Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sufit podwieszany GK w kotłowni i łazience - jak wentylować przestrzeń nad sufitem?

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie. robię(muszę) zrobić sufit obniżony z płyt GK w kotłowni i łazience(pomieszczenia przez ścianę). W łazience mam grawitacyjny kanał wentylacyjny w stropie(oddzielny, niezależny od kanału wentylacyjnego WM).

W kotłowni mam wentylacje grawitacyjną, ale we wnęce za schodami20170626_190410.jpg20170618_173513.jpg, przed schodami wyszła taka odwrócona wanna(hełm)20170712_112219.jpg20170712_112237.jpg w którym brak wentylacji. Chcę ta przestrzeń dodatkowo wentylować, do czego ma służyć wcześniej wspomniany kanał w łazience20170712_112108.jpg kanał jest bliżej rury, ten drugi jest od WM

ta rura spiro jest wstawiona na razie tylko tak, w każdej chwili mogę wyjąć.

W kotłowni do stropu od spodu będzie przyklejona wełna 10cm(nad kotłownia jest druga łazienka).

I teraz mam dylemat. Nie wierze, ze folia paroszczelna będzie zrobiona idealnie(robię sam) wiec na ten sufit podwieszany może dostać się wilgoć.

Czy, zrobić te sufity, wywalić rurę spiro, zostawić otwór w ścianie, w suficie w kotłowni zrobić dziurę i dać kratkę(albo nie dawać folii paroszczelnej) i zostawić prześwity przy rurach CO i kanalizacyjnej?

A może inaczej to zrobić, tylko jak?

Edytowane przez Slawko123