mku7i 09.07.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 W projekcie mam przewidziane dośc małe okno tarasowe w salonie: Na pewno poszerzę je na całą szerokość salonu, celem uzyskania efektu jak poniżej. Koniecznym będzie przedłużenie tego daszka nad salonem, ale to nie powinno stanowić problemu. Pytanie, które mnie nurtuje - czy warto wydłużać te okno do samego sufitu ? Zależy mi na osiągnięciu szklanej ściany w salonie, chciałbym jednak żeby miało to również jakiś sens konstrukcyjny, estetyczny. Wydłużenie na pewno spowoduje konieczność usunięcia tego daszka i montaż jakieś markizy zewnętrznej, co może zaburzyć wygląd elewacji. Dodatkowo powstanie dysproporcja między wysokością okna w salonie a oknem w pokoju gościnnym. Załączam link do projektu, może się przyda: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-6-m479226d289fe5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.07.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Pytasz o kwestie wizualne. Ale ja od razu podejdę sceptycznie: czy takie szerokie okno da się wykonać (raczej tak, ale pytanie czy koszty będą akceptowalne?). A jak już szerokie, czy na pewno da się je wykonać tak wysokie? Bo niemal na pewno wykroczy poza możliwości okien PCW a może i drewna. I potem będzie zdziwienie, że okno zamiast 2 cyz też 4 tys. będzie wycenione na 20... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.07.2017 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 (edytowane) Zdziwienia nie będzie, zdajemy sobie sprawę, że proponowane rozwiązania pociągną za sobą dodatkowe koszta. Wrócę jednak na moment do doznań wizualnych- czy jest sens wydłużać okna do sufitu, zaburzając przy tym wygląd elewacji i rezygnację z daszku zacieniającego. Pcw i drewno w opcji wydluzenia odpadaja. Pozostaje aluminium. Edytowane 10 Lipca 2017 przez mku7i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 10.07.2017 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Podbijam, ktoś posłuży radą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 10.07.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Tak naprawdę to zależy od Was - wiecie o tym, że koszta wzrosną, więc ja nie widzę żadnego problemu. Jeżeli chcecie dodatkowo rolety, to musicie wcześniej również się zorientować odnośnie grubości kaset, a przede wszystkim czy takie Wam zrobią (my mamy żaluzje fasadowe na takim przeszkleniu - całość bodajże 6,5 m na 3,35 m). To, że w jakiejś formie zaburzy Wam wygląd elewacji to normalne tylko przed budową można wymyślić co zrobić, żeby tak nie było. Możesz zobaczyć jak to mniej więcej u mnie wygląda. Nie wiem gdzie się budujecie ale w razie czego służę kontaktem do wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 10.07.2017 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 U was efekt jest świetny, przeczytałem cały dziennik, ciekawe przygody. Wracając do tematu - skrócę go do jednego pytania - czy samo poszerzenie przeszklenia da efekt połączenia salonu z ogrodem oraz zwiększy optycznie pomieszczenie ? To jest sednem całego tematu. Jeżeli tak będzie, nie widzę sensu kombinowania i wydłużania okna. Skłaniam się do tego rozwiązania, nie chciałbym jednak żałować swojego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 10.07.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Samo poszerzenie przeszklenia da Ci taki efekt, ale ich "wydłużenie" ten efekt wyostrzy. Nie mam zdjęcia ze środka, które objęłoby całe okno, ale takie powinno też co nieco zobrazować: http://i.imgur.com/zcvYe01.jpg Widoczna część to 2,5 m (trochę pod kątem, ale ujdzie), czyli mniej więcej standard wysokości sufitów. Jaką masz wysokość okna w projekcie? 2m? Utnij 1/5 okna - wstaw biały pasek lub w inny sposób sobie zamarkuj wysokość i zobaczysz mniej więcej różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 11.07.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 A co na wasz pomysł projektant/architekt? Może warto podpytać o kwestie techniczne i wizualne właśnie specjalistów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 11.07.2017 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Projektant wypoczywa na urlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 12.07.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Przy takim pomyśle poczekałabym jednak na zdanie specjalisty żeby potem nie żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.07.2017 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 agamemnon91 masz rację, tak właśnie robimy. Prawdopodobnie nie będziemy jednak wyciągać tego okna pod sam sufit, pozostaniemy przy poszerzeniu przeszklenia do 5,5m, a wysokość zostawimy 2,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.07.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 W międzyczasie spróbujcie sobie wycenić to okno w wariancie standard i tym "extra". Jestem przekonany, że te argumenty będą mocne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.07.2017 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Przygotowuje właśnie zapytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.07.2017 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 A twoja pewność nie jest najlepszym prorokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 19.07.2017 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Zrezygnowaliśmy jeszcze przed zapytaniem z wyciągania przeszklenia pod sufit. Zostaje jak w projekcie, ale poszerzamy na całą długość salonu.Koszt wszystkich okien (wraz z przeszkleniem salonowym 5,5 m) na Winergetic Premium z montażem to 35 tysięcy.Wersja z małym oknem salonowym to 21 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts