coachu13 08.07.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Hej. Mój wykonawca daje samo włókno ale ja zastanawiam się czy nie dodać siatki.Co myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.07.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Hej. Mój wykonawca daje samo włókno ale ja zastanawiam się czy nie dodać siatki. Co myślicie ? Na pewno zawodowo wykonujesz wylewki i znasz się na tym, to wiesz jak to zrobić. Dlaczego chcesz być mądrzejszy od fachowca ? Myślę że wykonawca wie co robi i bierze za to odpowiedzialność, jeśli mówi że włókno wystarczy to jest ok. Możesz tylko wzmocnić miejsce pod kominek, jeśli przewidujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 08.07.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Na pewno zawodowo wykonujesz wylewki i znasz się na tym, to wiesz jak to zrobić. Dlaczego chcesz być mądrzejszy od fachowca ? Myślę że wykonawca wie co robi i bierze za to odpowiedzialność, jeśli mówi że włókno wystarczy to jest ok. Możesz tylko wzmocnić miejsce pod kominek, jeśli przewidujesz. Co za absurdalny i złośliwie brzmiący komentarz. Gdybyśmy wszyscy mieli ufać fachowcom, którzy biorą za to odpowiedzialność, to forum na którym jesteśmy nie miało by racji bytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.07.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Na pewno zawodowo wykonujesz wylewki i znasz się na tym, to wiesz jak to zrobić. Dlaczego chcesz być mądrzejszy od fachowca ? Myślę że wykonawca wie co robi i bierze za to odpowiedzialność, jeśli mówi że włókno wystarczy to jest ok. Możesz tylko wzmocnić miejsce pod kominek, jeśli przewidujesz. Czemu chce być mądrzejszy od fachowca ? bo to nie fachowcy tylko pseudofachowcy, często oszuści, naciągacze, krętacze i napompowani dumą kłamcy. Sorry że tak mocno, bo nie wszyscy fachowcy tacy są, ale niestety w budowlane rzadko trafiają się ludzie którzy mają wykształcenie w tym zawodzie, są uczciwi i doradzają na podstawie tego co powinno być dobre dla inwestora i jego domu. Najczęściej doradzają to co jest dobre dla ich kieszeni i obijania się za pieniądze inwestora. W budowlane często pracują ludzie z łapanki spod sklepu monopolowego, który z nich dumę złapał to się majstrem robi po dwóch latach i sam później spod monopolu wyłapuje. Tak się to kręci od dawna. Prawdziwi fachowcy z wykształceniem i doświadczeniem to z inwestorem w obcym języku gadają i euro zarabiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.07.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Hej. Mój wykonawca daje samo włókno ale ja zastanawiam się czy nie dodać siatki. Co myślicie ? Co to za wylewka ? bez tego nie zdecydujemy co dać czy rozproszone czy siatkę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 08.07.2017 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Wylewka na ogrzewanie podłogowe, ok 6,5-7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.07.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Czemu chce być mądrzejszy od fachowca ? bo to nie fachowcy tylko pseudofachowcy, często oszuści, naciągacze, krętacze i napompowani dumą kłamcy. Sorry że tak mocno, bo nie wszyscy fachowcy tacy są, ale niestety w budowlane rzadko trafiają się ludzie którzy mają wykształcenie w tym zawodzie, są uczciwi i doradzają na podstawie tego co powinno być dobre dla inwestora i jego domu. [ ...] . Ależ oczywiście tak jest ... zgadzam się w milionie procentów. Do braku wiedzy zawodowej dochodzi też zwykłe lenistwo, pośpiech, niechęć do wysiłku, myślenie o innych sprawach choćby z życia osobistego - czyli wszystkie cechy obecne w życiu każdego człowieka ... dlatego to forum ma rację bytu. Daj siatkę i jak chcesz to włókno też, po wylaniu przykryj folią malarską a jak będą upały i silne słońce to też zaciemnij okna ... Widzisz siatkę ... ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.07.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Co za absurdalny i złośliwie brzmiący komentarz. Gdybyśmy wszyscy mieli ufać fachowcom, którzy biorą za to odpowiedzialność, to forum na którym jesteśmy nie miało by racji bytu... Komentarz poparty doświadczeniem, zbudowałem ( zapłaciłem ) już dom i jakoś nie spotkałem się z oszustami, naciągaczami i krętaczami. A często też wykonawcy dawali mi dobre rady i podpowiadali jak daną rzecz / element wykonać. Ale ja zastosowałem zasadę ufaj ale kontroluj, a nie zakładałem, że wszyscy to złodzieje i partacze. Druga sprawa to kryterium wyboru ekipy, u mnie na pewno nie była to cena, tylko polecenia zadowolonych inwestorów ( forum, znajomi ). Reasumując, możesz dać włókna i siatki, na pewno nie zaszkodzi jeśli masz dużo pieniędzy bo siatka może być niepotrzebna. U siebie mam tylko włókna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.07.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Myślę że wykonawca wie co robi i bierze za to odpowiedzialność, jeśli mówi że włókno wystarczy to jest ok. Możesz tylko wzmocnić miejsce pod kominek, jeśli przewidujesz. Z tego co pamiętam Twój wykonawca od ogrodzenia też mówił, że wie co robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 09.07.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Z tego co pamiętam Twój wykonawca od ogrodzenia też mówił, że wie co robi... To prawda, miał pecha bo ekipy, które wcześniej pracowały na budowie ustawiły poprzeczkę bardzo wysoko, dlatego był u mnie jeszcze 3 razy na poprawki i otrzymałem zwrot części wynagrodzenia. Po części to moja wina, bo go nie sprawdziłem ( nie pojechałem obejrzeć jego prac ). Człowiek od bramy stwierdził że nie ma tragedii, a pustak łupany to nie glazura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 (edytowane) Pzy stabilnym, dobrze ułożonym styropianie i typowych obciążeniach siatka nie jest konieczna. U mnoe zostala zastosowana w miejscach pocienienia wylewki (przy robieniu spadku pod odpływ liniowy) oraz nad miejscami, gddzie w styropianie przebiekały wiązki 10-12 peszli. Wystarczy włókno, plus dobry skład mieszanki. Edytowane 9 Lipca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 09.07.2017 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 fotohobby - dzięki za wyklarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.07.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Cena siatki zbrojeniowej tej fi 2,4 mm typowej pod wylewki to koszt ok 4-5 zł za matę, więc dla spokoju możesz dać siatkę, jednak nie warto mieszać siatki z włóknem na posadzce końcowej o normalnym obciążeniu, gdyby to był garaż albo jakieś pomieszczenie gospodarcze to co innego, ale ja i tak bym wtedy dał siatkę z grubszym drutem. Tak więc daj jedno albo drugie. Włókna ponoć lepiej działają przeciwskurczowo więc nie popęka, u mnie wylewka mimo siatki popękała w dwóch miejscach, nieznacznie ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.07.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Hej. Mój wykonawca daje samo włókno ale ja zastanawiam się czy nie dodać siatki. Co myślicie ? Włókno rozproszone w typowym wydaniu w niewielkim stopniu wpływa na sztywność wylewki, natomiast przeciwdziała mikropęknięciom i odkształceniom powierzchniowym w pierwszej fazie wiązania betonu. Siatka to pewien rodzaj zbrojenia konstrukcyjnego zalecany przy mało stabilnej izolacji, cienkiej wylewce, niejednorodnym obciążeniu oraz przy instalowaniu dużych elementów ceramicznych lub kamiennych jak i przy instalowaniu posadzek z litego drewna. Jeden rodzaj zbrojenia nie wyklucza drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 12.07.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Ależ oczywiście tak jest ... zgadzam się w milionie procentów. Do braku wiedzy zawodowej dochodzi też zwykłe lenistwo, pośpiech, niechęć do wysiłku, myślenie o innych sprawach choćby z życia osobistego - czyli wszystkie cechy obecne w życiu każdego człowieka ... dlatego to forum ma rację bytu. Daj siatkę i jak chcesz to włókno też, po wylaniu przykryj folią malarską a jak będą upały i silne słońce to też zaciemnij okna ... [ATTACH=CONFIG]392618[/ATTACH] Widzisz siatkę ... ][ATTACH=CONFIG]392620[/ATTACH] tak zapytam tylko, cicho i skromnie a kto ma wam tutaj dać odpowiedź, jak nie ci obsmarowani w tych wpisach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.07.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Włókno rozproszone w typowym wydaniu w niewielkim stopniu wpływa na sztywność wylewki, natomiast przeciwdziała mikropęknięciom i odkształceniom powierzchniowym w pierwszej fazie wiązania betonu. Siatka to pewien rodzaj zbrojenia konstrukcyjnego zalecany przy mało stabilnej izolacji, cienkiej wylewce, niejednorodnym obciążeniu oraz przy instalowaniu dużych elementów ceramicznych lub kamiennych jak i przy instalowaniu posadzek z litego drewna. Jeden rodzaj zbrojenia nie wyklucza drugiego. Czyli pod lite drewno zalecasz siatkę + włókno? Czy źle zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Przy litym drewnie, to bardziej patrzylbym na sklad mieszanki - dobry cement w odpowiedniej ilosci, oraz nie sam piasek 0-2 (który niestety się zdaża u niektórych)m ale kopany 0-4, plus żwirek frakcji 2-8 ( ktorego niektórzy posadzkarze baaardzo nie lubią ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.07.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Przy litym drewnie, to bardziej patrzylbym na sklad mieszanki - dobry cement w odpowiedniej ilosci, oraz nie sam piasek 0-2 (który niestety się zdaża u niektórych)m ale kopany 0-4, plus żwirek frakcji 2-8 ( ktorego niektórzy posadzkarze baaardzo nie lubią ) A pod płytki to już cement byle jaki? Posadzka ma być zrobiona zawsze jednakowo dobrze, bez względu co na niej będzie leżało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Kazdy parkieciaz ci powie, ze pod klejone lite drewno, posadzka musi posiadać wyzsze parametry, niz pod ceramikę...Można i pod panele taką zrobic, powstaje pytanie, czy to konieczne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.07.2017 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 (edytowane) Przy litym drewnie, to bardziej patrzylbym na sklad mieszanki - dobry cement w odpowiedniej ilosci, oraz nie sam piasek 0-2 (który niestety się zdaża u niektórych)m ale kopany 0-4, plus żwirek frakcji 2-8 ( ktorego niektórzy posadzkarze baaardzo nie lubią ) Masz rację, że lite drewno wymaga lepszej klasy betonu, jednak warto wiedzieć, że drewno chcąc pęcznieć (latem) generuje siły rozciągające, co jest słabością samego betonu, dlatego trzeba go wzmocnić zbrojeniem (mechanika budowli). Deski potrafią przesunąć ściany "idąc" wraz z fragmentami popękanej wylewki. Edytowane 14 Lipca 2017 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts