Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Grundfos bez hydroforu - sama się załącza

john80

Recommended Posts

Witam,

mam w mieszkaniu pompę wody Grundfos. Pompa załącza się czasami bez poboru wody i w sposób nieregularny. Czasami jest to 10 razy w ciągu dnia, a czasami 5. Niekiedy załączy się 3 razy w ciągu 10 minut, a innym razem 1 raz przez kilka godzin - słowem, loteria. Podkreślę jednak, że włącza się bez poboru wody, kiedy nikt i nic jej nie używa.

Hydraulik sprawdził szczelność instalacji (5 atmosfer) i w ciągu 5 minut ciśnienie nic, a nic nie spadło. Nie widać też żadnych wycieków, ani u mnie, ani u sąsiadki na dole.

Pompa została wymieniona przez serwis na nową, ale działa ona tak jak poprzednio - sama się załącza.

Skończyły mi się pomysły... Dlaczego pompa sama z siebie pracuje? W serwisie zasugerowali, że ta pompa jest bardzo wrażliwa na najdrobniejsze wycieki i mam sprawdzić szczelność wszystkich uszczelek, wc, pralki itp. Podobno nawet lekkie roszenie uszczelek może już załączyć pompę. Mówiąc szczerze krany sprawdzałem na początku, tak samo wc i nic nie cieknie. Nie sprawdzałem jednak na tyle szczegółowo, czy gdzieś tam kabelek nie jest delikatnie wilgotny.

Czy faktycznie taki minimalny wyciek może załączyć pompę? Czy macie inne pomysły, co to może być?

Pozdrawiam!

Witam,

mam w mieszkaniu pompę wody Grundfos. Pompa załącza się czasami bez poboru wody i w sposób nieregularny. Czasami jest to 10 razy w ciągu dnia, a czasami 5. Niekiedy załączy się 3 razy w ciągu 10 minut, a innym razem 1 raz przez kilka godzin - słowem, loteria. Podkreślę jednak, że włącza się bez poboru wody, kiedy nikt i nic jej nie używa.

Hydraulik sprawdził szczelność instalacji (5 atmosfer) i w ciągu 5 minut ciśnienie nic, a nic nie spadło. Nie widać też żadnych wycieków, ani u mnie, ani u sąsiadki na dole.

Pompa została wymieniona przez serwis na nową, ale działa ona tak jak poprzednio - sama się załącza.

Skończyły mi się pomysły... Dlaczego pompa sama z siebie pracuje? W serwisie zasugerowali, że ta pompa jest bardzo wrażliwa na najdrobniejsze wycieki i mam sprawdzić szczelność wszystkich uszczelek, wc, pralki itp. Podobno nawet lekkie roszenie uszczelek może już załączyć pompę. Mówiąc szczerze krany sprawdzałem na początku, tak samo wc i nic nie cieknie. Nie sprawdzałem jednak na tyle szczegółowo, czy gdzieś tam kabelek nie jest delikatnie wilgotny.

Czy faktycznie taki minimalny wyciek może załączyć pompę? Czy macie inne pomysły, co to może być?

Pozdrawiam!

Nawet pompy bez-hydroforowe muszą mieć malutki zbiorniczek wyrównawczy (takie 5L) żeby uniknąć załączenia pompy gdy gdzie kropla ucieknie.

Masz tam taki?

Ciężko powiedzieć :(

A jak wygląda taki zbiorniczek i gdzie jest podłączony? Mogę zrobić kilka zdjęć pompy, jeżeli to Ci coś podpowie?

Pozdrawiam!

To taki mały hydroforek w zasadzie. Objetosci rzedu 10L.Przymocowany do jakiejś rury za pompą. Wrzuć do gogla "zbiornik wyrównaeczy" to zobaczysz.

Skoro mówisz o zrobieniu zdjęcia, to znaczy żę jest to pompa ssąca, będąca w domu a nie głębinowa w studni. Grundofoss na pewno każe takie zbiorniczki montować w przypadku pompy głębinowej o zmiennych obrotach. Czemu w przyapdku ssących ma być inaczej tego nie wiem. Wrzuć symbol pompy zobaczymy co tam w instrukcji producent pisze.

Jak dla mnie, to najbardziej podejrzany jest zawór zwrotny. Od czasu do czasu prawdopodobnie się nie domyka z powodu jakiegoś paprocha i ciśnienie ucieka.

Jak wygląda u ciebie strona ssawna?

Jeśli to jest taka pompa jak myślę, to ona ma chyba w środku wbudowany mały zbiorniczek wyrównwanczy i raczej na 100% zawór zwrotny, Pompa była wymieniona na nówke sztukę, więc może idzie jakiś piasek ze studni przez który zawór się nie domyka.

Czekamy na dokładny symbol pompy.

Tak czy siak, moim zdaniem cokolwiek nie wyzwala włącznika, dołożenie 10L zbiornika wyrównawczego za pompą, gdzies pod ściana/sufitem, problem powinno definitywnie rozwiązać lub dramatycznie ograniczyc.

Panowie, dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pompa ma symbol MQ345. Sprawdziłem dokładnie i niestety żadnego zbiorniczka dodatkowego nie ma przy pompie.

