Buhaj47 08.07.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Witam, mam wywiercić otwory w podwieszanym suficie (z płyt gipsowo-kartonowych) w łazience, aby przeciągnąć przewody do lamp. Przewody były schowane podczas remontu, bo wtedy jeszcze lampy nie były montowane. Czym Panowie polecacie to zrobić? Są jakieś nakładki na wiertła albo wiertła, którymi można taki otwór zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 08.07.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Jeżeli te otwory np pod halogeny to możesz użyć najtańszej otwornicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buhaj47 09.07.2017 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 (edytowane) Tutaj zdjęcie obudowy, którą będę musiał zamontować w suficie: Są do tego wkręty, ale nie wiem, czy jeśli przewiercę płytę i zamontuję wkręty, to wtedy będą one miały się gdzie trzymać. Chodzi mi o to, że nie będą w betonie, tylko w płycie gipsowo-kartonowej, nie jestem pewien, czy taka płyta jest wystarczająca. Lepiej kupić specjalne wkręty do płyt? PS. Na wkrętach jest napis 5x25. To znaczy, że są 5mm? Edytowane 9 Lipca 2017 przez Buhaj47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 10.07.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Dziurę żeby przeciągnąć kabelek, możesz wywiercić czymkolwiek, a nawet tępym kozikiem wydłubiesz bez większego trudu. Jeśli lampki nie są ciężkie to pewnie na bidę utrzymały by się na zwykłych wkrętach ale pewnie to się trzymać nigdy nie będzie. Lepiej kupić specjalne wkręty do płyt? Zgadza się. PS. Na wkrętach jest napis 5x25. To znaczy, że są 5mm? To znaczy że mają 5 mm średnicy i 25 mm długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 23.07.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Przy cięższych lampach możesz zastosować specjalne do płyt gk kołki "zapadkowe" fischera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 23.07.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 (edytowane) Mam wrażenie że zadanie przekracza twoje umiejętności . Przez płytę masz przeciągnąć tylko przewody . Pytasz czym zrobić otwór ? No myślę że takie narzędzie mają tylko w agencji kosmicznej NASA . Przewód powinieneś wyciągnąć w trakcie zabudowy sufitu . Później do płyty przykręcasz blaszkę wygiętą w kształcie [ , łączysz przewody zasilające z przewodami oprawy kostką . Zakładasz drugą część oprawy , wkręcasz śrubki po bokach . , nie każdy został do tego stworzony . Edytowane 23 Lipca 2017 przez mietek440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts