Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalana piwnica w starym domu - po deszczu leje się z rury w ścianie

prz3m3k

Recommended Posts

Witam

Panowie mam olbrzymi problem. Dziś przez Wrocław przeszła spora ulewa i podczas jej trwania usłyszałem szum wody w piwnicy. Okazało się, że woda wlewa się przez dziurę / rurę w ścianie. Nie mam pojęcia co to za rura, jakie ma przeznaczenie ani z czym jest połączona. Faktem jest natomiast to, że chwilę wcześniej żona zawołała mnie do łazienki bo woda z muszli nie chciała spłynąć - wydaje mi się, że może to być powiązane. Zagrożenie jest spore, bo w pomieszczeniu obok mamy piec i zasobnik wart sporo pieniędzy... dodatkowo często wyjeżdżamy. Taka sytuacja zdarzyła się pierwszy raz (mamy ten dom od roku - rok budowy ok. 1930). Wody leciało tyle, ze nie nadążałem z jej wyrzucaniem wiadrami, gdybym nie zrobił kilkudziesięciu rundek to pewnie byłoby do kolan. Mam w zasadzie jeden pomysł... rozkuć to trochę (bokiem też się leje), zapianować jak najgłębiej się da, a następnie zabetonować z 10-15cm warstwą zaprawy. Pytanie tylko czy to nie spowoduje np. wybijania wody w łazience skoro podczas tego zdarzenia woda w muszli stała wysoko ? Cały przebieg tej rury jest pod korytarzem który nie jest podpiwniczony, jest wkopana pod podłogą... tylko w jakim celu ? Po co w piwnicy coś takiegi ? Czy zna ktoś kumatego hydraulika we Wrocławiu który będzie w stanie pomóc mi z tym problemem ? piwnica.jpg

Edytowane przez prz3m3k