Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna pompa ciepła jako jedyne źródło?

mku7i

Recommended Posts

Rozmawiałem dziś ze znajomymi budującymi swoje domy. Tematem przewodnim był sposób ogrzewania oraz przygotowywania cwu.

Wszyscy oni decydują się na nowoczesne kotły gdzie wykorzystywany ma być pellet.

Na mój pomysł o wykorzystaniu tylko powietrznej pompy ciepła nie zareagowali entuzjastycznie. Potwierdzili sens użycia takowej PC do grzania cwu, natomiast podkreślali, że przy nadejściu srogiej zimy PC powietrze będzie po prostu rozwiązaniem b.drogim, niewspółmiernym do kosztu pelletu.

Sam jestem na etapie adaptacji projektu, decydując się na PC całkowicie zrezygnuje z kominów i kominka i większej kotłowni, stosując przy tym WM z rekuperacją. Jak przyjdą duże mrozy i pompa będzie pracować przy cop 2, czy gorzej, na grzałce, to czy to wciąż ma sens.

Po powrocie do domu poczytałem trochę artykułów, które w większości podzielają zdanie moich znajomych. Do pokrycia 80% zapotrzebowania na ciepło pompa sprawdza się świetnie. Co zrobić z brakującymi 20%? Nie rezygnować z kominka zwiększając przy tym dość znacząco koszty inwestycyjne?

Dom ma być w założeniu dobrze zaizolowany, 20cm grafitu na zew. 15/20 na gruncie, 30/40 welna na poddaszu. Ytong lub h+h jako konstrukcja budynku, pakiety 3-szybowe w oknach, taras od strony południowo zachodniej.

Proszę o komentarze, dzięki.

Korona nie spadnie, chciałbym uniknąć sytuacji, że te 20 % pochłonie w kilka mroźnych dni i nocy to co wcześniej 80% wypracowało. Co w momencie w którym wrócą zimy z lat 80tych czy 90tych. ? Miesiąc, dwa na grzałce?

No popatrz ty się...ja już dwanaście sezonów na grzałkach a raczej na kablach grzewczych...

Skąd jesteś? Jaka strefa? Wejdź na portpc.pl i poszukaj sobie danych klimatycznych dla najbliższej stacji meteo. Na arkuszu odszukaj zakładkę z ilością godzin dla danej temperatury. Załóżmy, że większość pomp potrzebuje wsparcia grzałek przy mrozie ponad -7. Czy jak będzie takich temperatur ponad 100-200h rocznie to problem? 200h x np.6kW=1200kWh. Po ok 30gr w taniej to więcej 400zł do rachunku. Ale przecież możesz wybrać sprzęt, który będzie potrzebował wsparcie przy niższej temperaturze, albo grzałki, które włączają się sekwencyjnie. A poza tym nie każda zima jest zimna.

Rozmawiałem dziś ze znajomymi budującymi swoje domy. Tematem przewodnim był sposób ogrzewania oraz przygotowywania cwu.

Wszyscy oni decydują się na nowoczesne kotły gdzie wykorzystywany ma być pellet.

Na mój pomysł o wykorzystaniu tylko powietrznej pompy ciepła nie zareagowali entuzjastycznie. Potwierdzili sens użycia takowej PC do grzania cwu, natomiast podkreślali, że przy nadejściu srogiej zimy PC powietrze będzie po prostu rozwiązaniem b.drogim, niewspółmiernym do kosztu pelletu.

...

Po powrocie do domu poczytałem trochę artykułów, które w większości podzielają zdanie moich znajomych.

Proszę o komentarze, dzięki.

Na początek proponuję zmienic albo znajomych albo tematy dotyczące ogrzewania i cwu które poruszacie w swoich rozmowach. Cóz mądrego moze powiedziec w temacie laik z danej dziedziny. Na szczescie trafiłes na to forum, to pogłebisz wiedzę z tego zakresu. A tak przy okazji niz nie wspomniałes o wm, jezeli nie masz zamiaru jej wykonywac to raczej zrezygnuj z kominka który jest najdrozszym i na dodatek nie przestawnym meblem w domu na korzysc wm.

Potwierdzili sens użycia takowej PC do grzania cwu, natomiast podkreślali, że przy nadejściu srogiej zimy PC powietrze będzie po prostu rozwiązaniem b.drogim, niewspółmiernym do kosztu pelletu.

akurat kupowanie PC tylko do CWU, działającej przez 6 miesięcy w roku przy przeciętnej rodzinie nie ma sensu. znajomi z podejściem do tematu typowym dla 90% społeczeństwa. w taniej taryfie grzanie samą grzałką jest niewiele droższe od grzania pelletem, szczególnie przy dobrze zaizolowanym domu (w zależności od regionu i ceny energii).

koniecznie zrób WM

akurat kupowanie PC tylko do CWU, działającej przez 6 miesięcy w roku przy przeciętnej rodzinie nie ma sensu. znajomi z podejściem do tematu typowym dla 90% społeczeństwa. w taniej taryfie grzanie samą grzałką jest niewiele droższe od grzania pelletem, szczególnie przy dobrze zaizolowanym domu (w zależności od regionu i ceny energii).

koniecznie zrób WM

Jak ktoś ma piec zasypowy, i chce sobie poprawić komfort to pompa do wody użytkowej jest idealnym rozwiązaniem.

Przykładowa rodzina 4 osoboy to zużycie miesięcznie na CWU około 380kWh(oczywiście można się myć co 3 dni, będzie mniej), jak grzanie jest po 65gr/kwh

przez 6 miesięcy to koszt ogrzania jest około 1500zł grzałką ! pompą ciepła około 480zł.

Rocznie oszczędza się 1020zł, realna oszczędność, dodatkowo latem dostajemy też chłodne powietrze.

Zmiana taryfy energetycznej z G11 na G12w (dzień/noc) tylko pod wodę użytkową często nie ma sensu, dlatego grzanie tylko w taniej taryfie grzałką się nie opłaci.

Do tego jak się chce grzać grzałką tylko w taniej to trzeba mieć duży bojler a to kolejny wydatek.

Dlatego właśnie pompa do CWU jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

WM z reku będzie na pewno, przy wspomnianej izolacji "zadusimy się" przy grawitacyjnej.

3 strefa klimatyczna, województwo dolnośląskie na południowy zachód od Wrocławia. Dom o powierzchni 118 m2, bez lukarn czy wykuszy, bez garażu.

Edytowane przez mku7i

Jak mawiał klasyk "jak jest zima musi byc zimno", istotnie nie kazda zima jest taka sama, poki co zimy są łagodne ale czy takie będą w przyszłosci któz to wie.

Otóż to, czy nie jest tak, że pompy ciepła (głównie powietrzne) spełniają swoją rolę głównie przy tych łagodnych zimach, których doświadczamy od kilku lat ?

Tu nie chodzi o zimę, lecz o okres grzewczy.

A ten trwa 200-210 dni w roku.

Jest masa dni z temp. łagodnymi, gdzie grzać trzeba i wtedy PC PW jest bardzo efektywna.

Dom będziesz miał w najcieplejszym regionie Polski. Nad czym tu się zastanawiać?

PC PW spokojnie chodzą do - 25C.

Mój Gree U Crown (klimatyzator) spokojnie grzał przy - 24 C.

Ergo: nie komplikować, założyć markową PC PW.

Na godzinę W wystarczą grzałki.

Otóż to, czy nie jest tak, że pompy ciepła (głównie powietrzne) spełniają swoją rolę głównie przy tych łagodnych zimach, których doświadczamy od kilku lat ?

U mnie pompa ma za sobą 4 sezony jako jedyne źródło ciepła i CWU, dom średnio ocieplony, instalacja przerobiona z ekogroszku, bez WM... Wszystkie dane znajdziesz w stopce. W Twoim domu te koszty możesz śmiało podzielić przez 2. Czy to dużo?

Panowie dzięki za rzetelną wiedzę. Swoje kroki skieruję w stronę Panasa T-CAP, jaka moc potrzebna będę wiedział po OZC.

@map78 jak wrażenia po przesiadce na PC ? Zbiornik 300 litrów wam wystarcza ? Macie dodatkową cyrkulację co by nie czekać na cwu ?

PS czy w kotłowni/pomieszczeniu gospodarczym układa się podłogówkę tak jak w innych pomieszczeniach użytkowych ? I czy 5m2 to wystarczająca powierzchnia żeby zmieścić wewnetrzną jednostke, zbiornik i wykorzystywać resztę powierzchni jako pom. gospodarcze ?

Edytowane przez mku7i

Dodatkowe pytanie odbiegające trochę od tematu - czy takiego Panasa da się użyć by latem działał jako klimatyzacja? Jeśli tak, to na jakiej zasadzie odbywa się chłodzenie pomieszczeń ? Do tej pory w mieszkaniu używałem marketowego splita, jednostka zewnętrzna na balkonie, wewnętrzna w pokoju i chłodziło.

U mnie pompa ma za sobą 4 sezony jako jedyne źródło ciepła i CWU, dom średnio ocieplony, instalacja przerobiona z ekogroszku, bez WM... Wszystkie dane znajdziesz w stopce. W Twoim domu te koszty możesz śmiało podzielić przez 2. Czy to dużo?

Ja decyzje o montażu powietrznej podjąłem między innymi dzięki wpisom i konwersacjom z map78 :)

Nie żałuje!! Jestem po pierwszym sezonie, grzałki nie pracowały nawet godziny. W tym sezonie mam zamiar zmodyfikować trochę godziny grzania zeby trochę zwiększyć komfort. Poprzedni sezon to grzanie w 99% w taniej taryfie. Teraz wiem że nie potrzebnie się spinałem w taniej taryfie.

Ja decyzje o montażu powietrznej podjąłem między innymi dzięki wpisom i konwersacjom z map78 :)

Nie żałuje!! Jestem po pierwszym sezonie, grzałki nie pracowały nawet godziny. W tym sezonie mam zamiar zmodyfikować trochę godziny grzania zeby trochę zwiększyć komfort. Poprzedni sezon to grzanie w 99% w taniej taryfie. Teraz wiem że nie potrzebnie się spinałem w taniej taryfie.

A jak zamierzasz teraz w tym sezonie to rozłożyć?

Puścić ogrzewanie 1-2h w drogiej. U mnie g12w (tania) jest od 22:00 do 6:00 i pomiędzy 13:00 - 15:00. W okienku 13-15 grzałem wodę. W większe mrozy (poniżej -15*C) temperatura w domu spadała poniżej 21*C. Albo grzanie wody w mroźny okres przerzucę w drogą taryfę albo przedłużę cykl grzania.

Terez już wiem, że to nie wiele wpłynie na całoroczny okres grzewczy :)