Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z montażem drzwi przy nierównej podłodze.

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem. Zrobiłem zabudowę z płyt gipsowo kartonowych i teraz chcę w otworze umieścić drzwi. Jednak podłoga jest nierówna. Różnica pomiędzy jednym i drugim końcem drzwi to 2 cm. Jest jakiś sposób, żeby to zniwelować w prosty sposób? Wykonywanie nowej wylewki nie wchodzi w grę. Podłoga to parkiet drewniany.

To kaplica, bo jak utniesz krzywo drzwi, to skrzydło od strony zamka będzie dłuższe i będzie bliżej podłogi. Jak zaczniesz otwierać drzwi to zacznie zahaczać skrzydłem o podłogę. Na oko patrząc nie otworzysz w takim przypadku skrzydła dalej jak na kąt jakiś 70-80 stopni. Oczywiście to jest "na oko" powiedziane i wszystko zależy od tego jak krzywą masz podłogę i czy równo do tej krzywizny utniesz skrzydło.

Mi przychodzi do głowy jedynie proste cięcie skrzydła i podanie krzywego progu drewnianego pod spód aby łączył się optycznie ze skrzydłem po zamknięciu drzwi. Czyli gruby próg z grubą częścią wchodzącą pod skrzydło i licującą się z nią pod drugiej stronie. Tak czy inaczej też będzie głupio wyglądało.

Tak naprawdę to trzeba byłoby to zrobić porządnie czyli zacząć od wylewek / masy samopoziomującej. Jak nie chcesz tak mocno ingerować to samo cięcie Ci niewiele da przy tym spadzie podłogi. Jedyne wyjście to chyba z tym progiem aby jako tako to wyglądało, bo reszta będzie wymagała znacznie więcej kasy i roboty.