Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty robocizny dachy

paweł 40

Recommended Posts

Podejrzanie mało. Sprawdź ich poprzednie roboty. Jan

Podejrzanie mało ? Co Ty chłopie pierdzielisz?

Mam dach 390 m2 daje to 35100 , ile taki dach robią 4 osoby miesiąc ? Niech dwóch będzie kumatych "szefów", 2 pomocników - dobrzy pomocnicy ze 4000 na łba, to daje 13500 na łba dla szefów, k...wa to jest mało ? A dachy co niektórzy robią prawie cały rok... i to jeszcze wszytsko na czarno w wiekszości ....

a z a projekt inzynierowi chcą płacić jak najmniej najlepiej kilkaset złoty za kilka dni roboty .... żałosne

a ma być z rynnammi? .

Tak zrozumiałem poniższy zwrot:

zestawienie Więżby 30,00zł m2 , deskowanie +papa 10,00zł m2 , krycie dachówką na gotowo 50,00zł m2.

Mówiąc gotowy nie dopuszczam,że ktoś po mnie będzie montował rynny,obróbki.To dany wykonawca ma dać gwarancję a nie później ma być jakaś przepychanka.

Podejrzanie mało ? Co Ty chłopie pierdzielisz?

Mam dach 390 m2 daje to 35100 , ile taki dach robią 4 osoby miesiąc ? Niech dwóch będzie kumatych "szefów", 2 pomocników - dobrzy pomocnicy ze 4000 na łba, to daje 13500 na łba dla szefów, k...wa to jest mało ? A dachy co niektórzy robią prawie cały rok... i to jeszcze wszytsko na czarno w wiekszości ....

a z a projekt inzynierowi chcą płacić jak najmniej najlepiej kilkaset złoty za kilka dni roboty .... żałosne

Aby zrobić dokładnie , zgodnie ze sztuką budowlana potrzeba ok 2 miesięcy we 4. Trzeba brać pod uwagę pogodę, Dolicz do tego narzędzia, rusztowania , dojazdy, ubezpieczenie . Nie jest tak wesoło jak Ci się wydaje. Mówię o fachowym wykonaniu i gwarancji na 5 lat. Jan

Trzeba było się uczyć za dekarza. Kręgosłupa na loterii nie wygraliśmy !!!! Tony trzeba przerzucić a po latach to wychodzi . Jak to jest stodoła na dwie strony to od podstaw po dachówkę w 5 osob 10-11 dni roboczych ale to ostrego "zapierd...." Jeśli koperta to + 2 /3dni . Więc nie wiem jak można to robić miesiąc albo dwa. I nie mówię tu o fuszerce lecz o 25 lat doświadczenia firmy. Szczerze to nie wiem czemu ludzie robią deski za 10 zł/m2 jak to schodzi prawie tyle samo co montaż więźby.

Ps. Frezarka do zaciosów Maflla kosztuje 22 tyś zł dodaj do tego strug,wiertarkę, piłę taśmową, łańcuchową, dłutownicę itd. to wychodzi grubo ponad 150tyś i skądś ta cena musi się wziąć, a ceny idą w górę i to ostro. Trzeba było postawić domek 5x5 i byłoby taniej

^^

A ja mam k..wa wymieniac ile kosztuje oprogramowanie do projektowania ? Ile kosztuja egzaminy etc ?

Te wasze projekty które dostajemy to w krzaki można wyrzucić. Zawsze brakuje wymiarów itd. Raz projektant podawał mi wymiary z rzutu elewacji budynku mierząc przy mnie linijką ... Nasi projektanci w porównaniu do niemieckich projektantów to są daleko w polu ponieważ niemiec zaczyna praktykę na budowie pracując przy tym a nie jak u nas tylko teoria i papier to przyjmie. W niemieckim projekcie każda belka jest wyrysowana jaki ma mieć kąt długość, a u nas dostaniesz rzut dachu z podanym kątem i tworzysz swoje dzieło. Ile miałem przypadków gdzie projektant nie wiedział jak zaprojektować więźbę, to mu powiedziałem że to wykonam a on tylko wrzuci to na papier i się podpiszę. Nie potrzeba nam projektów, programów, kursów wystarczy doświadczenie, którego brakuje "uczonym"

Dzień dobry.

Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi czy koszt wymiany pokrycia dachowego(dach 160m2,dwuspadowy,bez okien) za 20,000 to przystępna cena?Blachodachowka zakładana to koszt 29.50m2.Robocizne swoją dekarz wycenił na 9,000zl.

Oprócz tego ekipa ma mi wymienić daszek na wiacie o wymiarach 2×2 ale na owy daszek dadzą blache trapezową no i za ten daszek wycenil mi 1000zl.Wydaje mi się dużo ale może mi sie tylko wydaje...

^^

Zależy na czym polega wymiana, czy w cenie jest demontaż i montaż plus wywózka zdemontowanego pokrycia, co tam masz na tym dachu, jeżeli np masz stara blachę i tylko koleś zdejmie blachę zdemontuje stare łaty, zdemontuje szmate jeżeli jest i zamontuje nową szmatę , nowe łaty i blachę to cena jest znośna tak mi sie wydaje za robociznę, a co do materiałow to trzeba by zobaczyc co jest w tej cenie 11 tysi oprocz blachodachówki ...