lamariusz 11.09.2004 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 Plamujemy budowę domku jednak w 2000r. wraz z żonką kupiliśmy mieszkanko w bloku, korzystając z ulgi budowlanej. Czy jeżeli sprzedam to mieszkanie, będziemy musieli zwrócić do skarbówki odliczoną wcześniej ulgę. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 12.09.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Według mnie tak. O ile dobrze pamiętam zwracasz zawsze jeśli sprzedałeś w ciągu 5 lat licząc od końca roku w którym złożyłeś zeznanie z odliczeniem. Czyli - kupiłeś w 2000- PITa z odliczeniem złożyłeś w 2001- musisz czekać do końca 2006 ze sprzedażą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 12.09.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 CZeśćJest jeszcze coś, że gdy pieniądze ze sprzedaży wykorzystasz też do celów mieszkaniowo budowlanych, to nie musisz ich zwracać. Najlepiej sprawdzić u źródeł, czyli w U.S. i jeszcze miec to na piśmie z podpisem urzędnika. Potem trzeba by mieć udokumentowane wydatki, ale tylko na ulge remontową( ulgę budowlaną należało rozpocząć przed 2002r. lub 2003 - nie pamiętam ) Na koniec dopiero zbilansowac w PIT-cie- porównać tamtą ulgę z bieżącą i różnice ew oddać, lub "zyskać". Takie jest moje prywatne zdanie - najlepiej upewnić sie w U.S.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 13.09.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 A przy sprzedaży domu? Konkretnie - ulga wykorzystana w 2003 roku, dom odebrany do użytkowania w 2004 roku. Kiedy można sprzedać, żeby nie zwracać podatku? ktoś się wypowiadał, że z domem jest inaczej - nie trzeba w ogóle zwracać ulgi, ale jakoś mam wątpliwości... Zwłaszcza z tym odbiorem w roku następnym po zakończeniu ulgi. Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts