Nurek_ 11.07.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Witam Architekt przygotował mi wstępny projekt. Dom to parterówka, z poddaszem nieużytkowym. Na dach przewiduję prefabrykowane wiązary, strop drewniany. Mimo tego ze mają być wiązary architekt zaprojektował belki żelbetowe w przestrzeni stropu, coś ala podciągi. Na rysunku zaznaczone czarnymi kreskami (dokładnie to kropkowanymi obszarami, ale słabo je widać). Moje pytanie: czy te belki są do czegoś potrzebne? Dachu na pewno nie podtrzymują. Na sztywność całej konstrukcji też chyba specjalnie nie wpływają - gdyby szły przez całą długość, to może jeszcze, ale nie w 3 częściach, zachodząc po 20 cm na działówkę. Przyszły kierownik budowy też powiedział, że nie bardzo widzi ich zastosowanie - mówi, że prawdopodobnie architekt tego nie policzył, a dał tak "na wszelki wypadek". Nie bardzo mi się widzi robić coś co jest niepotrzebne, po to robię wiązary, żeby uniknąć ścian nośnych, belek, podciągów itp. Co sądzicie, walczyć z nim, żeby to wyrzucił z projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.07.2017 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Ech, że ty nie łapiesz o co lata rozumiem, ale kierownik -przyszły powinien. Te ściany działowe są nośne te podciągi podpierają dach , uciąglają podporę. Na sztywność konstrukcji też wbrew pozorom maja wpływ. Czy są niezbędne? Nie moja decyzja. Tak na marginesie od podciągów, gdzie jakie i sztywności to jest konstruktor nie architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 12.07.2017 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) Ściany nie są nośne. Nie sugeruj się tym że są grube - tak chciałem dla izolacji akustycznej. Dach jest kratownicą wiązarową i opiera się tylko na ścianach zewnętrznych - na pewno nie na tych podciągach. Gdyby było tak jak mówisz, nie byłoby tematu. Tak na marginesie od podciągów, gdzie jakie i sztywności to jest konstruktor nie architekt. To właśnie powiedział kierownik - że architekt zaprojektował, a żaden konstruktor tego nie przeliczył. Edytowane 12 Lipca 2017 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts