Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

boom na budowy domów

komat

Recommended Posts

Czy tylko u mnie, w okolicy mojego powiatu wybudowalo sie w ostatnich 5-7 latach tyle domow co nie wybudowano od czasow PRL? Mam wrazenie ze nastapil jakis boom, bo jak zyje tu prawie 30 lat, wczesniej nie widzialem czegos takiego. Ludzie budowali domy, ale nie tyle na raz i w tak krotkim czasie. Jak jest u was? U mnie zabudowują nie tylko w centrum wsi, ale i na obrzeżach, daleko pod lasem, na polach, łąkach dotychczas chyba... rolnych. Praktycznie wszędzie, nawet na wysokich górkach i skarpach. I to nie tylko małe, ciasne klity, ale także wielkie domy, posesje z podjazdami, basenami, wędzarniami, itp.

mi wydaje się że taki boom już minął. Przynajmniej w mojej okolicy taki boom budowlany skończył się z 5 lat temu (czyli w czasie gdy jak twierdzisz u ciebie się zaczął). Zresztą sam byłem częścią tego zjawiska. Potem kryzysy i inne sprawy to ludzie w mojej okolicy jakoś przestali tak chętnie się budować.

A u mnie właśnie tyle już trwa. To będzie już 10 lat, jednak najintensywniejsze były te 5-7 lat. Co ciekawe, dajmy chłopak w wieku 26 lat już ma taką willę z ogrodem basenem przy podjeździe piekna kostka, 2 SUVy stoją i jeszcze osobowy, full wypas jakich w średnim wieku nauczyciel i nauczycielka w technikum co po studiach, dentystka, dyrektor szkoły a nawet wójt gminy posiadłości takich nie mają, choć przeciez nie biedni są. Ja się zastanawiam skąd to. Podobno za granicą pracuje, rodzinę też ma dzianą, rodziców czy tam ojca, wszystko za granicami. Taka chata 400tyś. chyba nie skropi? a jeszcze dodać te samochowy, co widać że nówki, klasa komfort. Ale i tak ciężko mi w to uwierzyć żeby w tym wieku już tyle mieć, nawet pracując. Myślicie że ma prof dr hab. lub inż. i pracuje w Google lub Microsofcie? Dość podobny elewacją i architekturą dom, też z basenem był swoim czasem do sprzedania za 400tyś. ale nikt nie kupił, właścicielka dalej mieszka a właściciel w Austrii, będą już po 40-tce. Ciekawi mnie gdzie tacy ludzie pracują i co robią, bo w okolicy jest dużo nowych domów tylko jakby mniejszych, ludzie też po zagranicach ale, ale ich domy nie są aż tak "ekskluzywne" jak np. te dwa. Gdybyście widzieli je w nocy jak podswietlony dach od spodu mają :D

IMG_20170703_183000.jpg

Edytowane przez komat