Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Srednica głównej rury zgrzewanych do wody/ filtr wody w domu rain bird 130mikronów

tommi3737

Recommended Posts

Witam

5 pytan:

1)Temat poruszany ale nie udalo mi sie znaleźć takiego scenariusza jak u mnie wiec zapytam.

Domek jednorodzinny (dwa pietra, dwie lazienki), woda z sieci, do budynku doprowadzona rura niebieska 32mm.

Hydraulik starej daty w tą rurę wpiął się rurą zgrzewaną 1cal /25mm zew. Poźniej mam rozdzielenie na dwa liczniki (dom/ogród) również rurami 25mm.

Czy taka srednica jest wystarczajaca? kiedy odkrecam wode w ogrodzie to cisnienie w domu spada znacznie.

2)Spec od nawadniania ogrodu zalecil mi montaz filtra siatkowego rain bird 130 mikronów na glownym przyłączu w domu. Odradzil stosowanie filtra sznrukowego ze wzlgedy na czestą koniecznosc wymiany wkladu (co 3 miesiace) oraz duze opory przepływu. Czy macie jakies doswiadczenia w temacie? czy moge zamontowac taki filtr siatkowy? pasuje mi to poniewaz jest on znacznie mniejszy a chcialbym tylko uniknac wprowadzenia do instalacji piasku ktory zapcha baterie.

3)Czy jest jakis przepis mówiacy ze filtr musi byc ZA licznikiem a nie PRZED? poniewaz mam malo miejsca i dwa dwa liczniki to chcialbym zastosowac jeden filtr przed licznikami na glownej rurze

4)Czy macie zawór antyskarzeniowy u siebie? ja tego nie mam-jest sens bawic sie w przerabianie i montaz?

5)JEst sens montowac manometr?

BTW:mieszkam na wsi pod Łodzią

SPrawdzalem cisnienie na wyjsciu w ogrodzie i mam okolo 2.3m3/h (10 litrow napełniam w 14 sekund)

1. Ja w domu mam instalację na 3/4cala i jest ok. Jednak na ogród idzie woda ze studni. W domu reduktor z filtrem 120 micro a zanim puszki na 20 i 5 micronów później zmiękczacz. Pod zlewem w kuchni do wylewki węglowy i ceramiczny. Nie widzę jakichś wielkich problemów z ciśnieniem wody.

2. Na nawadnianie mam filtr przeciw piaskowy jeśli dobrze pamiętam to jest 120 micro. Coś takiego http://allegro.pl/filtr-antypiaskowy-dyskowy-1cal-gz-hydrofor-pompa-i5359423317.html

3. Nie masz prawa ingerować w instalację przed licznikiem za licznikiem możesz mieć co chcesz.

4. Tak to chyba standardowe wyposażenie wymagane przez wodociągi.

5. Reduktor mam z manometrem ustawimy na 3,5bara. Sam manometr na moje nie warto

Edytowane przez kulibob