Michal142 14.07.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Mam problem z montażem listw przysufitowych. Kupiłem w Leroy Merlin - nie były drogie, zwyczajne klasyczne - takich potrzebowałem. Problem polega na dopasowaniu tych listw w rogach. Zakupiłem skrzynkę uciosową, ale nie wychodzi mi docięcie, aby dobrze pasowało. Oglądałem różne filmy na YT, czytałem porady - zgodnie z nimi postępowałem krok po kroku i jakoś nie idzie... Proszę o rady i może jakieś łopatologiczne wytłumaczenie jak dociąć te kąty... Przekrój listwy : Edytowane 14 Lipca 2017 przez Michal142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 16.07.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 A jaką masz skrzynkę uciosową? taką: czy taką: Zakładam, że raczej masz ten drugi typ skrzynki bo pierwszy to banał . Listwa ma zdaje się przekrój "L" czyli jednym bokiem przylega do sufitu a drugim do ściany. Ja fachowcem nie jestem ale z ciekawości przeanalizowałam problem i może spróbuj tak: - część listwy która będzie przylegać do sufitu ma przylegać do tego boku skrzynki ze skośnymi szczelinami na piłę. - jeśli robisz tylko narożniki wewnętrzne (pokój w kształcie prostokąta, bez wnęk) to ścinasz koniec listwy "z wierzchu" (musisz widzieć z góry powierzchnię odcięcia). Do narożników zewnętrznych tniesz "pod spód". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts