Sambor1978 08.07.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów , jestem tu nowy . Przeglądam wasze forum dość często. Pomóżcie mi proszę . A więc już zdecydowany byłem na reda 18 kw , ale licho nadało jeszcze lechme 350 . Cóż różnica w cenie to około 4 tyś zł . Lechma w promocji za 8500 zł brutto a red compact 18 kw 12700 . Kotły w budowie podobne . Jaka różnica w wykonaniu ? Jeśli dom ogrzewanie podłogowe parter , poddasze grzejniki i cwu 130l a powierzchnia użytkowa 134mkw to z którym kotłem te rozwiązanie lepiej jest wysterować ? Czy red będzie na tyle lepszy aby wydać te 4 tyś więcej ? Co wybrać ? Pozdrawiam. W niektórych wątkach te dwa kotły się pojawiały razem , ale tam nikt nie odpowiedział wprost czym się różnią i o ile jeden od drugiego jest lepszy . Za równo red i lechma nie mają negatywnych opinni w necie . Pozdrawiam i liczę na pomoc. Edytowane 8 Lipca 2017 przez Sambor1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.07.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 (edytowane) Hmm.Różnica w jakości wykonania jest dość duża red - jest ładnie zrobiony - taki dopracowany lechma na tym tle wypada dużo gorzej. Red moc 3,7 - 17,1 kWLechma - 3,1 - 11,1 kWLechma - jest dużo wyzsza 1,5 m przy 1,2 reda - trudniejsze zasypywanie różnica w pojemności zasobnika 10 kg ( red 60 lechma 70 kg.)Ze wzgledu na konstrukcję zasobnika paliwa trudniejsze czyszczenie tubulatorów o czyszczeniu wymiennika wyciorem nawet nie wspomnę ale to czynność tak raczej do wykonania raz w roku.w Redzie lepiej dopracowany algorytm sterujący procesem spalania. W sumie serownik reda też jest chyba trochę lepszy ale tez ma swoje wady. To tak z grubsza i jeden i drugi pracuje a decyzje musisz podjąć sam czy interesuje Cie cena czy jakość - koszt montażu i wysterowania będzie praktycznie jednakowy - układ masz pomieszany wiec taka instalacja prawidłowo wykonana bedzie troche kosztować. Edytowane 9 Lipca 2017 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sambor1978 09.07.2017 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Hmm. Różnica w jakości wykonania jest dość duża red - jest ładnie zrobiony - taki dopracowany lechma na tym tle wypada dużo gorzej. Red moc 3,7 - 17,1 kW Lechma - 3,1 - 11,1 kW Lechma - jest dużo wyzsza 1,5 m przy 1,2 reda - trudniejsze zasypywanie różnica w pojemności zasobnika 10 kg ( red 60 lechma 70 kg.) Ze wzgledu na konstrukcję zasobnika paliwa trudniejsze czyszczenie tubulatorów o czyszczeniu wymiennika wyciorem nawet nie wspomnę ale to czynność tak raczej do wykonania raz w roku. w Redzie lepiej dopracowany algorytm sterujący procesem spalania. W sumie serownik reda też jest chyba trochę lepszy ale tez ma swoje wady. To tak z grubsza i jeden i drugi pracuje a decyzje musisz podjąć sam czy interesuje Cie cena czy jakość - koszt montażu i wysterowania będzie praktycznie jednakowy - układ masz pomieszany wiec taka instalacja prawidłowo wykonana bedzie troche kosztować. Dzięki za odpowiedź . Jeśli różnica w wykonaniu jest tylko hmm -optyczna to mi to nie przeszkadza . Jeśli kociołki będą pracować ze zbliżoną jakością tzn bezproblemowe spalanie pelletu i obsługa która nie wymaga co raz korygowania ustawień bo coś tam ciągle jest nie tak , to chyba jednak wybiorę lechme . Bo za te 4 tyś dokupię lepsze zabawki potrzebne do zgrania grzejników i podłogówki .Dodam że podłogówka ma siedem obiegów sterowanych szafką z pompą ,układem mieszającym z przepływomierzami i siłownikami el. Łączna pow ogrzewania podłogowego ok 75 mkw plus termostaty pokojowe i listwa . Poddasze na rozdzielaczu sześć grzejników . Jeszcze dochodzi bojler acv smart (używka czteroletnia) No to tak z grubsza co zapamiętałem . Co by trzeba jeszcze zainstalować aby to było dobrze wysterowane w przypadku dwóch wymienionych wyżej kotłów. Kieszeń mówi że lechma , ale rozum że red compact . A co by wybrał Puławiak dla siebie prywatnie mając do wyboru te dwa piece nie zapominając o różnicy w cenie . Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 09.07.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Ja wybrałbym reda bo jest lepiej skonstuowany i troche bardziej dopracowany. Acha i z różnic toLechma to ogrzewacz pomieszczeńA Red to kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sambor1978 09.07.2017 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Ja wybrałbym reda bo jest lepiej skonstuowany i troche bardziej dopracowany. Acha i z różnic to Lechma to ogrzewacz pomieszczeń A Red to kocioł. Nie bardzo rozumiem - ogrzewacz pomieszczeń ? Może i masz racje kasa na reda jest , a póżniej będzie żal że go nie kupiłem . Zobaczymy. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.07.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Tylko czy aby na pewno potrzebujesz aż 18 kw do ogrzania 134 m2. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sambor1978 09.07.2017 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Tylko czy aby na pewno potrzebujesz aż 18 kw do ogrzania 134 m2. ? Jest czternastka reda , ale ma mały zasobnik . Mała różnica w cenie i modulacja od 3.7 do 18 kw daje mi bezproblemowe działanie na tej powierzchni grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts