Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowa PC Viessman czy Dimplex?

papaya

Recommended Posts

Witam,

Mamy dylemat pomiędzy PC Viessmana a Dimplexa.

Dimplex Design SIK 8TES z buforem, zasobnikiem CWU, pompa przeładowania - cena netto ok. 24 tys. zł

Viessman - nie mam dokładnie modelu, ale z buforem i zasobnikiem - cena netto ok. 26 tys. zł

Dimplexa polecają nam znajomy projektant, znajomy montujący pompy na Lidlach, znajomy sprzedający pompy.

Viessmana poleca i bardzo upiera się instalator (wujek), który Dimplexa nie zna i nie chce go brać na swoje barki. Twierdzi wręcz, że nam go nie podłączy, bo się tego nie podejmie (delikatny szantaż?). Nie mamy od niego szczegółowej oferty jeszcze, ale ma ją podesłać. Ile mi powiedział, tyle napisałam wyżej. Montuje Viessmany albo Nibe i ma o nich bardzo dobre zdanie.

Kolektor poziomy już wykonany - 7 nitek po 100 mb PE 32, zakopanych w wodzie gruntowej.

Byliśmy zdecydowani na Dimplexa, ale teraz widzimy, że nie ma tak strasznej różnicy w cenie i sami już nie wiemy co robić...

Witam,

Dimplex Design SIK 8TES z buforem, zasobnikiem CWU, pompa przeładowania - cena netto ok. 24 tys. zł

Viessman - nie mam dokładnie modelu, ale z buforem i zasobnikiem - cena netto ok. 26 tys. zł

Dimplexa polecają nam znajomy projektant, znajomy montujący pompy na Lidlach, znajomy sprzedający pompy.

Viessmana poleca i bardzo upiera się instalator (wujek), który Dimplexa nie zna i nie chce go brać na swoje barki. Twierdzi wręcz, że nam go nie podłączy, bo się tego nie podejmie (delikatny szantaż?). Nie mamy od niego szczegółowej oferty jeszcze, ale ma ją podesłać. Ile mi powiedział, tyle napisałam wyżej. Montuje Viessmany albo Nibe i ma o nich bardzo dobre zdanie.

Kolektor poziomy już wykonany - 7 nitek po 100 mb PE 32, zakopanych w wodzie gruntowej.

Byliśmy zdecydowani na Dimplexa, ale teraz widzimy, że nie ma tak strasznej różnicy w cenie i sami już nie wiemy co robić...

z tych dwóch brałbym Dimplexa... Wiesiek chyba nie robi swoich pomp lecz są tylko nim brandowane - tak mi się wydaje, niech fachowcy potwierdzą albo wyśmieją, tak jakoś obiło mi się gdzieś na forum

a na serio bralbym innego producenta :p

Bierz od tego, co ci zamontuje i ewentualnie pomoże w serwisie. Jak wujek to V, jak znajomy to D. Chyba, że to wybór wstępny i może ci się zmienić.

Montować na pewno będzie wujek, bo już zaczął robić instalację i właśnie obawiałam się późniejszego serwisu, bo na wujku zawsze można polegać - przyjeżdża zawsze jak jest jakiś problem...

• 2 weeks później...
  • 2 years później...
Mam viessmanna. Grzeję juz 9 zime. Na początku trzeba bylo troche czasu poswiecic na zrozumienie wszystkiego. Teraz zupelnie sie nie dotykam do niczego. W pazdzierniku wlaczam, w kwietniu -maju wylaczam.

To bardzo dobra referencja - szczera, prosta i na temat :)

A więc wszystkich zapraszam do kontaktu! Z przyjemnością porozmawiam o naszych produktach :)

• 2 weeks później...
Witam,

Witam,

Jeżeli zastanawia się Państwo nad wyborem sprawdzonej gruntowej pompy ciepła, zachęcam również do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Junkers - Bosch. Nasze gruntowe pompy ciepła z rodziny Bosch Compress, cechują się solidnym wykonaniem oraz posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Marka Junkers-Bosch oferuje gwarancje na swoje pompy ciepła do 5 lat.

W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepłą zachęcam Pana do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Kontakt do nich można znaleźć w wygodnej wyszukiwarce, dostępnej na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Więcej informacji o naszych pompach ciepła z rodziny Bosch Compress, znajduje się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch