztów, jakie do tej pory poniosłem, myślę, że to jest bardziej interesujące niż setne na forum zdjęcie ścianki fundamentowej z bloczków :-)

KOSZTY PRZYGOTOWAWCZE

4000 Projekt

1250 Kierownik budowy

1568 Blaszak

800 Mapki do celów projektowych

420 Ogrodzenie tymczasowe

200 Wytyczenie działki

160 Narzędzia

120 Zajęcie pasa drogowego

70 Paliki geodeta

500 Wytyczenie domu

167 Kibelek

44 waz ogrodowy + złączki

41 Zawór + kran

RAZEM 9320

PRZYŁĄCZA:

1476 Projekt przyłączy wodociąg i kanalizacja

147,6 Uzgodnienia łączy

5400 Przyłącza woda+kanalizacja

400 Inwentaryzacja geodezyjna wod-kan

1591,13 Prąd przyłącze

188,4 Wodomierz

RAZEM 9203,13

FUNDAMENTY

2600 beton na ławy

2210 stal

3100 szalunki, cement, papa, dysperbit itd. - rachunki od ekipy

3100 bloczki fundamentowe

2080 styropian (hydro 15)

300 folia kubełkowa+klej do styro

950 koparka

2000 piach + koparka do zasypki

3650 chudziak

650 kanaliza + woda

202 bednarka

500 piach do murowania

175 peszle

11000 robocizna

RAZEM 32517

Jak na razie uważam, że nie jest źle, mieszczę się w zaplanowanym budżecie, a nawet jestem trochę do przodu. Udało się, bo nie musiałem kupowac dużo piachu do zasypki. Pod warstwą humusu mam całkiem fajny piasek, kierbud stwierdził, ze do zasypki jest jak najbardziej OK.

• 1 year później...
  • 5 months później...