wojtekweb 09.07.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Mam pytanie odnośnie ułożonej dachówki. Ogólnie jest super poza tymi odstającymi przy oknach/kołnierzach. Okna Velux + kołnierze EDW. Dachówka brass tegalit protegon. Czy można z tym coś zrobić, czy po zimie będzie wyglądać lepiej (bo też takie opinie widziałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 09.07.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Moim zdaniem można je podszlifować żeby leżały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 09.07.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Ta dachówka jest tak cienka że szlifowanie jest dość ryzykowne. Dobrym rozwiązaniem jest zagłębienie obróbki w łatach o 0,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 09.07.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Myśle że zeby nie zostały zeszlifowane do płaszczyzny, i pod garby obróbki okien. 0,5cm w łate dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 10.07.2017 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Jaka jest grubość takiego kołnierza? - zastanawiam się na ile obniżenie o 0,5cm pomoże. Czy taki kołnierz można przyciąć po bokach od dołu kilka cm, tak aby te dolne dachówki przy oknach tak nie odstawały, a może lepiej podnieść to okno o kilka cm? Czy jest szansa, że po zimie pod naporem śniegu trochę się "ułoży" takie wykonanie, czy nie ma co na to liczyć? Dziękuję za komentarze i proszę o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 10.07.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Zdecydowanie dekarz się nie popisał bo ładne obrobienie okna płaską dachówką wymaga czasu a tutaj chłopaki już go nie mieli. Velux ma taki sobie kołnierz do płaskiej, lepiej w tym elemencie wypada Fakro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 10.07.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Jeżeli dekarz sie upiera że dachówki się ułożą, to może uważa że odstają w wyniki wspierania się o gabke klinową, jeżeli tak jest to nie, nie ułożą się. Mozna gąbke powycinać w odpowiedni sposób lub wymienić na taśme rozprężną. Moim zdaniem należy ową gąbke dokształtować do "profilu" dachówki a dachówki podszlifować. zamieszczam zdjęcie obrazujące efekt o ktorym mówie. Co prawda dachówka inna, jednak metoda ta sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 11.07.2017 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Dzięki, jak wróci wykonawca to będę z nim rozmawiał. Wracając do mojego pytania, to czy można taki kołnierz podciąć od dołu, czy lepiej przesunąć okno do góry, bo przy obecnym położeniu z dachówkami po bokach okna na samym dole nic chyba nie da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 11.07.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Ucięcie kołnierza nie pomoże. Najważniejsza jest pierwsza dachówka, której zamontowanie zajmuje najwięcej czasu, dalej to już leci.Po co ta debata? Niech majster poprawia:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.07.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Jak obrobisz nokami to będzie leżała płasko. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 11.07.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Obawiam sie Janie ze wykonawca moglby nie podolac obroce na noki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 11.07.2017 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Majster będzie poprawiał, pytanie czy da się to zrobić dobrze z tym kołnierzem przez zagłębienie obróbki i ewentualnie podszlifowanie czy będzie tylko "trochę" lepiej, czy tylko obróbka na noki wchodzi w grę. Wracają za tydzień, więc chciałbym wiedzieć w którą stronę ich pokierować. Ekipa do momentu wstawienia okien naprawdę super i nie mogę złego słowa powiedzieć, a dach jeszcze nie jest skończony, więc nawet nie wiem czy planowali coś jeszcze robić przy tych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 11.07.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 ....Skoro taki donbry to nie bedziesz musiał mu mówc jak ma cos zrobić. Nie róbmy sobie żartów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 11.07.2017 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Nikt nie robi sobie żartów... chciałbym po prostu wiedzieć czy opcja z obniżeniem i podszlifowaniem wystarczy czy mam wyrzucić kołnierze i zasugerować obróbkę na noki. Wiadomo, że każda ekipa chce skończyć jak najszybciej, a mi zależy żeby było idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 11.07.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Moim zdaniem wytarczy. Zdjecie które załączyłem powyżej jest tego przykładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K1 07.10.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Witam, Mam podobny, aczkolwiek moim zdaniem, bardziej widoczny kłopot. Bardzo proszę o opinię, czy da się poprawić wykonanie widoczne na zdjęciu. Przy kominie różnica płaszczyzny brzegowych dachówek jest bardzo duża. Między oknami oraz między prawym oknem a lukarną dach układa się w kształt litery "U" co wygląda tragicznie. Dachówka to Orea Koramic, okna Roto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 U ciebie zły kołnierz i do tego źle uformowany dolny element. Można by wkleić nakładki maskujące zamki przy lewym oknie. Komin to też popis sztuki dekarskiej. Nie ciekawie wygląda też dachówka przy boku lukarny. Tak jak wspomniał Jan najlepszym rozwiązaniem dla płaskiej dachówki są wszelkie obróbki na nokach. No ale jak się nie uczestniczy w szkoleniach to tak wychodzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts