JacekS 12.09.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Mam mały dylemat Na jakiej głębokości posadowić fundament pod komin ? Czy na poziomie ławy fundamentowej czy wyzej i nie łączyćgo z ławą.Jak wy robiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 12.09.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 W poziomie ław fundamentowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 12.09.2004 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Łączyć go z ławą, łączyć, "w powietrzu" przecież wisiał nie będzie przyczepiony tylko do ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 12.09.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Duży komin z szybami dymowymi zdecydowanie zaczyna się na poziomie ław łącząc go zbrojeniem z ławą (chyba, że jest to samodzielna stopa gdzieś w środku)Małe kominki z samą wentylacją (3-4 kanały) można zacząć wyżej, ale też powinny mieć namiastke stopy, a nie zaczynać się na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 13.09.2004 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Najlepiej posadowić go na poziomie ław fundamentowych,a swoja drogą to zobacz jakmasz w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 13.09.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Ja robilem tak jak mialem w projekcie czyli na poziomie law, a ty jak masz w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 13.09.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Mam 2 kominy. Oba posadowione tak głęboko jak ławy. Stopa jednego jest połączona z ławą fundamentową bo jest zaraz przy ścianie, a drugi jest bardziej na środku i nie jest połączony z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 13.09.2004 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 dzięki za rady jeden mam przy ławie drugi odsuniety i pomyslalem ze pojde na skróty i zrobie obydwa wyzej od ław stoją w środku domu wiec strefa przemarzania nie ma tu znaczenia chcialem zrobic osobną ławę pod oba kominy ale wyzej zaraz pod chudziakiem na stałym gruncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 13.09.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 dobrze że znalazłem ten wątek to dorzuce i moją wątpliwość : posadawiam kominy na ławie poszerzonej w miejscu komina i specjalnie mocniej zazbrojonej - ale potem będę miał 90cm ściany fundamentowej wszędzie pod każdą ścianą A CO JEST POMIĘDZY GÓRĄ ŁAWY POD KOMINEM A POCZĄTKIEM KOMINA? wylewać tak szeroko jak komin (45cm) też 90cm wysoko? specjalnie murować z bloczków jakiś szerszą ścianę fundamentową? pomóżcie bo nie mam koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 14.09.2004 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Miedzy lawa a poczatkiem komina jest fundament komina, z tego samego materialu co fundament pod mury, szerszy od komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 14.09.2004 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Miedzy lawa a poczatkiem komina jest fundament komina, z tego samego materialu co fundament pod mury, szerszy od komina dziękuję już mi jaśniej czy ten fundament komina ma sięgać tak samo wysoko jak ściany fundamentowe tzn do poziomu 0? w moim przypadku byłoby to 90cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 14.09.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 KaiM, mam w stopce link do zdjęć, na których widać wymurowane z bloczków fundamenty pod dwa kominy przylegające do ściany. Wysokość fundamentu to mnie 120 cm. W projekcie miałem wymiary tych fundamentów podkominowych nieco mniejsze ale murowaliśmy szerzej, co wynikało z rozmiaru bloczka (nie chcieliśmy na każdej warstwie łupać kilku bloczków na kawałki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 14.09.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Pod komin jesli jest wolnostojący musi byc stopa fundamentowa, natomiast dla komina przylegającego do ściany - poszerzenie ławy. Na fundamencie wykonuje sie zgodnie z technologia wznoszenia scian fundamentowych dalszy ciag "podstawy" pod komin.Ta podstawa musi byc szersza niz komin - to tzw. odsadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 15.09.2004 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Fundament do poziomu "zero" potem w zaleznosci jaki komin albo z cegły, kształtek kominowych lub systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 17.09.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Niezależnie od tego, jak głęboko wylejesz ławę/stopę pod komin i niezależnie od tego, z jakiego materiału będzie on wymurowany nad podłogą, musisz pamietać, że w jakimś poziomie (pod podłogą na gruncie -czyli pod podłogą piwnicy, jeśli dom jest podpiwniczony, parteru - jeśli niepodpiwniczony) masz poziomą izolację przeciwwilgociową (zwykle jest to 2x papa). Zasada jest taka: 1). warstwa ta musi być nieprzerwana (w miejscu gdzie komin przechodzi przez izolację, na jednej warstwie elementów i ewentualnie wylanej na nich dla wyrównania poziomu betonowej "poduszce" kładziesz tę właśnie izolację i na niej dopiero stawiasz kolejną warstwę elementów;2). wszystko, co leży poniżej tej izolacji, musi być zrobione z materiałów nadających się do pracy w styczności z gruntem i w warunkach dużej wilgotności, a zatem tak jak ściany fundamentowe musisz i komin od ławy do izolacji wylać z betonu, wymurować z bloczków betonowych albo cegły pełnej itp., itd. A co do głębokości posadowienia komina, to ja bym nie ryzykował stawiania go płycej niż fundamentów budynku (= głębokość przemarzania). Nie wiesz, co się zdarzy w przyszłości - może już teraz nie wyrobisz się z budową i już pierwszej zimy ten fundament przemarźnie, a może zdarzy się jakaś sytuacja, że dom będzie stał nieogrzewany przez sezon zimowy i jeszcze będzie to zima stulecia albo ktoś uczynny wybije parę okien, i jednak przemarźnie? Akurat tu oszczędność nie będzie taka duża, a potencjalne szkody - ogromne, bo podbicie komina oznaczałoby wyprucie całej posadzki z betonowymi podkładami i całą podbudową wokół komina - w środku w Twoim domu. Pozdrawiam - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts