Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła i nagrzewanie się zbiornika CO

Fanft

Recommended Posts

Temat pośrednio związany z pompą ciepła ale dla mnie istotny,

Mam powietrzną pompę Panasonica. Działa ok.

Jednak od jakiegoś czasu zaobserwowałem dziwną rzecz.

Pomimo wyłączenia w pompie opcji grzania CO, zostało tylko CWU (czyli TANK), zbiornik buforowy CO (300l) utrzymuje cały czas temperaturę około 32 stC. Biorąc pod uwagę, że nie jest dogrzewany już z 3 miesiące ... dziwne i niepokojące.

Wczoraj coś mnie tknęło. Ustawiłem maksymalną temperaturę grzania wody tak aby pompa się włączyła.

Co się okazało? Zawór trójdrożny Honeywell (VC4013) podczas grzania CWU przepuszcza ciepło i dogrzewa zbiornik CO.

To jest tylko takie częściowe przepuszczanie. Na zbiornik CWU idzie np. 50 stC a na CO z 30 stC.

Czy to normalne? Czy tak ma/może być, czy zawór jest uszkodzony?

To 'sączenie', biorąc pod uwagę dogrzewanie zbiornika CO, to dosyć duże jest ...

Fakt, mogę zamknąć zawór.

Tylko czuję taki dyskomfort. Miało być 'bezobsługowo'.

Zakładając, że byłbym totalnie zielonym użytkownikiem pompy, nigdy bym nie zadał takiego pytania. Więc, ciepło by uciekało ...

Bo to ,,sączenie" zależy m.inn. od klasy zaworu.

Fakt , przełączenie zaworu kulowego dwa razy w roku, to istny dramat obsługowości . Szkoda ze nie wiedziałeś o tym przed montażem pc , spokojnie mógłbyś sobie zmontować np piec z podajnikiem na ecosyf , i teraz w DOOPIE miałbyś te przełączenie zaworu ...

:)

Dobra. Nie było pytania.

Nie chcę wywoływać żadnej wojny.

A po co bufor? I to jeszcze 300l... Nie dało się inaczej?

W pierwszym poście piszesz, że w buforze masz stałą temp 32st, a nie grzałeś go od 3 miesięcy. Wydaje mi się to średnio możliwe aby poprzez przepuszczanie

zaworu 3D podczas grzania CWU utrzymać w nim taką stałą temp. Latem CWU podgrzewasz raptem 1-1,5 godz. na dobę, więc to trochę za mało energii i to z samego "przepuszczania". Temp w tym zbiorniku powinna być już dawno taka jak w pomieszczeniu, a przepuszczanie może ją podnieść max o 1 st. Ja bym to zgłosił instalatorowi...

Całą sprawę odkryłem niedawno. Najpierw chcę się dowiedzieć dlaczego tak jest.

Masz rację, że 'przepuszczanie' nie powinno dać aż takich efektów.

Z instalatorami niestety mam na pieńku. Porobili tak grube błędy, że boje się co jeszcze wyjdzie :(

Sprawa bufora tak jakoś wyszła. Wiem, że opinie są podzielone.

Jednak nie do końca ufałem instalatorom (zresztą słusznie) i wolałem aby był.

No dobra. Opiszę co nieco.

Schematy rysowałem ja więc proszę o wyrozumiałość.

Najpierw panowie 'specjaliści' zrobili tak:

1.jpg

Po moim gwałtownym proteście ( połączyli powrót zbiornika CWU do CO! ) zrobili tak:

2.jpg

Twierdzili, że nie trzeba używać dodatkowego zaworu trójdrożnego bo powrót CWU nie pójdzie wstecz do zbiornika CO. Uwierzyłem chociaż wciąż mam wątpliwości czy to prawda.

Może to jest przyczyna podgrzewania?

Edytowane przez Fan*ft

Sprawa bufora tak jakoś wyszła. Wiem, że opinie są podzielone.

Jednak nie do końca ufałem instalatorom (zresztą słusznie) i wolałem aby był.

Bufor jest dodatkowym elementem instalacji, który można spie...lić, więc idąc za Twoją logiką i jak widać doświadczeniem lepiej żeby go nie było;)

Masz podlicznik?, zobacz na zużycie. Samo podgrzewanie CWU w tych warunkach powinno pochłaniać max 4kWh dziennie dla standardowej rodziny. Jeżeli znacznie odbiegasz od tego wyniku to trzeba by się zacząć martwić.