Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to ma sens?

Recommended Posts

Dzień dobry witam wszystkich forumowiczów

Mam małe pytanie a mianowicie:

Planuje kupić działkę około 1000m2 a potem postawić na niej mały dom ~100m2 powierzchni parter + I piętro. Zajmie mi to wg moich szacunków jakieś 3-5 lat. ( ograniczone fundusze )

Czy jest sens postawić na takiej działce tymczasowy dom (35m2) na zasadzie takiej jak ten facet w tym projekcie zbudujsamdom.pl? czy to w ogóle ma sens? czy ktoś z was widział/słyszał żeby ktoś postawił ten dom oprócz niego samego? czy tak pięknie i łatwo załatwia się te sprawy urzędowe jak on to opisuje?

w zasadzie póki co wynajmuje kawalerkę (35m2 więc metraż podobny i nie przeraża mnie ;) ) za którą płacę w sumie 1500zł miesięcznie a na czas budowy budynku docelowego też trzeba gdzieś mieszkać. Taki mały budynek zwróciłby mi się w zasadzie w 2lata ( o ile te koszty, które ma na stronie są prawdziwe) a w przyszłości mógłbym przekształcić go na coś na kształt biura jako, że prowadzę działalność, którą można określić jako stolarską ( zabudowy kuchni, łazienek, szafy i ogólnie szeroko pojęte meble )

Sprzęt do takiej budowy w zasadzie jest ( ukośnice, zagłębiarki, wkrętarki itp itd ), coś tam się znam na pracy ale budynku to w zasadzie jeszcze nie dane mi było stawiać.

i pytanie do was, bardziej doświadczonych w prawie budowlanym i ogólnie szeroko pojętych budowach. Czy ta gra jest warta świeczki?

Oczywiście obydwa te budynki mam zamiar stawiać metodą gospodarczą

Edytowane przez mghy

Dzień dobry witam wszystkich forumowiczów

Mam małe pytanie a mianowicie:

Czy jest sens postawić na takiej działce tymczasowy dom (35m2) na zasadzie takiej jak ten facet w tym projekcie zbudujsamdom.pl? czy to w ogóle ma sens?

Ja w tym sensu nie widzę.

Ale zrobiłbym tak, zakładam, ze jeszcze nie posiadasz dzieci. Dlatego na Twoim miejscu znalazłbym kumatego projektanta, który zrobiłby mi koncepcję parterowego domu, który w pierwszym etapie miałby około 50m2 a w kolejnym np. możliwość rozbudowania do 120m2. Jak wybudujesz te 50m2 to po jakimś czasie będziesz widział co Ci tak naprawdę będzie potrzebne. I wówczas, po kilku latach, zrobiłbym projekt zamienny i rozbudował w takim zakresie i powierzchni i pomieszczeń jaka będzie faktycznie Ci potrzebna. Może będziesz miał 6 dzieci a może 1. To będzie różnicować zapotrzebowanie. A może okaże się, ze te 50m2 Ci wystarczy. Nie przelicytuj się.

właściwie to dokładnie wiem jak ma wyglądać docelowy dom. Na dole salon, kuchnia, łazienka + na górze 3 pokoje ( ewentualnie 3 + łazienka )

generalnie coś w tym stylu https://projekty.muratordom.pl/projekt_miarodajny,3020,0%2C0.htm#warianty

nie wiem czy coś takiego da zaprojektować się na dwa etapy, może i da ale jakoś nie bardzo mogę sobie to wyobrazić :)

dobra a pytanie z innej beczki, przez ile mniej więcej ( mam świadomość, że co budowa, region, jakość ziemi i wiele innych to inaczej, ale tak uśredniając ) trzeba przemnożyć kwoty z tych kosztorysów stawiając dom metodą gospodarczą x1,5? x2? ( chodzi mi o sam dom, mam świadomość, że dociągniecie wody, prądu itp itd to są już inne sprawy )