Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod komin

JacekS

Recommended Posts

Duży komin z szybami dymowymi zdecydowanie zaczyna się na poziomie ław łącząc go zbrojeniem z ławą (chyba, że jest to samodzielna stopa gdzieś w środku)

Małe kominki z samą wentylacją (3-4 kanały) można zacząć wyżej, ale też powinny mieć namiastke stopy, a nie zaczynać się na chudziaku.

dobrze że znalazłem ten wątek to dorzuce i moją wątpliwość :

posadawiam kominy na ławie poszerzonej w miejscu komina i specjalnie mocniej zazbrojonej - ale potem będę miał 90cm ściany fundamentowej wszędzie pod każdą ścianą

A CO JEST POMIĘDZY GÓRĄ ŁAWY POD KOMINEM A POCZĄTKIEM KOMINA?

wylewać tak szeroko jak komin (45cm) też 90cm wysoko? specjalnie murować z bloczków jakiś szerszą ścianę fundamentową?

pomóżcie bo nie mam koncepcji

KaiM, mam w stopce link do zdjęć, na których widać wymurowane z bloczków fundamenty pod dwa kominy przylegające do ściany. Wysokość fundamentu to mnie 120 cm. W projekcie miałem wymiary tych fundamentów podkominowych nieco mniejsze ale murowaliśmy szerzej, co wynikało z rozmiaru bloczka (nie chcieliśmy na każdej warstwie łupać kilku bloczków na kawałki).

Pod komin jesli jest wolnostojący musi byc stopa fundamentowa, natomiast dla komina przylegającego do ściany - poszerzenie ławy. Na fundamencie wykonuje sie zgodnie z technologia wznoszenia scian fundamentowych dalszy ciag "podstawy" pod komin.

Ta podstawa musi byc szersza niz komin - to tzw. odsadzka.

Niezależnie od tego, jak głęboko wylejesz ławę/stopę pod komin i niezależnie od tego, z jakiego materiału będzie on wymurowany nad podłogą, musisz pamietać, że w jakimś poziomie (pod podłogą na gruncie -czyli pod podłogą piwnicy, jeśli dom jest podpiwniczony, parteru - jeśli niepodpiwniczony) masz poziomą izolację przeciwwilgociową (zwykle jest to 2x papa). Zasada jest taka:

1). warstwa ta musi być nieprzerwana (w miejscu gdzie komin przechodzi przez izolację, na jednej warstwie elementów i ewentualnie wylanej na nich dla wyrównania poziomu betonowej "poduszce" kładziesz tę właśnie izolację i na niej dopiero stawiasz kolejną warstwę elementów;

2). wszystko, co leży poniżej tej izolacji, musi być zrobione z materiałów nadających się do pracy w styczności z gruntem i w warunkach dużej wilgotności, a zatem tak jak ściany fundamentowe musisz i komin od ławy do izolacji wylać z betonu, wymurować z bloczków betonowych albo cegły pełnej itp., itd.

A co do głębokości posadowienia komina, to ja bym nie ryzykował stawiania go płycej niż fundamentów budynku (= głębokość przemarzania). Nie wiesz, co się zdarzy w przyszłości - może już teraz nie wyrobisz się z budową i już pierwszej zimy ten fundament przemarźnie, a może zdarzy się jakaś sytuacja, że dom będzie stał nieogrzewany przez sezon zimowy i jeszcze będzie to zima stulecia albo ktoś uczynny wybije parę okien, i jednak przemarźnie? Akurat tu oszczędność nie będzie taka duża, a potencjalne szkody - ogromne, bo podbicie komina oznaczałoby wyprucie całej posadzki z betonowymi podkładami i całą podbudową wokół komina - w środku w Twoim domu.

Pozdrawiam - Andrzej (Trach)