Z tego co wiem, to żaden z moich sąsiadów takiego zbiornika nie ma, a jednak pompa załącza się tylko kiedy jest użycie wody (pralka, kąpiel itp). Na 30 mieszkań tylko u mnie to występuje. Co gorsze, tak jak wspomniałem - pompa była już raz sprawdzana i dostałem nową z serwisu i działa dokładnie tak samo, załącza się nieregularnie, czasami 10 minut po spuszczeniu wody, a czasami po 4 godzinach.

Serwis dewelopera sugeruje, że pompa jest bardzo czuła i może mam jakiś minimalny wyciek, że nawet roszenie na przewodzie i uszczelce może to powodować. Sprawdziłem i wszystko jest szczelne, wszędzie sucho. No i gdyby to był wyciek to pompa by załączała się regularnie, a nie losowo. Jeżeli zdecyduję się wysłać pompę ponownie na serwis, to jeżeli niczego nie stwierdzą, pokryję koszt diagnozy i montażu z własnej kieszeni :-( Dlatego chciałbym wyeliminować inne przyczyny...

Próba ciśnieniowa na rurach (5 atmosfer) zrobiona przez hydraulika nie pokazuje spadku ciśnienia po nabiciu...

EDIT:

Jeszcze jedno pytanie - czy taka próba podniesienia ciśnienia do 5 barów w instalacji domowej mogła uszkodzić rury?

Edytowane przez john80

Panowie, dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pompa ma symbol MQ345. Sprawdziłem dokładnie i niestety żadnego zbiorniczka dodatkowego nie ma przy pompie.

Z tego co wiem, to żaden z moich sąsiadów takiego zbiornika nie ma, a jednak pompa załącza się tylko kiedy jest użycie wody (pralka, kąpiel itp). Na 30 mieszkań tylko u mnie to występuje. Co gorsze, tak jak wspomniałem - pompa była już raz sprawdzana i dostałem nową z serwisu i działa dokładnie tak samo, załącza się nieregularnie, czasami 10 minut po spuszczeniu wody, a czasami po 4 godzinach.

Serwis dewelopera sugeruje, że pompa jest bardzo czuła i może mam jakiś minimalny wyciek, że nawet roszenie na przewodzie i uszczelce może to powodować. Sprawdziłem i wszystko jest szczelne, wszędzie sucho. No i gdyby to był wyciek to pompa by załączała się regularnie, a nie losowo. Jeżeli zdecyduję się wysłać pompę ponownie na serwis, to jeżeli niczego nie stwierdzą, pokryję koszt diagnozy i montażu z własnej kieszeni :-( Dlatego chciałbym wyeliminować inne przyczyny...

Próba ciśnieniowa na rurach (5 atmosfer) zrobiona przez hydraulika nie pokazuje spadku ciśnienia po nabiciu...

EDIT:

Jeszcze jedno pytanie - czy taka próba podniesienia ciśnienia do 5 barów w instalacji domowej mogła uszkodzić rury?

Ta pompa ma wbudowany mini zbiorniczek. Ale z rysunku wynika ze on może z litra ma, albo i mniej.

http://net.grundfos.com/Appl/ccmsservices/public/literature/filedata/Grundfosliterature-1536.pdf

Mały, wiec bedzie szybko reagował. Jak pisałem w poprzednim poscie, jak dołożysz za pompa, zbiornik wyrównawczy 5-10L, to cokolwiek powoduje wahnięcie ciśnienia (spadek cisnienia) będzie zachodziło dramatycznie rzadziej. Mały, przymocowany do ściany powinien się zmieścic.

Mozesz szukać i walczyc. Jak wspominał Beja, winny może być zawór zwrotny. Ale zawór zwrotny też masz wbudowany w pompe. Możesz dać zawór ręczny przed pompą.

U mnie w toalecie woda raz sączy się do muszli, a raz nie, zależy jak się ułoży uszczelka po spuszczeniu wody. Wymiana na nową pomaga na kilka miesięcy, ale potem jest to samo. Może u ciebie jest podobnie?

Jak będziesz miał znowu tak, że pompa się załącza, zamroź całą rodzinę w fotelach, a sam udaj się na poszukiwania, gdzie, co cieknie.

A może masz instalację do zmiękczania wody i włącza ci się automatyczna regeneracja złoża?

A może jakieś automatyczne uzupełnianie wody w grzejnikach?

U mnie w toalecie woda raz sączy się do muszli, a raz nie, zależy jak się ułoży uszczelka po spuszczeniu wody. Wymiana na nową pomaga na kilka miesięcy, ale potem jest to samo. Może u ciebie jest podobnie?

Jak będziesz miał znowu tak, że pompa się załącza, zamroź całą rodzinę w fotelach, a sam udaj się na poszukiwania, gdzie, co cieknie.

A może masz instalację do zmiękczania wody i włącza ci się automatyczna regeneracja złoża?

A może jakieś automatyczne uzupełnianie wody w grzejnikach?

Ale po co kombinować i szukać. Zbiornik przeponowy 10L kosztuje ile, ze 100PLN? Wtedy ubytek dopiero powiedzmy litra czy pół litra pompę załączy. Bedzie nie kilka razy dziennie tylko co tydzień. Próba ciśnieniowa jasno pokazuje że ubytek jest minimalny. Ja bym nie kombinował.