Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A będąc w temacie zmiany stref w taryfach. Mam Corax'a 3'. Człowiek z PGE przestawił licznik z G11 na G12, ale z tego co zobaczyłem to godzina wskazywana przez licznik jest o jeden cofnięta w stosunku do czasu obowiązującego. Czyli o 22-giej w liczniku jest 21-sza. Zgłaszać to? Czy jest tu jakiś haczyk?

-Ja bym nie zgłaszał bo to korzystniejszy rozkład godzin (dla mnie na pewno)

-ilość godzin w 1 i 2 strefie jest właściwa więc nikt się nie doczepi

-zmiana samej godziny nie jest możliwa , wymieniony zostanie cały licznik

-ja mam o 10 min przyspieszony zegar i to się pogłębia ale się już tym nie przejmuję.

Widzę, że są różne cyrki z tymi licznkami CORAX3. U mnie godzina jest prawidłowa, więc sam umie zmieniać czas z zimowego na letni i odwrotnie. Za to nie umie zmienić Strefy B z zimowej(13-15) na letnią(15-17). Dla mnie to nie problem, nie mam zamiaru tego zgłaszać. Pasują mi godziny 13-15 przez cały rok.

@Pablo_11

To tak nie działa jak myślisz. Zmiany Strefy A na B i odwrotnie jest na podstawie ustawionej godziny. Nawet jakby Strefa B ta tania byłaby od 2 do 4 rano to nie ma to znaczenia. Po prostu w tych godzinach licznik przestawi się na Strefę B i o 4:00 wróci na strefę A. Licznik tylko sobie zlicza co jest w A i co jest w B oddzielnie. O jakich godzinach Strefa B jest ustawiona nie ma to znaczenia dla samego licznika. Ma znaczenie dla ZE bo dla nich to powinno być 22-6, itd.

Edytowane przez emigrus

A możesz mi podpowiedzieć jak sprawdzić te godziny? Wygląda właśnie, że mój się nie przestawił z czasu zimowego.... Albo błąd osoby, która zmieniała taryfę.

W liczniku masz 2 czarne guziki/przyciski takie okrągłe. Wciskasz je wielokrotnie aż znajdziesz co to co Cię interesuje. Nic nie popsujesz, możesz śmiało wciskać. Od tego są te przyciski. Dłuższe przytrzymanie przycisku przełącza na LCD2.

Takiego info chyba nie ma. Trzeba po prostu przejść się do licznika o 12:58 i zobaczyć czy o 13:00 przeskoczy na B. Jak nie to iść o 14:58 i poczekać do 15:00, czy przeskoczy na B. Albo po prostu iść w zakresie godzin 13-15 lub 15-17 i sprawdzić czy się świeci literka B.

Tylko u Ciebie nie będzie to 13-15, czy 15-17 tylko odpowiednio: 14-16 albo 16-18.

Edytowane przez emigrus

Korzystniejszy? Kiedy przychodzi 22-ga i powinna wejść tańsza taryfa to na liczniku jest dopiero 21-sza. Więc i zaliczanie kWh do droższej jeśli się nie mylę.

Oczywiście że tak co w tym takiego dziwnego. Ilość tańszych godzin jest taka sama tylko przedziały czasowe są przesunięte.

A jak się mają powyższe rozważania do zapisu w taryfie PGE:

2.2.10. Zegary sterujące w układach pomiarowo-rozliczeniowych zainstalowanych

u odbiorców rozliczanych w strefach czasowych określonych w pkt 2.2. ustawia

się według czasu zimowego i nie zmienia się w okresie obowiązywania czasu

letniego. Powyższa zasada może nie być stosowana w przypadku, gdy

urządzenia sterujące umożliwiają automatycznie utrzymanie godzin stref

w okresie obowiązywania czasu letniego i zimowego

Choć Corax 3' powinien sobie z tym sam poradzić, to z zapisu wynika, że ustawienie właściwej godziny czasu letniego to dobra wola PGE. Edytowane przez Pablo_11

Według tego zapisu by się zgadzało jak jest u mnie. Ten zapis dotyczy stref czasowych a nie samego zegarka w liczniku. U mnie jest ustawiony czas zimowy 13-15 i nie zmienił się na letni bo pewnie ten model CORAX 3 nie umie sam zmieniać czasu dla Stref. I bardzo dobrze, że nie umie. Pewnie ten nowy model CORAX3' już umie wszystko.

Za to nie wiem dlaczego u Ciebie nie zmieniła się godzina przy przejściu z czasu zimowego na letni. U mnie się zmieniła i zegarek pokazuje poprawnie godzinę. Datę także.