embex 10.07.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Witam, tak jak w temacie. Z tego co widziałem w internecie, pustaki wentylacyjne z keramzytu maja rożny wymiar wew. Czy kanały np. 12x16 jest wystarczający aby zamontować w nim rurę spalinowa ?Czy powinienem ja zamontować już na etapie budowy komina ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.07.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Witam, tak jak w temacie. Z tego co widziałem w internecie, pustaki wentylacyjne z keramzytu maja rożny wymiar wew. Czy kanały np. 12x16 jest wystarczający aby zamontować w nim rurę spalinowa ? Czy powinienem ja zamontować już na etapie budowy komina ? Pozdrawiam. Najczęściej spotykane kominy do kotłów kondensacyjnych o mocach do 30 kW maja wymiary 120/80 lub 100/60. W obu przypadkach postawiony szach o wym. 120 x 160 spełni wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.07.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Założyłem, że @embex popełnia częsty błąd w nazewnictwie kocioł/piec i nie chodzi o piecyk z otwartą komorą do ogrzewania cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
embex 11.07.2017 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Założyłem, że @embex popełnia częsty błąd w nazewnictwie kocioł/piec i nie chodzi o piecyk z otwartą komorą do ogrzewania cwu. Dokładnie, chodzi mi o kocioł gazowy kondensacyjny. Dzwoniłem do jednego z przedstawicieli, dowiedziałem się ze średnica komina to 60/100 czyli spokojnie zmieszczę 60 w pustaku wentylacyjnym do odprowadzania spalin i zostanie jeszcze miejsce na doprowadzenie powietrza do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts